Home Trčanje Kako trenirati Kako postati i ostati fit?

JOŠ JEDAN ČLANAK O…
Kako postati i ostati fit?

292
0

Internet portali prepuni su “najkorisnijih” savjeta za gubitak kilograma, dijete 1, dijete 2, dijete kojom je Jolie osvojila Oscara. OK, i ovo je internet portal, imamo i mi pokoji “korisniji” savjet.

Du Motion 300×250 7

Ne, ovdje nećete naučiti milijunti način pripreme mesa ili salate koji nose negativne kalorije. Samo ukratko podsjećamo na osnove osnova discipline tijela i duha koje su često preskočene u svim razvikanim programima prehrane, a i same po sebi su često dovoljne da se tijelo dovede u red.

Kraći dani, niske temperature (OK, ovome baš ne svjedočimo u posljednjih mjesec dana, ali tko zna), loša razrada plana treninga i malo blagdanskog ozračja u tren oka pretvaraju discipliniranog sportaša u razmaženo derište nasred trgovine slatkišima. Isprva se previše ne zabrinjavamo time, ali enorman unos toksina i proporcionalno smanjeno kretanje ubrzo pokažu svoje pravo lice. I to u vidu bolesti (priznajmo sebi, nije preveliki problem razboljeti se uz ovu južinu) ili pak u vidu ozljede (još manji problem kad sumanuto krenemo u trening istim intenzitetom kao i prije trotjedne stanke). U ovoj situaciji jednostavni ”jedi manje – kreći se više” možda neće biti dovoljan. Ili hoće, do slijedećeg rođendana, svadbe, Uskrsa. U nastavku nekoliko kratkih savjeta kako si olakšati zadani cilj i pridržavati se pozitivne promjene – zauvijek.

1. Počni ovog trena!

Ne od ponedjeljka, ne od prvog i ne… jednom… Sad! Bez muke nema nauke, što možeš danas ne ostavljaj za sutra i sve slične doskočice itekako imaju smisla. Medvjedi čekaju proljeće da počnu s ikakvom aktivnošću, isti ti medvjedi ne teže manje od 200 kg. Zato, ukoliko ste još u zimskom snu, prekinite s njim i uozbiljite se. 

2. Prijavi se za utrku

Veoma jednostavno. Čim prije se postave ciljevi (realni), tim prije će se postavke u glavi usmjeriti u tom smjeru. Ciljevi kao što je primjerice gubitak kilograma isto mogu biti poticajni, no prijava na utrku je ipak službena i s takvim stvarima se ne šali!

3. Trening snage

Većina trkača trči, i to je to. Istina je da se dužinama kilogrami tope, no ako zbilja želite riješiti problem one 2 kile viška, trening snage je pravo rješenje. Ovakvi treninzi djeluju na organizam tako da on troši kalorije čak 48 sati nakon prestanka vježbanja. Reći ćete, ma to je samo marketinški trik fitness centara i teretana. Ne mora biti, može se i kod kuće, uz pomoć domaćih rekvizita i uvijek dobrog prijatelja Googlea.

4. Masno, masno, masno

Ako ste se obradovali na trenutak, na žalost, ne šaljemo vas u McDonalds. Cilj je povećanje bazalne temperature organizma i ubrzanje metabolizma, a vjerovali ili ne postoje masnoće koje imaju svoju ulogu u tome. Primjerice, srednjelančani trigliceridi iz maslaca i kokosovog ulja lako se iskorištavaju u vidu energije i pomažu u iskorištavanju kalorija, dok omega 3 masne kiseline ubrzavaju metabolizam.

5. Novi početak s hranom

Slika o hrani koju nosimo u glavi često se odražava na naš jelovnik. Umjesto dozvoljenih, sportaši vrlo često imaju popis nedozvoljenih kalorija na svom tanjuru. Ovakav stav nerijetko izbacuje neke za organizam neophodne hranjive tvari, vitamine i minerale. Sjetimo se osnovne škole i prirode i društva: treba jesti raznoliko i umjereno. Kao dobar početak nakon blagdanskog zasićenja može biti i neki od detox programa, no samo da se iz organizma izbace toksini i da se organizam uvede u novi, zdraviji i bolji režim prehrane.

Ne garantiramo da ćete u mjesec dana izgubiti 8 kilograma (štoviše, zabranjujemo takvu ludost!), niti da ćete za 3 mjeseca postati vrhunski sportaš. Ovaj članak potiče pozitivnu promjenu, i prije svega najkorisniji (ovaj put izvan navodnika) savjet: zadajte si realne ciljeve i ne puštajte ih pod cijenu bilo čokolade, pive, ljenčarenja.

Sretno!

Autor: 3sporta (mh)

(292)

TRČIMO! 300×250

Vrijedi pročitati