Home Uncategorized [TEST] PulseON – mjerač pulsa na zapešću

INŽENJERI NOKIE S NOVIM PROIZVODOM
[TEST] PulseON – mjerač pulsa na zapešću

717
0

Nedavno smo na testiranje dobili primjerak zanimljivog sportskog gadgeta – PulseON mjerača pulsa koji se nosi na ruci, baš poput sata. Proizvod je ovo finskog dizajna, a iza projekta se kriju bivši inženjeri Nokie.

NW_MgDirekt1

Mjerenje pulsa za vrijeme sportske aktivnosti već je desetljećima prepoznato kao dobra metoda praćenja učinka, utroška energije i napretka u treniranju. No, cijelo to vrijeme bilo je potrebno nositi nepraktičnu i neudobnu traku oko prsa. PulseON dolazi riješiti upravo taj problem – uređaj za praćenje pulsa smješta na zapešće.


Ergonomija i dizajn

Uređaj je iznimno malen i lagan, težina mu je tek 29 grama, a jednostavan dizajn s elastičnim remenom odaje dojam solidne kvalitete. Da bi uređaj normalno očitavao puls, remen je potrebno zategnuti tako da donja strana uređaja bude u stalnom kontaktu s kožom. Nošenje je ugodno i nakon par minuta nemate osjećaj da uopće nešto imate na ruci.

S desne i lijeve strane uređaja nalazi se po jedna tipka – s desne za uključivanje/isključivanje uređaja, a s lijeve za pokretanje “sport moda” u kojem je aktivno očitavanje pulsa. Uređaj ima maleni ekran koji može prikazivati po jednu informaciju za vrijeme sportske aktivnosti, a između njih se “skrola” tipkom s desne strane. Podaci koje prikazuje su:

– puls
– vrijeme trajanja aktivnosti
– efekt treniranja
– broj prijeđenih kilometara
– sat.

 

Najveća mana dizajna uređaja je njegov ekran – izvrsno čitljiv noću, ali teško čitljiv po jakom suncu. Potrebno je drugom rukom napraviti sjenu kako bi mogli pročitati brojke s ekrana.

Uređaj se puni preko “štipaljke” kojom ga obuhvatite – s donje strane su kontakti, a punjenje obavljate preko bilo kojeg uređaja s USB priključkom. Autonomija uređaja koju smo postigli je nešto više od 4:30 sata u sportskom modu s uključenim prikazom za vrijeme cijele aktivnosti (ovo se može i ugasiti, da prikaz bude samo na pritisak tipke, čime se autonomija povećava na više od 10 sati). Uređaj se puni brzo, već za nešto više od sat vremena napuni se od 0-100%.

 

Kako PulseON radi u praksi?

Za potpun rad PulseON uređaja trebat će vam mobilni telefon. PulseON je čitač pulsa, ali u komunikaciji s mobilnim telefonom preko Bluetooth veze, uređaj će na ekranu prikazivati i prijeđene kilometre, a nakon završetka aktivnosti podatke o pulsu prebaciti u aplikaciju.

Uređaj radi s nativnom aplikacijom proizvođača PulseON (istoimena aplikacija), ali kompatibilan je (kao monitor pulsa) i s popularnim aplikacijama za Android i iOS.

Android (4.0 i viši): Endomondo, Map my Fitness, Runkeeper, Polar Beat
iOS (4S i viši): Endomondo, Map my Fitness, Runkeeper, Polar Beat, Sports Tracker, Nike + Running (iOS 8), Strava.

Opisat ćemo postupak za pokretanje uređaja s originalnom aplikacijom proizvođača. Prvo je potrebno pokrenuti PulseON aplikaciju na mobilnom telefonu te omogućiti Bluetooth i GPS opcije. Nakon što smjestite uređaj na ruku, uključite ga i pokrenite sporski mode i krenete s aktivnošću. Ovo radite na PulseON uređaju, a telefon može biti u džepu ili torbici. Kada ste gotovi s aktivnošću, zaustavite PulseON aktivnost na ruci, nakon čega će uređaj automatski prenijeti podatke u telefon.

Sama aplikacija je relativno jednostavna, prikazuje standarne podatke, distancu, postotak opterećenja, puls, efikasnost treninga, potrošene kalorije, a prikazat će i vrijeme svakog kilometra, pod uvjetom da je mobitel imao GPS signal za vrijeme aktivnosti.

Kada se PulseON želi koristiti s aplikacijama drugih proizvođača, potrebno ga je prebaciti u “Heart rate only” mod. U tom načinu rada on se pretvara u jednostavni puls-metar i za vrijeme aktivnosti prikazuje samo puls – sve ostalo odvija se u mobilnom telefonu.

 


Točnost

PulseON mjeri puls preko senzora i dvije svjetlosne diode smještene s dolje strane uređaja. U praksi to izgleda tako da uređaj emitira nizove svjetlosnih bljeskova prema koži kako bi optički senzor mogao detektirati protok krvi i na osnovi toga ustanoviti puls.

 

Uređaj smo testirali paralelno s klasičnom trakom oko prsa i nismo ustanovili veće razlike. No, ni jedan od ova dva sustava nije EKG precizan, sama činjenica da leže na koži, da se mogu pomaknuti i slično, ne jamči apsolutnu točnost niti jednog sustava.

 

USPOREDBA ISTE AKTIVNOSTI – PulseON (gornja slika) / traka oko prsa (donja slika)

 

Zaključak

PulseON je uređaj koji nema pretenzije ući na tržište sveobuhvatnih sportskih uređaja koji imaju i mogućnost praćenja pulsa. On nema svoj GPS već se za praćenje distance naslanja na mobilni telefon koji morate imati sa sobom. I ovo je prvo pitanje koje si trebate odgovoriti ako razmišljate o nabavci PulseON uređaja – trčim li s mobitelom? Ako je odgovor potvrdan, ovo je svakako preporučljiv uređaj koji će kroz nove nadogradnje softwarea zasigurno pružati i druge mogućnosti.

Što se tiče udobnosti nošenja i korištenja, PulseON je definitivni pobjednik nad trakama oko prsa. One pritišću, iritiraju kožu, glomazne su (u usporedbi s PulseON)… Odavno sam odustao od korištenja trake za puls baš zbog ovih razloga, jednostavno ne volim taj neugodan osjećaj pritiskanja oko prsa. PulseON je iznimno udoban i lak te izgleda vrlo decentno na ruci, a svoj posao obavlja jednako dobro kao i traka oko prsa.

 

Prednosti:
iznimno lak i ugodan za nošenje
precizan jednako kao i traka oko prsa

Nedostaci:
loša čitljivost za jako sunčanog vremena
za punu funkcionalnost mora se koristiti uz mobitel

PulseON se može naručiti direktno kod proizvođača, trenutna cijena uređaja je 159 Eura, a u tijeku je akcija u kojoj ostvarujete pravo na besplatanu dostavu. Dolazi u više verzija izgleda, mi smo na testiranju imali model “Coal”.

Web stranica: http://euro.pulseon.com/

Facebook stranica: https://www.facebook.com/pulseonhr

 

 

 

Autor: 3sporta

(717)

DuMotion redovna 300×250 4

Vrijedi pročitati

Wallpaper 1 – žena
Wallpaper 2 – raspored