Home Trčanje Naličje medalje INTERVJU: Danijela Kuna – Norma za Svjetsko prvenstvo je tek početak

SVESTRANA DOKTORICA ZNANOSTI
INTERVJU: Danijela Kuna – Norma za Svjetsko prvenstvo je tek početak

1.49K
0

Danijela Kuna je hrvatska maratonka koja je nedavno pobijedila na maratonu u Linzu i ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo. Upoznajte ovu skromnu i svestranu sportašicu kroz naš intervju!

 

DuMotion redovna 300×250 4

3sporta: Za početak, reci nam nešto općenito o sebi – odakle dolaziš, koliko imaš godina, čime se baviš…

Danijela: Imam 31 godinu, a porijeklom sam s Kupresa, malenog mjesta u BiH. Osim trčanja, bavim se brojnim drugim aktivnostima, koje sam za dobar rezultat u maratonu privremeno reducirala. Trenutno radim na Kineziološkom fakultetu u Splitu.

 

3sporta: Kada i zašto si počela trčati?

Danijela: Iz zabave sam počela trčati tijekom studija i uz sve moje druge aktivnosti, uvijek sam rado trčala.

 

3sporta: Doktorirala si na Kineziološkom fakultetu u Splitu. Koji ti je sport bio najdraži tijekom školovanja? Koji sport danas voliš uz trčanje?

Danijela: Da, nakon završetka diplomskog studija sam upisala doktorski studij i doktorirala. Dugi niz godina sam aktivna u alpskom skijanju gdje sam se usavršila kao licencirani učitelj, a kasnije demonstrator skijanja. I dalje preko zimskih blagdana radim u školi skijanja Prvi Spust. Paraglidingom sam se bavila više od deset godina. Nerijetko sam s prijateljima na Kupresu išla na vožnju motocrosserima, te smo jahali konje na prekrasnoj visoravni. Uz trčanje me danas najviše privlači triatlon, osobito long distance (Ironman).

danijela3 

3sporta: Nedavno si na maratonu u Linzu istrčala osobni rekord (2:43:55) i ostvarila normu za Svjetsko prvenstvo. Kako se osjećaš u vezi toga?

Danijela: Naravno da se osjećam super i ponosna sam na taj uspjeh.

 

3sporta: Kako treniraš, što je ključ tvog uspjeha? Imaš li trkačkog partnera? Držiš li se samo ceste ili zalutaš i na neke druge podloge?

Danijela: Zadnjih godinu dana treniram ovisno o periodizaciji treninga podijeljenoj na pripremnu, natjecateljsku i prijelaznu fazu. To znači da se u različitim fazama tijekom godine, ovisno za što se spremam, fokusiram na različite intenzitete i ekstenzitete treninga. Suradnju oko programa priprema sam sasvim slučajno tijekom skijanja na Mariborskom Pohorju započela s jednim bivšim slovenskim maratoncem, Igorom Šalamunom, kojem ovim putem neizmjerno zahvaljujem na svemu što je učinio za mene. Ozbiljnog trkačkog partnera dugoprugaša nažalost nemam, ali imam prijatelje koji u Splitu nerijetko idu sa mnom na neke od treninga i prave mi društvo.

Ključ uspjeha u mom slučaju su genetske predispozicije, dobra baza različitih aktivnosti kojima sam se bavila te upornost. Smatram kako nisam ni blizu vrhunca svojih mogućnosti, te da ću s vremenom dosta napredovati. Nastupila sam na nekoliko trail i planinskih utrka koje mi s obzirom na postignute rezultate i plasman jako dobro leže. Sigurno ću odraditi još nekoliko takvih.

 

3sporta: Kakva je trkačka scena u BiH?

Danijela: Trkačka scena u BiH je dosta lošija u odnosu na Hrvatsku. Postoji tek nekolicina ozbiljnijih dugoprugaša koji postižu zapažene rezultate. Budući da popularnost dugoprugaškog trčanja iz godine u godinu raste, vjerujem kako će i trkačka scena u BiH biti bolja. Međutim, ne popravi li se stanje u atletskom savezu, bojim se kako će talentirani sportaši i dalje odlaziti u potragu za boljim uvjetima rada.

danijela2

 

3sporta: Koji je tvoj trkački cilj?

Danijela: Trkački cilj mi je ispitati granice maratonskih rezultata, makar u jednom olimpijskom ciklusu od četiri godine.

 

3sporta: Koja ti je najdraža utrka na kojoj si sudjelovala?

Danijela: Najdraža utrka mi je Linz maraton. To mi je ujedno bio drugi maraton na kojem sam popravila rezultat za 4 minute i prva velika pobjeda. Zbog grčeva u trbuhu tijekom cijelog maratona na okrepama ništa osim vode nisam uzimala. U konačnici je zadnjih 5 km došlo da velikog pada energije i planiranog tempa trčanja. Kada sam na 42. km vidjela pratnju naše maratonke Nikoline Stepan koja me počela sustizati, pronašla sam zadnji atom snage te uspjela odraditi sprint i osigurala pobjedu za jednu sekundu. Time sam si dokazala koliko sam mentalno jaka zbog čega mi je maraton u Linzu još draži.

 

3sporta: Pratiš li svjetsku trkačku scenu, imaš li nekog idola?

Danijela: Moj trkački idol je Amerikanka Shalane Flanagan.

 

3sporta: Reci nam nešto za kraj – savjet za sve trkače ili neku posebnu poruku 🙂

Danijela: Za normalan i zdrav način života, jako je važno da čovjek što više žive njeguje prirodu svog bića i živi tjelesno aktivnim načinom života. Pored hodanja, trčanje je najprirodniji oblik ljudskog kretanja koji nas jača u svakom pogledu i zato će trčanje u bilo kojem obliku uvijek biti dio mog života.

 

Pripremila: Martina Đođo / 3sporta.com

(1489)

Vrijedi pročitati

Wallpaper 1 – žena
Wallpaper 2 – raspored