Home Trčanje Naličje medalje [MYPROTEIN KUTAK] Proteinske grickalice nakon treninga

GRICNI IH ZA SNAGU
[MYPROTEIN KUTAK] Proteinske grickalice nakon treninga

455
0

Bilo da ste iskusni trkač ili potpuni početnik, koji je tek nedavno napravio prve korake u nekoj od škola trčanja, sigurno ste već načuli brojne priče o tome što i zašto treba jesti prije, za vrijeme i nakon treninga.

 

DuMotion redovna 300×250 4

Nova generacija trkača (neovisno o tome jesu li njihovi ciljevi ozbiljno rezultatski ili potpuno rekreativni) puno više o tome razmišlja od nas “starih” maratonaca. Stoga ste sigurno već puno puta čuli kako je nakon svakog ozbiljnijeg trkačkog treninga (a pogotovo nakon većih napora kakve predstavljaju trke) poželjno konzumirati hranu bogatu proteinima. Zašto je to tako?

Svakim treningom (ozbiljnijim radom mišića) dolazi unutar mišićnih vlakana do mikroruptura. Takve male rupture mišićnog tkiva su sasvim normalan dio procesa vezanih uz intenzivnu fizičku aktivnost te sastavni dio trening procesa. Naime, ljudski se organizam vrlo brzo prilagođava na nove situacije te ne samo da odmah po treningu počinje prirodni proces popravka oštećenja na mišićima, nego naše tijelo čak i dodatno ojačava oštećene dijelove mišićnog tkiva te ih čini otpornijima, kako pri istom opterećenju oštećenja više ne bi nastajala. Tako dolazi do napretka.

Bilo bi dobro da ipak vodimo računa i pomognemo vlastitom organizmu u tom procesu. Naime, organizam koristi proteine (aminokiseline od kojih su oni sastavljeni) kao temeljni “građevinski materijal” za popravak oštećenih i izgradnju novih mišića. Zato je važno stvoriti naviku da nakon jakog treninga pojedemo obrok bogat proteinima. Mnogim trkačima je jedan od najvećih užitaka u trčanju upravo taj obrok nakon trke, jakog treninga, dužine – dobar steak ili možda neki fini komad ribe, odnosno neka druga gurmanska verzija proteina čini ulazak u cilj potpunim.

No, u dnevnom ritmu ponekad se dogodi da ipak ne uspijevamo (ili nismo dovoljno disciplinirani) baš nakon svakog treninga konzumirati nešto kvalitetno proteinsko. Za aktivnog rekreativca koji redovito trenira, u brojevima bi to zvučalo ovako: 1.2-1.7 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Mnogi trkači zato brzu i kvalitetnu zamjenu za izbalansirani post-trening obrok pronalaze u proteinskim shakeovima i sličnim sportskim suplementima.

Myprotein ima vrlo bogatu paletu takvih vrlo raznolikih, ukusnih i korisnih napitaka i grickalica namijenjenih upravo aktivnim rekreativcima, koji brinu da zbog životnog ritma kroz običnu prehranu ne stižu zadovoljiti potrebe svojih mišića za oporavkom i reizgradnjom.

Kako osobno nisam baš zaljubljenik u suplemente tipa shakeova i puno više volim “pravu hranu”, posebno me razveselio izbor pravih međuobroka, kao što je: Myprotein bademi, indijski oraščići, sušeni mango, sušene borovnice i brusnice, slatkiši poput Protein Vafle i Protein Puffs. Zgodno zapakirani, spretni za spremiti u džep, tako da vam mogu biti uvijek pri ruci kao adekvatan proteinski snack nakon treninga.

Moji apsolutni favoriti iz proteinskog Myprotein fitness izloga su orašasti maslaci. Maslac od kikirikija koji nam je nekad bio poznat samo iz američkih filmova – mama koja klincu za školu sprema peanut-butter sendvič je čisti kliše ;). Po malo su maslaci od orašastih plodova ušli i u naše prehrambene navike. I to nikako nije loša prehrambena navika.  Problem je jedino što su kod većine orašastih maslaca dostupnih u trgovinama, prisutne i poprilične količine transmasnih kiselina te dodatnih šećera i soli.

puffsKako bi izbjegli nezdrave i nepotrebne aditive, Myprotein je razvio ponudu potpuno prirodnih orašastih maslaca. Možete birati između kikiriki maslaca, maslaca od badema i maslaca od indijskih oraščića. Svi proizvedeni od 100% oršastih plodova bez dodataka. Izuzetno ukusni kao namaz na kruh, ali i u kuhanju. Napravila sam eksperiment i jednu turu ovogodišnjih božićnih keksića napravila s maslacem od badema. Tko kaže da sportski proteinski dodaci prehrani ne mogu biti i jako ukusni!

Posjeti MYPROTEIN! 🙂

Autor: Veronika Jurišić / promo tekst

(455)

Vrijedi pročitati

Wallpaper 1 – žena
Wallpaper 2 – raspored