Home Trčanje Najave Najavljena noćna utrka Pulska Xica u sklopu tri dana Visualia Festivala u Puli

FESTIVAL SVJETLA
Najavljena noćna utrka Pulska Xica u sklopu tri dana Visualia Festivala u Puli

542
0

Jučer je u Zagrebu prestavljene manifestacije Visualia Festival i ulična utrka Xica. Visualia je prvi i najveći festival svjetla u Hrvatskoj. Sadržaj festivalskog programa prezentira se kroz: 2D & 3D video mapping, svjetlosne i interaktivne instalacije, svjetlosne predstave & performanse, svjetlosne i interaktivne izložbe te edukativne radionice VisuaLab.

 

NW_MgDirekt1

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Visualia Festivala je održavanje svjetlosne noćne utrke Xice koja će 23. rujna premijerno zatvoriti trodnevno festivalsko događanje.

Utrka kroz grad svjetla uključuje staze duge pet i deset kilometara, čime organizatori žele potaknuti uključivanje što većeg broja rekreativaca. Svim sudionicima Xica će pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu, upotpunjen noćnim vizurama grada i festivalskim identitetom. Start i cilj trke je u Areni, a obje rute prolaze uz najatraktivnije svjetlosne instalacije.

„Xica se podiže na još atraktivniju razinu jer će Pula biti doslovno čarobna, osvijetljena brojnim svjetlosnim instalacijama, a novost je i obilazak osvijetljenog rotora u Šijani“, kaže direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj. Među brojnim partnerima podršku manifestaciji tradicionalno pruža i Grad Pula jer pulska Xica i Visualia Festival pridonose pomicanju granica, spajajući naizgled nespojivo – sport i umjetnost, otvarajući tako nove prostore za naše mlade kreativce čime se obogaćuje i turistička ponuda grada te privlače gosti i nakon špice turističke sezone.

Ispred Arene prvo će startati sudionici utrke na pet kilometara, potom oni koji izaberu dvostruko dužu, 10-kilometarsku stazu kroz grad. Potonji idu do svjetlosne instalacije na velikom rotoru na Šijani, nazad preko Rive, uz Aci marinu i ulaz u brodogradilište Uljanik gdje su dizalice – Svjetleći divovi u prvom planu, pa preko Foruma do Pošte i INK-a, skreću na Giardine te se preko podzemnih tunela ispod Kaštela – Zerostrasse vraćaju nazad u Arenu gdje se oko 22 sata planira podjela nagrada najbolje plasiranim trkačima.

????????????????????????????????????
Medalja utrke za svakog natjecatelja

Utrkom će se zaokružiti cijeli grad, a mjesta ima za tisuću, možda i više sudionika, dvostruko više nego lani. Lukšić je odaslao poruku za sve ljubitelje trčanja: „Neka se nitko ne naljuti među organizatorima utrka, ali ova će biti najspektakularnija trka ikada istrčana na hrvatskim prostorima. Nadam se da će brojni trkači i rekreativci odlučiti taj dan biti u Puli i trčati pulsku Xicu.“

Partnerima iz prijašnjih godina – Run Croatiji i Arenaturistu, sada se pridružio i Grawe Hrvatska s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a cilj je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim oboljenjima.

„Izazov je postavljen, ovogodišnji cilj bio je dostići 100.000 pretrčanih kilometara, a već smo dostigli 187.500 kilometara, što je daleko nadmašilo naša očekivanja. Prošle godine cilj nam je bio dvostruko manji, 50.000 kilometara“, kaže Sanja Gržetić, voditeljica Odjela za korporativne komunikacije i marketing u Grawe Hrvatska. Dakle, donacija od 50.000 kuna udruzi „Veliko srce malom srcu“ već je osigurana i bit će im uručena na Grawe Noćnom maratonu koji se održava 23. kolovoza. Bez obzira na to, oni i dalje pozivaju ljude da se uključe i daruju svoje prijeđene kilometre za djecu iz Udruge, dajući im tako podršku ali i šireći svijest o potrebi odgovarajuće skrbi za djecu rođenu sa srčanim manama.

????????????????????????????????????

 

Grawe već treću godinu za redom svojom inicijativom PoKRENI nastoji promovirati i širiti zdrave životne navike, u ovom slučaju fizičku aktivnost kroz trčanja za koje ne treba ni članarina, ni dvorana, ni ikakva posebna oprema (osim kvalitetnih tenisica) jer trčati se može bilo kad i bilo gdje, a ima višestruke pozitivne učinke na zdravlje. „Mi kao osiguravajuće društvo, osim što vodimo računa o vrijednostima naših osiguranika, želimo biti pokretač pozitivnih promjena u zajednici. Zato je i nastala inicijativa PoKRENI. A dobrotvorna nota kroz donacije udrugama koje brinu o potrebama djece doprinos je zajednici u kojoj postojimo i poslujemo. Više od 10 posto naših zaposlenika uključilo se u internu akciju, prikupljamo 25.000 kilometara i kada to dostignemo, osigurat ćemo dodatnih 50.000 kuna za udrugu ‘Veliko srce malom srcu’“, dodaje Gržetić.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se prijave u što većem broju i dožive pravi spektakl u gradu svjetla. Prijave su otvorene na stotinka.hr s redovnom kotizacijom od 80 kuna do 1. kolovoza i kasnom kotizacijom od 90 kuna do 1. rujna ove godine.

 

Organizatori pulske Xice: Udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule, Udruga kineziologa grada Pule i Arheološki muzej Istre

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/

http://www.pulainfo.hr/hr/

(542)

Vrijedi pročitati