Home Zdravlje Sportska prehrana Esencijalne masne kiseline

MYPROTEIN KUTAK
Esencijalne masne kiseline

403
0

Esencijalne masne kiseline su još jedan od pojmova koji se među sportašima dosta spominju, no ipak ne bi bilo loše pojasniti o kojem se tipu nutrijenata zapravo radi i zašto su važne.

 

Du Motion 300×250 7

Naime, radi se o masnim kiselinama koje se ne mogu proizvesti u samom organizmu, a kako su bitne za brojne tjelesne funkcije, nužno ih je u adekvatnim količinama unositi kroz prehranu. Posebno su važne u prehrani sportaša i ozbiljnijih rekreativaca jer igraju presudnu ulogu u procesima proizvodnje i regulacije energije. Široj su populaciji poznate i iz brojnih članaka o njihovoj važnosti za održavanje zdrave razine krvnog kolesterola i rada srca.

Prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina, poznat i cijenjen još od davnih dana, je riblje ulje. Ako pripadate mlađoj generaciji, možda nemate vlastitu uspomenu na baku koja vam (pod prisilom) daje svako jutro riblje ulje na žlici, no možda se ovog ulja, poslovično neugodnog okusa, sjećate iz dječje literature (kako je Oliver Twist izbjegavao žlicu ribljeg ulja koju je doživljavao kao kaznu 😉 ).

Šalu na stranu, nutricionisti se slažu da je prehrana bogata ribom (naročito onim hladnomorskim ribama poput lososa) bitan faktor u održavanju zdravog rada srca, regulaciji kolesterola te regulaciji oslobađanja energije kod zahtjevnijih fizičkih napora.

10529329-1834375669003761Myprotein Omega 3 kapsule sadrže prirodno riblje ulje koje sadrži EPA (eikozapentaensku kiselinu) i DHA (docosahexaenoic kiselinu). Ove dugačko-lančano razgranate masne kiseline bitno doprinose normalnoj funkciji rada srca te se preporuča unositi ih u dnevnoj količini od 250mg. Tih 250 mg se može lako ispuniti u dvije doze mekanih želatinaskih kapsula Omega 3 (koje sadrže ukupno 360 mg EPA i 240 mg DHA).

Naravno, pri tom nemojte zanemariti i prirodne izvore – pripremite barem jednom do dva puta tjedno riblji ručak (najbolji izvori Omega 3 su ribe poput lososa ili skuše). No kako u užurbanom ritmu svkodnevnice, takve zdrave ručkove mnogi zaboravljaju ili si ih ne stižu priuštiti, nije na odmet uvijek imati i Myprotein Omega 3 pri ruci.

Za one s još većim nutricionističkim zahtjevima, stvoren je i jači Myprotein Super Omega 3. Opet se radi o prirodnom ribljem ulju, ali u većim koncentracijama (minimalno 760 mg Omega 3 na svakih 1000 mg softgela – što je, kažu, jedan od najjačih koncentrata na tržištu). Sportaši često traže upravo takve pojačane izvore Omega 3 masnih kiselina, jer brojne sportsko-nutricionističke studije dokazuju i preporučuju EPA i DHA kao način poboljšanja tjelesnih performansi i kondicije.

Neka istraživanja naglašavaju čak i da esencijalne masne kiseline potiču štednju glukoznih rezervi i tako potiču trošenje masti za proizvodnju energije u organizmu. A taj dio istrživanja uvijek razveseli onaj dio populacije koja je u stalnoj potrazi za skidanjem kila i potrošnjom masnih naslaga. Što iz estetskih, što iz rezultatskih motiva – jer svaka kila znači koju sekundicu ili čak minuticu manje na trkačkoj stazi.  🙂

Dodatnu sigurnost u kvalitetu Myprotein ribljih kapsula daje PureMax™ zaštitni znak koji jamči kvalitetu, čistoću i jačinu čistog ribljeg ulja. Naime, PureMax™ je poseban tehnološki sustav pročišćavanja i koncentracije Omega 3 masnih kiselina. Takav tehnološki proces proizvodnje garantira čistoću eliminiranjem zagađivača iz okoliša (pri tom je posebno bitno pročišćavanje ulja od tvari poput teških metala, dioksina i pesticida, koji se često pojavljuju u proizvodima dobivenim od ribe – riba je na žalost danas i sama izložena brojnim štetnim tvarima koje konzumira u svom okolišu).

Tu je i Myprotein Omega 3 6 9 – proizvod koji uz riblje ulje sadrži i biljna ulja (mješavinu ribljih i biljnih izvora esencijalnih masnih kiselina Omega 3 i Omega 6 te masnu kiselinu Omega 9). Do sada smo govorili o važnosti Omega 3 masnih kiselina, no jednako su važne i Omega 6 masne kiseline koje naš organizam također ne proizvodi sam te ih je bitno osigurati kroz hranu. Ove masne kiseline sadrže GLA (gama linolensku kiselinu) koja je vitalna kiselina za pomoć imunološkom sustavu.

Što se tiče Omega 9 masne kiseline – nju naše tijelo može kreirati i samo, ali u vrlo malim količinama. Dodatna suplementacija je korisna i preporučljiva zbog zaštite i održavanja krvožilnog sustava. Naime, oleična kiselina dokazano smanjuje stvrdnjavanje krvnih žila.

Uz obavezno riblje ulje, ove želatinozne mekane kapsule sadrže i ulje boražine, vitamin E, ekstrakt ružmarina, prirodno limunovo ulje.

Opet me posebno razveselio dio Myprotein ponude, koji donosi bitne masne kiseline u obliku “prave” hrane. U ponudi (uz izvrsno Myprotein laneno brašno za one koji vole sami peći kruh i peciva) postoje i Omega Seed Mix  sjemenke – kombinacija sjemenki suncokreta, buče, smeđeg i zlatnog lana. Ova hranjiva mješavina je bogata proteinima, vlaknima, zdravim masnoćama, vitaminima i mineralima te je među ostalim i dobar izvor zdravih Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina.

Sjemenke možete koristiti kao dodatak pecivima i kolačima ili ih jednostavno ubaciti u svoje jutarnje muslie, jogurt i slične obroke. Možete ih čak i poslužiti kao grickalicu (dodate im šaku oraha, badema, grožđica, po koju smokvu i savršen snack, dok sjedite za kompjuterom na poslu, je tu!).

Ovo je zbilja izvrstan izvor kako bjelančevina (više od 27g proteina na 100g sjemenki), ali i mikronutrijenata poput vitamina C i E te minerala – cinka, magnezija i selena.

Više zaista nema isprike da vam esencijalne masne kiseline budu u deficitu…čak i ako ne volite ribu. 😉

Promo tekst
Autor: Veronika Jurišić

(403)

TRČIMO! 300×250

Vrijedi pročitati