Home Trčanje Održan Podunavlje trail & cross No1

NA ISTOKU NOVE PRIČE
Održan Podunavlje trail & cross No1

93
0

Ovoga listopada održan je prvi Podunavlje trail/cross u organizaciji SRK „Žuti šešir“ iz Osijeka. Start i cilj je bio u vinariji Adamovich/Cesch u Erdutu. Početak utrke išao je kroz prekrasnu brajdu-tunel vinove loze u dvoru Erdutskih vinograda.

NW_MgDirekt4

Ponajviše sudionika bili su trail trkači, ali bilo je i dvadesetak klasičnih hodača tzv. trekera, s različitim motivima i pobudama – od uživanja u Podunavlju do žustrijih kardio hodača s tempom od 6 km po satu i pulsom u zoni 1 ili 2, tu negdje od 120 do 150 otkucaja i sa određenim muskul fibrom drugi dan. Također smo, kao i na svim našim utrkama ili društvenim događanjima, dali prostor i sve logističke mogućnosti osobama sa posebnim potrebama i poteškoćama i njihovim pratiteljima. Zelenu stazu od cca 15 km u limitu je završila majka s djetetom kojie boluje od cerebralne paralize-tetra pareze. Dijete je bilo u sportskim kolicima a pri guranju po ovome „off road“ terenu su joj pomogli mnogi učesnici.

Staza je bila podijeljena u dvije dužine – Zelena od 15 km i Plava od 35 km. Put je vodio kroz šumu, vinograde, uz Dunav ali je obišao i sve znamenitosti ovoga kraja, Erdutsku kuriju, Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu, Srednjovjekovni grad Erdut, Manastir uspenja presvete Bogorodice u Dalj planini, ušće Drave u Dunav itd.

Volonteri, najvažnija spona ovakvih događanja, bili su uključeni u sve organizacijske aspekte jer kao domaćini najbolje poznaju zakutke Erduta, Aljmaša i Dalja. Koliko su natjecatelji bili zadovoljni njima može se iščitati iz dojma jednog od sudionika Z. Vukmanova iz Subotice koji veli: Na kontrolnim tačkama dežuraju vatrogasci što akciji daje poseban doživljaj.

Ponajbolje u ženskoj konkurenciji na Plavoj i Zelenoj stazi bile su Danijela Černić i Iva Grubišić a ponajbolji u muškoj Bonny Tokić i Krešimir Žagar.

Unazad neko vrijeme sve više populacije voli sportsku rekreaciju i sve su više zainteresirani za boravak u prirodi i za različite oblike aktivnosti na otvorenom, a trail, treking i cross je u tom smislu idealan jer je izvrstan spoj sporta, rekreacije i druženja, te ne zahtijeva posebna ulaganja niti previše mozganja.

Podunavski pozdrav i vidimo se!

Autor: SRK Žuti šešir, Osijek

(93)

Vrijedi pročitati