Home Trčanje Ove nedjelje na Berlinskom maratonu lov na svjetski rekord!
Ove nedjelje na Berlinskom maratonu lov na svjetski rekord!

Ove nedjelje na Berlinskom maratonu lov na svjetski rekord!

701
0

Nakon što je u svibnju istrčao najbrži maraton u povijesti, olimpijski će se pobjednik Eliud Kipchoge pokušati što više približiti magičnoj granici od dva sata i na službenoj stazi – Berlinskom maratonu. Najavio je rušenje svjetskog rekorda, a da bi to ostvario trebat će trčati brže od Kenenise Bekelea i Wilsona Kipsanga, koji se također natječu u Berlinu nadolazeće nedjelje.

 

NW_MgDirekt4

Najbrži u povijesti

Nakon što je zatresao svijet dugoprugaškog trčanja u svibnju istrčavši 42.195 km za 2:00:25 na stazi Formule 1 u Monzi, Kipchoge je kazao da je to najteža stvar koju je u životu napravio, ali i pokazatelj da ljudsko tijelo može prijeći sve granice kad se usredotoči na to što voli.

Iako njegov maraton jest najbrži ikada, to vrijeme nije priznato od strane IAAF-a jer se trčalo u idealno namještenim uvjetima i s pejsmejkerima. Kipchoge sada ima novi cilj: srušiti svjetski rekord na službenoj stazi u Berlinu. To bi mu bila definitivna potvrda titule najbržeg u povijesti.

berlin

 

Jaka konkurencija

Kipchogeovo najbrže vrijeme na certificiranoj stazi iznosi 2:03:05 (London 2016.), što je osam sekundi sporije od trenutnog svjetskog rekorda (2:02:57) kojeg je postavio Dennis Kimetto. I dok svi ostaju zadivljeni lakoćom i smirenošću kojom Kipchoge trči, ne treba zanemariti još dvojicu vrhunskih maratonaca koji će se natjecati u Berlinu – Kenenisa Bekele i Wilson Kipsang.

Bekele ima dvije sekunde brži službeni maraton od Kipchogea – prošle je godine upravo u Berlinu trčao 2:03:03. Na istoj je utrci Wilson Kipsang trčao 2:03:13 što je njegov osobni rekord, no od sve trojice on ima najbrži polumaraton – 58:59. Bekeleov PB na polumaratonu je 1:01:11, a Kipchogeov 59:25.

Sve ove brojke su u vrlo uskom rasponu i teško je iz njih procijeniti tko će prvi prijeći ciljnu liniju. Sigurno je da Kipchoge ima nešto mentalne prednosti zbog odlične izvedbe u svibnju, no vjerujemo da drugoj dvojici motivacije ne nedostaje.

berlin2

 

Sportski vikend

Berlin će ovog vikenda zauzeti sportaši – njih više od 57.000. Od toga je više od 30.000 maratonaca, a tu je brojku upotpunilo gotovo 50 trkača iz Hrvatske. Nažalost, o ženskim favoritima nema nikakvih informacija – jedino što smo uspjeli pronaći jest da se natječe Ruti Aga, djevojka koja je prošle godine zauzela treće mjesto. Ne sumnjamo da će žene izvrsnim rezultatima zasjeniti tu medijsku nepravdu. Sretno svima!

 

Tekst: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Berlin Marathon Facebook / bigstockphoto.com

(701)

Vrijedi pročitati