Home Triatlon [FOTO] Daniela Ryf i Patrick Lange su Ironman prvaci svijeta
[FOTO] Daniela Ryf i Patrick Lange su Ironman prvaci svijeta

KONA NEBU SJA VISOKO
[FOTO] Daniela Ryf i Patrick Lange su Ironman prvaci svijeta

454
0

Švicarka Daniela Ryf potvrdila je svoju dominaciju trećom uzastopnom pobjedom na netom završenom prvenstvu svijeta u Ironman triatlonu, dok je u muškoj konkurenciji Patrick Lange iskoristio vrlo dobre vremenske uvjete i postavio novi rekord staze.

 

NW_MgDirekt2

Iako je Ryf nastavila pobjednički niz, ove godine je, kako i sama priznaje, bilo mnogo teže. Odlična britanska plivačica, debitantica na Havajskoj utrci, Lucy Charles krenula je jako i iz vode izašla nakon 48:48, a društvo joj je pravila samo Lauren Brandon (SAD) isplivavši 5 sekundi iza nje. S gotovo pet minuta zaostatka u prvoj grupi isplivale su i neke od glavnih favoritkinja utrke, Sarah Crowley, Rachel Joyce i Daniela Ryf.

Prednost s kojom su Charles i Brandon krenule na bicikl ostala je gotovo nepromijenjena do same završnice biciklističkog segmenta. U zadnjih 40 kilometara Ryf je krenula u napad i nadoknadila preko 5 minuta zaostatka te ušla u drugu tranziciju sa 40 sekundi prednosti pred debitanticom Charles.

Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Na trčanju je Ryf ipak pokazala kako još nije došlo vrijeme da prepusti gornju stepenicu postolja nekim novim zvijezdama Ironman triatlona. Maratonom od 3:00:02 izgradila je prednost od 9 minuta ispred Lucy Charles, koja je debitantski nastup iz snova upotpunila i rezultatom ispod 9 sati (8:59:38). Treće mjesto zauzela je Sarah Crowley iz Australije, kojoj je ovo bio tek drugi nastup na Havajima.

Rezultati žene:

  1. Daniela Ryf (Švicarska) 8:50:47
  2. Lucy Charles (Velika Britanija) 8:59:38
  3. Sarah Crowley (Australija) 9:01:38
  4. Heather Jackson (SAD) 9:02:29
  5. Kaisa Sali (Finska) 9:04:40
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

U muškoj utrci vidjeli smo sličan početak kada je debitant Josh Amberger iz Australije izgradio značajnu prednost na plivačkoj dionici te je iz vode izašao za 47:09. Oko 1:20 min iza njega isplivala je prva grupa predvođena Janom Frodenom. Patrick Lange zabilježio je vrlo dobro vrijeme plivanja od 48:45, a odlični biciklisti Sebastian Kienle, Lionel Sanders i Boris Stein krenuli su na svoju omiljenu dionicu sa preko 6 minuta zaostatka.

Munjeviti tempo koji je na biciklu postavio Kanađanin Lionel Sanders odlučili su pratiti Sebastian Kienle, Tim O’Donnell i Cameron Wurf. Nakon 120 kilometara Wurf je preuzeo vodstvo koje nije ispustio do kraja biciklističke dionice. Iza njega Sanders i Kienle vodili su borbu za drugo mjesto, no mnogo odličnih trkača, poput Frodena, Cunamme i Hoffmana, bilo je vrlo blizu te se moglo naslutiti da će se i oni uskoro probiti do vrha.

Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Wurf je s bicikla sišao s vremenom od 4:12:54, odnosno preko 5 minuta brže od rekorda staze Normana Stadlera iz 2006. godine. Vodstvo u utrci brzo je prepustio Sandersu i Kienleu, no iako se očekivalo jako trčanje Frodena i Hoffmana, najuvjerljivije su prema vrhu grabili Lange i McNamee. Nakon 37 kilometara Patrick Lange preuzeo je vodstvo i najboljim trčanjem dana (2:39:59) uzeo pobjedu. Vremenom od 8:01:40 opasno se približio magičnoj granici od 8 sati i oborio rekord Craiga Alexandera iz 2011 koji je iznosio 8:03:56. Lionel Sanders uspio je obraniti drugo mjesto od jurećeg Davida Mcnameea ukupnim vremenom samo 7 sekundi sporijim od starog rekorda staze, a Sebastian Kienle na četvrtom mjestu s vremenom ispod 8:10:00 pokazuje koliko je ovogodišnja utrka bila brza.

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Patrick Lange of Germany celebrates before crossing the finish line to win the IRONMAN World Championship and setting a course record of 8:01.39 beating Craig Alexander's 2011 record of 8:03.56 on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Ono što je Ryf uspjela napraviti u ženskoj utrci, nije pošlo za rukom Janu Frodenu, također branitelju dva uzastopna naslova. Iako nije izdržao ekstreman tempo ovogodišnje utrke, u maniri pravog prvaka završio je utrku s velikim zaostatkom i pokazao da veličina sportaša ne leži samo u titulama, nego i u sportskom duhu.

Za kraj spomenimo još da su na utrci nastupila i dva Hrvata. Riccardo Kuhar odličnim je vremenom od 9:32:21 završio utrku na 12. mjestu u kategoriji M40-44. Josip Mladin Živković utrku je završio za respektabilnih 10:55:06 i zauzeo 66. mjesto u kategoriji M50-54.

Rezultati muškarci:

  1. Patrick Lange (Njemačka) 08:01:40
  2. Lionel Sanders (Kanada) 08:04:07
  3. David McNamee (Velika Britanija) 08:07:11
  4. Sebastian Kienle (Njemačka) 08:09:59
  5. James Cunnama (Južnoafrička Republika) 08:11:24
KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Patrick Lange of Germany celebrates afer winning the IRONMAN World Championship and setting a course record of 8:01.39 beating Craig Alexander's 2011 record of 8:03.56 on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Swimmers compete during the IRONMAN World Championship on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN

 

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Runners compete during the IRONMAN World Championship on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN

 

Autor: Marko Duspara / 3sporta.com
Foto: Getty Images for IRONMAN
Naslovna fotografija: Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

(454)

Vrijedi pročitati