Home Zdravlje Ostalo SPORT I STARENJE – Najvažnije je ostati aktivan, 3. dio

SAMO JAKO, I POSLIJE 40.
SPORT I STARENJE – Najvažnije je ostati aktivan, 3. dio

1.95K
1

Mnogi su sportaši svoje najbolje rezultate u sportovima izdržljivost napravili upravo u godinama kada bi, u teoriji, trebali biti sporiji. Iskoristite iskustvo koje imate u svoju korist!

 

NW_MgDirekt3

Od profesionalnih sportaša se očekuje da, nakon određene starosne dobi, napuste sport, međutim, razlozi ponekad mogu zavarati. Naime, pravi razlog zbog kojega su pojedinci (stariji od 40 godina) sporiji i slabiji, unatoč tjelesnim ograničenjima koja prirodno nastupaju s vremenom, ponekad ne leži u fiziologiji, već u psihologiji.

Što smo stariji, mislimo da naprosto moramo biti sporiji. Mnogo je vrhunskih sportaša koji su svoje najznačajnije sportske uspjehe, ali i neke rekorde, ostvarili upravo u srednjoj životnoj dobi.

Male razlike u performansama, koje se s vremenom javljaju u sportaša različitih dobnih skupina, rezultat su gubljenja tri osnovne sposobnosti: izdržljivosti, snage i brzine. Iz rezultata dugoročnih istraživanja u treniranih sportaša proizlazi da sposobnosti opadaju tempom od oko 6% svakih 10 godina, dok se kod „normalne“ populacije taj broj penje na 10%.

Nakon drugog desetljeća života u tijelu profesionalnog sportaša događaju se mnoge promjene. Opada aerobni kapacitet, maksimalan puls, volumen krvi istisnut u jednom otkucaju, aktivnost enzima u mišićnim stanicama, efikasnost disanja, elastičnost kapilara, brzina reakcije živčanog sustava, te mišićna masa. Gubitak fleksibilnosti tijekom godina povezan je sa smanjenjem tjelesnih tekućina i slabijim imunološkim sustavom, zbog čega bi trebalo povećati unos antioksidanata. Starenjem se smanjuje znojenje, no bubrezi proizvode veću količinu urina, stoga dolazi do smanjenja volumena krvi, a ni mehanizam žeđi nije toliko precizan kao prije, stoga postoji veća opasnost od pregrijavanja i dehidracije.

 

Kako trenirati u skladu s godinama?

Premda je nakon 35. godine određen pad performansa neizbježan, znanstvenici su otkrili da se stupanj opadanja može drastično smanjiti treniranjem na istom intenzitetu i u istome obujmu kao ranije.

Primjer treninga za poboljšanje natjecateljskih sposobnosti:

  • Trenirajte kontinuirano tijekom cijele godine.
  • Osim treninga za izdržljivost, svakako trenirajte za snagu.
  • Odmarajte više nego prije.
  • Svakoga sata na treningu popijte pola litre tekućine, bez obzira na žeđ, a tijekom dana povećajte unos vode.
  • Istežite se nakon svakoga treninga, ali i tijekom dana.

I na kraju, generalni zaključak našeg mini serijala o starenju i sportu je – ostanite aktivni, ne dozvolite da mišići atrofiraju, održavajte svoj životni stroj, svoje tijelo, jer o njemu ovisi dužina i kvaliteta života.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

Pročitajte i ovo:

(1949)

Vrijedi pročitati