Home Trčanje Kako trenirati Eh, da mi je ovo netko rekao kad sam počeo trčati

10 ZLATA VRIJEDNIH SAVJETA
Eh, da mi je ovo netko rekao kad sam počeo trčati

5.28K
0

Iskusni trkači i trkačice sa smiješkom će se sjetiti svojih početaka. Mnogi od nas trčali su bez ikakvog početnog znanja, a objekt na kojem smo provodili istraživanje bilo je – naše vlastito tijelo. Donosimo 10 savjeta kako zavoljeti trčanje i uživati u njemu što duže.

 

NW_MgDirekt1

1. UZ TRČANJE TREBAŠ I DRUGE VRSTE TRENINGA

Početi trčati za mnoge je “korak iz fotelje” gdje su se polako pretvarali u biljku. No iako ovo izgleda kao velik korak, samo trčanje, osobito nagli početak, može voditi prema ozljedi. U svoje aktivnosti uključi bicikl, plivanje, šetnje, teretanu jednom tjedno, pliometrijske vježbe, jogu… sve ono što će pokrenuti i druge mišiće osim nožnih.

Cross trening za trkače

 

2. OHLADI SVOJE AMBICIJE

Nakon nekoliko tjedana trčanja shvatiš da to tijelo ipak ponešto može. Počneš praviti planove i ambicije porastu. To je dobro, ali treba ih držati pod kontrolom – najveći broj početnika prestane trčati zbog ozljede, a ozljede nastaju kad ne idemo postupno. Ima vremena.

 

3. NE TRČI SE SVAKI DAN

I opet, kao i u prethodnoj točki – smiri ambicije. Tijelu je potreban odmor – trčanje 3-4 puta tjedno za početnika je i više nego dovoljno.

 

4. TRENING NIJE UTRKA

Osobito ako trče u društvu, mnogi ne mogu suspregnuti svoj “utrkivački” nagon, muškarci osobito. I onda lagani jogging završi utrkom na 100 metara do idućeg stupa, a to je siguran put prema ozljedi.

 

5. OHLADI SE I ISTEGNI NAKON TRČANJA

Ne treba skoro ništa dodati – nakon trčanja, ohladi se postupno, istegni se lagano i tek onda je trening gotov.

6. BRINI SE ZA CORE MIŠIĆE

Mišićni disbalans nastaje ako samo trčiš. Slabe ruke, slabi trbušni i leđni mišići onemogućit će da trčiš pravilno, a to opet vodi prema – ozljedi. Brini se za core mišiće, a ne zaboravi ni one iznad njih.

Funkcionalni trening za trkače

 

7. MIJENJAJ OBUĆU KAD SE ISTROŠI

Neko okvirno pravilo kaže da se obuća za trčanje potroši nakon 600-900 km trčanja. To naravno ovisi o tome kakva je obuća, koliko imaš kila, po kakvoj podlozi trčiš i slično. Tenisice koje su istrošene su opasne – zamijeni ih novim.

Kada se mijenjaju tenisice?

 

8. OZLJEDE SE NE ISTRČAVAJU

OK, ima nekih ozljeda kod kojih trčanje nije zabranjeno, ali pravilo za početnike je – ne trči kroz ozljedu, pričekaj da prođe i onda ponovno počni polako i postupno.

 

9. ISPROBAJ TRENDOVSKE STVARI, ALI NAĐI ŠTO TI ODGOVARA

Do jučer minimalizam, čak bosonogo trčanje, danas maksimalna amortizacija i debeli potplati – trendovi će se uvijek mijenjati, baš kao i u modi. Kod trčanja je dozvoljeno probati sve, ali neka ti to koristi da pronađeš ono što tebi najviše odgovara.

Trendovi u 2016. godini

 

10. KAD BOLI, TRAŽI POMOĆ

Bol u koljenu, unutarnjoj strani lista, križima… koja ne prestaje ili se trčanjem pogoršava treba biti signal da nešto nije u redu. Ne čekaj dugo s traženjem stručne pomoći, svaka ozljeda koja se otkrije na samom početku brže se zaliječi.

Autor: 3sporta

(5276)

Vrijedi pročitati