Home Trčanje Četiri dana do najpoznatije svjetske utrke: Boston Marathon 2017
Četiri dana do najpoznatije svjetske utrke: Boston Marathon 2017

Četiri dana do najpoznatije svjetske utrke: Boston Marathon 2017

483
0

The Boston Marathon najstariji je svjetski maraton koji se održava bez prekida, a u ponedjeljak nam slijedi 121. izdanje. Od 1897. privlači najbolje maratonce i maratonke i u SAD-u su svakog trećeg ponedjeljka u travnju sve oči uprte u utrku. Nevjerojatna atmosfera i brza staza ono su zbog čega svaki trkač priželjkuje trčati Boston, a mi vam danas donosimo pregled ovogodišnje utrke.

 

NW_MgSportSprej_1

Bostonski maraton poseban je doživljaj jer cijeli grad gleda utrku i navija kao nigdje drugdje. Natjecatelji svjedoče kako ni u jednom trenutku nema tišine i da ih to nosi od starta u Hopkintonu do cilja u Bostonu, a i mnogi povijesni trkački događaji odvili su se upravo na toj utrci. Elitna ženska utrka starta u ponedjeljak u 9:32, a muška u 10:00 ujutro.

 

Tko će prije

Startna lista pršti brzim imenima i vrlo je teško predvidjeti osvajače. Osamnaest Olimpijaca, šest bivših pobjednika kao i nekoliko atletičara kojima je Boston prvi maraton natječe se za taj prestižni naslov. Na čelu elitnih grupa vjerojatno će se naći prošlogodišnji pobjednici, Lemi Berhanu Hayle (PB 2:04:33) kod muškaraca i Atsede Baysa (PB 2:22:03) kod žena, oboje iz Etiopije, a konkurencija im je zaista opaka.

 

Boston3Amerikanci žele pobjednike

U godini kada se oprašta od natjecateljskog trčanja, 41-godišnji Amerikanac i osvajač iz 2014. Meb Keflezighi trči svoj posljednji Boston. Ove godine Amerikanci polažu nade u Galena Ruppa (PB 2:10:05), brončanog maratonca s OI u Riju – njegov je nastup uzrokovao uzbuđenje slično onome viđenom 1982. kad je nastupao njegov sadašnji trener, legendarni Alberto Salazar.

Ženske uzdanice su im Desiree Linden (PB 2:22:38) koja otvoreno najavljuje pobjedu i Jordan Hasay, kojoj je ovo prvi maraton. Shalane Flanagan, trenutno najbolja američka maratonka, morala je odustati od utrke zbog ozljede.

 

Nevjerojatni Kenijci

Naravno da i Kenijci imaju svoje kandidate: Sammy Kitwara (PB 2:04:28) ima šest polumaratona ispod 60 minuta i u zadnje je dvije godine često bio na postolju velikih utrka. Nadalje, svoj peti Boston trči kenijski političar Wesley Korir (PB 2:06:13) koji je dosad svaki put bio u top 5, a 2012. prvi. Veliku pozornost treba pridati prvom nastupu Emmanuela Mutai (PB 2:03:13 – 11 sekundi iza svjetskog rekorda u Berlinu 2014.), jednom od rijetkih maratonaca koji je više puta trčao ispod 2:04.

Na papiru je favorit kod žena svakako Gladys Cherono (PB 2:19:26) kojoj je ovo također prvi Boston, a prvi put ga trči još jedna vrlo brza Kenijka, Edna Kiplagat (PB 2:19:50). Kenijci na ovoj utrci imaju ukupno 11 atletičara koji mogu konkurirati za postolje.

 

Mali ljudi, velike priče

Osim elitnih natjecatelja, u Bostonu dolaze do izražaja i neke druge posebne priče. Tako se ove godine na utrku vraća Kathrine Switzer koja je prije 50 godina nastupila na maratonu kao prva žena sa startnim brojem – zato što se prijavila kao K. V. Switzer i organizatori nisu znali da je žena. Kada su to uočili, pokušali su je izgurati sa staze. Tada je pokrenula revoluciju, a ponedjeljak trči među 14.000 žena, ponovno s ondašnjim startnim brojem: 261.

Boston1

 

Kathrine nije jedina koja obilježava 50 godina od svog prvog nastupa na Bostonskom maratonu. 67-godišnji Ben Beach slavi isto, ali s jednom značajnom razlikom – njemu je ovo 50. Boston zaredom! Kada je 1967. završio prvi za 3:23, bilo mu je teško, sve ga je boljelo i mislio je da se neće vratiti. Izgleda da je ipak promijenio mišljenje!

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

(483)

Vrijedi pročitati