Home Trčanje Naličje medalje Hrvatski političari koji trče

I ONDA KAD NE BJEŽE
Hrvatski političari koji trče

1.23K
0

S obzirom da nas trkače ne zanima politika, a građanska dužnost se mora izvršiti, jedino po čemu možemo birati na izborima je brzina kojom političari trče. Kako bi utvrdili tko je brži, Anka Mrak-Taritaš ili Milan Bandić, Davor Bernardić ili Andrej Plenković, Jadranka Kosor ili Borut Pahor, donosimo vam kratki pregled nepolitičkih rezultata (uglavnom) domaćih političara.

 

NW_MgSportSprej3

 

Milan Bandić

Još je 2007. godine gospodin Bandić istrčao 42 kilometra od Gruda do Međugorja za što mu je trebalo oko četiri i pol sata. Nakon utrke je izjavio da je fizička forma neophodna za očuvanje psihičkog zdravlja pa vjerujemo da gradonačelnik Zagreba još uvijek rekreativno trči. Istrčao je i ultramaraton dug 61 kilometar od Zagreba do Čazme, a za taj podvig mu je 2008. godine trebalo 6 sati i 36 minuta. Do nedavno je redovito sudjelovao i na Zagrebačkom maratonu, no zadnjih nekoliko godina je prisutan samo na majicama simpatizera i kao počasni gost koji označava start utrke. Naravno, prisutan je i kroz izdašnu donaciju Grada Zagreba Zagrebačkom maratonu.

 

Zoran Milanović

Vjerojatno poslušavši savjet gospodina Bandića o povezanosti fizičke forme i psihičkog zdravlja, bivši premijer redovito trči. Nekada je bio često viđen kako u pratnji svojih zaštitara u crnom terencu trči otokom Hvarom ili Sljemenskom cestom, a nekad mu je društvo pravio čak i Mirko Cro Cop Filipović, no nikad ga nismo vidjeli na službenoj utrci.

 

Matija Posavec

Sljedeći na listi je najbrži hrvatski župan. S obzirom da govorimo isključivo o brzini trčanja, to nije varaždinski župan Radimir Čačić nego njegov međimurski kolega, Matija Posavec. Redoviti je sudionik utrka na domaćem terenu, kros lige „Globetka“ i Utrke grada Čakovca, ali i utrka diljem Hrvatske. Nastupao je na Šibenskih 10 (57:51) i Wings for Life u Zadru gdje je osobni rekord postavio još 2014. godine rezultatom od 21 km, a tamo je redovito iza sebe ostavljao zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu i 2016. godine ministra Daria Nekića. Nedavno je istrčao i polumaraton u Ljubljani za 2:08:22 h.

Matija Posavec (329)

 

Damir Habijan

Na izborima za gradonačelnika Varaždina izgubio je od Ivana Čehoka, ali nije izgubio dobru formu. Domaći, varaždinski polumaraton je istrčao 2016. godine za 1:46:58, a 2017. godine je vrijeme poboljšao punih 45 sekundi i ušao u cilj za 1:46:13. Damir Habijan obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća Varaždina.

 

Damir Habijan (u prvom planu)

 

Borut Pahor

Znam, znam, on nije domaći političar, no toliko je svojedobno punio naslovnice i stvorio intrigantan odnos s našom tadašnjom premijerkom da bi ga nepošteno bilo ne uvrstiti. Aktualni predsjednik Slovenije je 2016. godine na Ljubljanskom maratonu trčao polumaraton i oborio osobni rekord koji sada iznosi 1:46:35.

 

Joško Klisović

Ako ste mi oprostili što prethodni član liste nije bio Hrvat, oprostit ćete mi i to što Joško nije (samo) trkač. Saborski zastupnik u aktualnom sazivu sabora završio je triatlon polu-iron distance u Poreču. Za to se pripremio u sklopu Poreč triatlon izazova koji je u šest mjeseci potpune početnike doveo do triatlona polu-iron distance (1,9 km plivanja+90 km bicikla+21 km trčanja) i završio utrku s odličnim vremenom od 5:55:45.

 

Joško Klisović

 

Krešimir Žagar

Donedavni gradonačelnik (a sada zamjenik gradonačelnika) Našica, Krešimir Žagar, prošle je godine vremenom od 1:26:19 završio na 10. mjestu Baranjskog polumaratona, a osobni rekord mu iznosi 1:15 h te je time uvjerljivo najbrži domaći dugoprugaški političar. Trkač od mladih dana, cijeli život u sportu, istrčao je i desetke maratona, najbrži u Zagrebu i Plitvicama za 3:07 h, a ima iza sebe i Ultramaraton Zagreb – Čazma istrčan za 4:50.

 

Krešimir Žagar (0147)

 

Luciano Sušanj

Osvajač zlatnih medalja na Europskom prvenstvu 1974. godine na 800 m, Europskim dvoranskim prvenstvima 1973. u Roterdamu na 400 m i 1974. u Goteborgu na 800m i dobitnik Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za životno djelo, sigurno je najbrži hrvatski političar ikad.

 

Napisao: Marko Duspara
Foto: arhiva 3sporta.com

(1231)

Vrijedi pročitati