Naslovna Trčanje Kako trenirati Proljetne škole trčanja – gdje i kako započeti?

DOK JOŠ NIJE KASNO
Proljetne škole trčanja – gdje i kako započeti?

186
0

Početak veljače donio nam je lijepo vrijeme, kao da je svibanj. Početi trčati zbog zdravlja, kondicije, mršavljenja ili društva nikad nije bilo lakše nego u nekoj školi trčanja.

Ako malo više surfate po sportskim web portalima (a da ne surfate, ne biste bili ovdje), sigurno ste već nekoliko puta naišli na pozive za upis u neku od brojnih škola trčanja. Pitate se, pa čemu škola trčanja? Svi možemo istrčati 50, 100 metara, čak i onih famoznih 6 minuta na tjelesnom u srednjoj, ne treba nas tome netko učiti. To je istina, ali u školi trčanja naučit ćete pravilnu tehniku, možda već na jesen istrčati svoj prvi (polu)maraton i što je važnije od svega, upoznati istomišljenike i dobro se zabaviti!

U ovom tekstu donosimo pregled najpoznatijih (ali i najmasovnijih) ‘školica’ u Hrvatskoj. U tijeku su prijave za proljetni dio priprema, no svoja vrata otvaraju nekoliko puta godišnje. Većina ih je na području Zagreba, no ako u vašem kraju postoji sličan projekt, dojave su dobrodošle!

DU Motion 2017. u vijesti


Brooks Running Team (Zagreb)

Već 11. generaciju trkača početnika upisuje Brooks Running Team (ili skraćeno BRT). Kako sami za sebe kažu oni su: “Jedina škola koja stvara maratonce (a ne samo polumaratonce), jedina škola u kojoj vas vodi ekipa s već 10. generacija trkača početnika iza sebe i, last but not least, jedina u kojoj vam je jedna od trenerica višestruka državna prvakinja u maratonu i ultramaratonu, te hrvatska rekorderka u trčanju na 24 sata – Veronika Jurišić, koja je u tom periodu pretrčala nevjerojatnih 218 kilometra.” Upisi su otvoreni, a sve dodatne informacije pronađite ovdje.

 

adidas škola trčanja (Zagreb, Rijeka, Pula, Osijek i Split)

Škola trčanja koja uvijek ima najviše “đaka” je adidas škola trčanja. Ove godine se šire i svoje usluge nude u čak pet hrvatskih gradova. Treninzi počinju već krajem veljače, stoga požurite s prijavama! Dodatnu motivaciju možete pronaći na ovom linku.

 

Proljetna škola trčanja AK Forca (Zagreb)

Atletski klub Forca organizira proljetnu školu trčanja, a imaju i jednu posebnost – predškolu. Radi se o pet tjedana uvoda u trčanje u kojem se ljudi koji su bili neaktivni “dovode u red”, pripremom tijela za trčanje. I ono što je u tome najbolje, taj je uvodni dio potpuno besplatan pa će svima koji se dvoume pomoći u odluci prije samog upisa škole. No, da ne duljimo, više informacija pronađite na službenoj stranici AK Forca.


OUTDOOR RUN&TREKK (Zagreb i šire)

Prva hrvatska škola trekinga, traila i trčanja „Outdoor Run&Trekk“ u suradnji sa Treking ligom, u svojoj trećoj sezoni svojim polaznicima nudi program u kojem trčanje postaje avantura! Kroz tjedne trkačke treninge, vikend treninge na Medvednici i nekoliko treking kampova na Pagu, Rabu, Krku i Velebitu, program priprema polaznike u razdoblju od 4 mjeseca da mogu sigurno uživati u blagodatima gorja i planina, trekinga i traila, za sve one kojima asfalt ne pruža dovoljno pustolovine.  Voditelji programa su prekaljeni trekeri i pustolovi, Kristijan Šivak i Šimun Cimerman.

Info: http://www.outdoor.hr/outdoor-run-and-trekk

 

RUN.HR škola trčanja (Zagreb)

U Zagrebu djeluje i RUN.HR škola trčanja. Evo što kažu za sebe: “U naš klub dolaze i oni s minimalnim trkačkim iskustvom i potpuni početnici. Ali i napredniji trkači koji do sada nisu radili na tehnici trčanja, a žele postići bolje rezultate na trkama. Mi smo jedina škola trčanja koja ima atletskog trenera, ukomponiran trening snage i mobilnosti, pristup utezima, spravama, mobilizacijskim rekvizitima (roleri, loptice, elastične trake itd.), parteru i ostaloj opremi. Uz to, za svakog se člana izrađuje individualni program i gradi bliska komunikacija s trenerom.” Ako im se želite pridružiti više informacija pronađite ovdje.


Škola trčanja Hrvatski sokol Osijek

U Osijeku gotovo dvije godine djeluje “Škola trčanja Hrvatski sokol” čiji su polaznici u velikom broju nastupili na Wings for Life World Run u Zadru. Škola se pokazala i kao odskočna daska za one perspektivnije koji su se već okušali na polumaratonu i to sa zavidnim rezultatima. Zanimljivo je da su skoro svi polaznici nastavili s pripremama na višoj razini, što znači da u ovoj školi nastava ne prestaje istekom osnovnih osam mjeseci. Škola je posebna i zbog svog programa koji se bazira na osnovama tehnike trčanja, disanja, prehrane… a tek onda se razmišlja o utrkama. Upisi u školu su u tijeku i traju do 29. 2. 2016. godine, voditelji su Damir Černić, legenda trčanja iz Slavonije i pomoćni trener Bonny Tokić koji se iskazao svojim znanjem i studioznim radom na kondicijskim pripremama i vježbama snage koje su sastavni dio programa u školi trčanja. Više informacija.


Škola trčanja Triatlon kluba TNT Zadar

Škola trčanja Triatlon kluba TNT djeluje od jeseni 2015. Treninzi su primjereni svim uzrastima i svim razinama pripremljenosti, od potpunih početnika do onih koji se spremaju za polumaraton ili maraton. Nakon upisa vršimo testiranje razine utreniranosti i program treninga prilagođavamo prema potrebi svakog pojedinca. Treninge vodi višestruki prvak Hrvatske u triatlonu Daniel Filić. Više info na Facebook stranici.
Ako znate za još neku školu koja se održava u vašem gradu, javite nam podatke na 3sporta@gmail.com da informaciju dodamo u ovaj tekst.

Autor: 3sporta

(186)

Sve za trčanje

Vrijedi pročitati

DU Motion 2017 – back 1
DU Motion 2017 – back 1