Treba li mi trener trčanja

Većina nas bavi se trčanjem već neko vrijeme. Kad smo počeli trčati, čitali smo savjete na internetu, pričali s prijateljima trkačima i pripremali prve polumaratone i maratone. Neki od nas činili su to samostalno, a neki uz pomoć trenera iz klubova ili škola trčanja. Što je pametnije? Treba li možda svatko imati trenera?

 

Stručno vodstvo

 

- Marketing -

Nije jednostavno razlučiti treba li trkaču trener ili ne. To ovisi o njegovoj spremi, ciljevima i samostalnom angažmanu. Nekoga će ponijeti žar pa će sam jurnuti u pripremanje polumaratona i maratona, a želja za uspjehom u kombinaciji s neuspjehom često vodi u ozljede. To pak vodi u frustraciju, nezadovoljstvo i loše treniranje koje navuče neke nove ozljede, i tako u krug. Plus, ciljani rezultati nikako da se ostvare.

Takvim trkačima pametno je potražiti trenera koji će ih voditi savjetima i planom treninga. Trener će te uputiti u greške koje radiš i opisati ti zašto je to loše. Također, složit će ti treninge imajući u vidu tvoj stil života i utrke za koje se pripremaš, a uvidjet će i kakvi ti treninzi najviše odgovaraju. Rasporedit će ti lake i teške treninge na optimalan način – tako da utrku rasturiš, ali da sačuvaš zdravlje.

Iza dobrog trenera je hrpa pročitanih knjiga i istraživanja i može ti objasniti za što služi koji trening i zašto se mora trčati na baš tom određenom tempu. Motivirat će te i za kros treninge, vježbe snage, zdravu prehranu i za sve ono na što se sam ne možeš natjerati, a znaš da je korisno.

 

Sam svoj majstor

 

Ipak, ne treba svakom trkaču trener. Ako trčiš rekreativno, radi zdravlja i jednom, dvaput tjedno, onda ti ne treba trener. Samo pazi da se ne ozlijediš i opušteno uživaj u trčanju.

Ima i onih kojima odlično ide samostalno istraživanje, organiziranje i treniranje. I sama znam trkače koji su se pobrinuli sami za sebe – čitali knjige i članke o treninzima, periodizaciji i ljudskom tijelu, uspoređivali treninge i živote vrhunskih sportaša i sami uspješno kreirali svoj plan.

Ako si i ti taj tip, znaš slušati svoje tijelo i pametno trenirati izbjegavajući ozljede, a voliš učiti o trčanju i primjenjivati stečena znanja – samo tako nastavi!

 

Važno je znati

 

Ako se odlučiš za traženje trenera, važno je znati dvije stvari. Prvo, treba naći dobrog trenera i biti spreman platiti njegov rad. Internet je prepun svakakvih ljudi željnih zarade, a takvi ti samo mogu učiniti loše.

Probaj naći nekog certificiranog trenera ili nekoga za koga znaš da iza sebe ima više uspješnih trkača. Isto tako, vrijedi i ona da nije svaki dobar trkač i dobar trener – za dobrog trenera potrebne su još neke vještine.

Drugo, kada nađeš trenera, moraš cijeniti njegov trud. Ako se netko trudi oko tebe, i ti se moraš potruditi ispunjavati zadano tako da zajedničkim snagama dođete do uspjeha – dakle, nema svakodnevnih isprika iza kojih se krije lijenost. Zapravo, takve isprike nisu dopustive bez obzira imaš li trenera ili ne! 🙂

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

 

Što misliš o temi?