Home Zdravlje Sportska prehrana [MYPROTEIN KUTAK] Suplementi i vitamini za aktivne žene

ČESTO NIJE LAKO JESTI ZDRAVO
[MYPROTEIN KUTAK] Suplementi i vitamini za aktivne žene

497
0

Aerobne aktivnosti poput trčanja, trekinga i triatlona doživljavaju konačno (u poslijednjih 5-6 godina) i ovom našem dijelu svijeta pravi bum. Niču škole trčanja, iz godine u godinu raste broj strastvenih rekreativaca kojima je trčanje/triatlon/planinarenje postalo ne samo hobi nego i način života.

 

Du Motion 300×250 1

U toj masi novih trkača po nasipima i parkovima (ali i na ciljnim listama trka) sve je veći broj žena. Dapače, brojne škole trčanja bilježe u svojim redovima čak i bitno veći broj trkačica nego trkača, a sve se češće znaju dogoditi i trke u kojima je ženska konkurencija mnogobrojnija.

 

Dugotrajne aerobne aktivnosti su divne upravo zato što su u njima muški i ženski natjecatelji ravnopravniji nego u bilo kojem drugom sportu (ako je trka dovoljno duga, razlike u predispozicijama i rezultatima skoro pa nestaju ili se čak okreću u korist vlasnica xx kombinacije kromosoma 😉 ). Ipak, ne smijemo zaboraviti da između muškog i ženskog organizma postoje bitne razlike kako u građi, muskulaturi, tako i u nutritivnim potrebama.

Provjeri veliku ponudu vitamina i suplemenata na myprotein.hr

Ženski organizam (za razliku od muškog) ima prirodno manji postotak mišićne mase i veći postotak masnog tkiva te samim tim pod istim fizičkim naporom žena trkačica sagorijeva manju količinu energije. Također su bitne razlike u potrebama za određenim mineralima, vitaminima i elementima u tragovima kod žena. Te razlike naročito dolaze do izražaja kod sportski aktivnih žena, maratonki i triatlonki kojima je njihov sport postao način života te spretno i sretno žongliraju između svojih ionako zahtjevnih obiteljskih i poslovnih uloga te treninga i sportskih ambicija.

 

Iako je takav aktivni trkački way of life izuzetno zdrav (i za mene jedini koji uopće mogu zamisliti), ipak  kombinacija sportskog i svakodnevnog životnog stresa nosi sa sobom i dodatne rizike. Pa tako postoji određeni broj sportskih ozljeda i tegoba koje su karakteristične upravo za žene maratonke, a uzrokovane su upravo specifičnim “ženskim” potrebama.

 

Tako su trkačice podložnije pojavi trkačke anemije, u većoj su opasnosti od ozljeda tipa stres fraktura, uzrokovanih smanjenjem gustoće kostiju i sl. Većina tih rizika se na sreću može prevenirati. Kako sustavnim pristupom treningu tako i brigom o raznolikoj i kvalitetnoj prehrani koja će sportski aktivnoj ženi osigurati sve potrebe koje ženski organizam u treningu zahtijeva. Ovo je naročito važno naglašavati kod žena koje su tek nedavno utrčale u novi sportsko-rekreatvno-natjecateljski ritam i često nakon dugogodišnjeg “sjedalačkog” života uvele redovite treninge u svoju dnevnu rutinu.

 

I iako bi bilo idealno sve navedene potrebe za željezom, kalcijem (u kombinaciji s D vitaminom), magnezijem, folnom kiselinom i ostalim bitnim mikronutrijentima nadoknađivati isključivo kroz zdravu izbalansiranu prehranu, ubrzani ritam suvremenog života između posla, vrtića, škole i nasipa nam to često otežava.

 

elle-attive-womanUpravo je zato Myprotein Fitness osmislio posebnu liniju suplemenata osmišljenih i nutritivno izbalansiranih sa ciljem zadovoljavanja potreba  aktivnih žena.

 

U ovom periodu početka zimske baze – kada je nama trkačima broj kilometara u porastu, a imunitet često u padu – preporučljivo je osigurati se s kvalitetnim multivitaminskim preparatom.

Elle Active Woman iz Myprotein serije proizvoda za žene (Women’s Fitness) je multivitamin širokog spektra, stvoren upravo za to – održavanje zdravlja, energije i snage.

Savršena kombinacija vitamina, minerala i dodataka izbalansirana je tako da pomaže održati jak imunitet i povećati energiju, dok istodobno održava i raspoloženje te dobro zdravlje u ženinim mjesečnim periodima. Naime, intenzivni i dugi treninzi, koliko god bili zdravi, ponekad mogu poremetiti funkciju  imunološkog sustava i tako povećati rizik od ozljeda ili bolesti. Pogotovo ako vas ubrzani ritam života prisiljava na ponekad i ozbiljne nutritivne nedostatke u prehrani.

Active Woman asortiman proizvoda potražite u specijaliziranoj  rubrici Ženski fitness na myprotein.hr te prosurfajte i po drugim tipično ženskim proizvodima (od proteinskih obroka, shake-ova do sportske odjeće) te dobro opremljeni s guštom utrčite u zimu!

Autor: Veronika Jurišić
PROMO tekst

 

(497)

TRČIMO! 300×250
tags:

Vrijedi pročitati