Naslovna Trčanje Kako trenirati Za napredak u trčanju, izmjenjuj teške i lagane treninge

15 ZAKONITOSTI TRENIRANJA
Za napredak u trčanju, izmjenjuj teške i lagane treninge

1.70K
0

Opasnost monotonih i jednoličnih treninga nije samo u tome što dosade, treniranje jednoličnim tempom iz dana u dan, osim što se na duge staze ne postiže napredak, riskira se pretreniranost i ozljeđivanje.

 

Bill Bowermann i Bill Dellinger, treneri odgovorni za dinastiju uspješnih trkača sa Sveučilišta Oregon, Eugene, bili su prvi koji su podučavali o tome da treninzi ne smiju uvijek biti jednakog intenziteta i trajanja, iz dana u dan. Zaključili su da trkači najviše napreduju kada imaju dostatan period oporavka, nakon svakog teškog treninga.

DU Motion 2017. u vijesti

Za neke je to bilo samo 24 sata, za druge 48 sati.

To je danas poznato kao program treniranja metodom teži dan/lakši dan. Autor i maratonac, Olimpijac Kenny Moore, koji je trenirao pod vodstvom Bowermanna i Dellingera, bio je trkač koji je trebao 48 satni odmor, te nazvao je svoju osobnu metodu težak/lakši/najlakši dan.

Dellinger tvrdi da je opis metode teži dan/lakši dan u neku ruku netočan jer bi po njihovim programima treniranja u tjednu bilo samo dva teža treninga, ostale dane treninzi su bili umjereni do sasvim lagani.

Zašto alternacije?

Nastala mišićna oštećenja prilikom teškog treninga trebaju se u potpunosti obnoviti do sljedećeg jačeg treninga, što je minimalno 24-48 sata.

Treniranje nije stvar nakupljanja energije i ponavljanje onog što ste napravili dan ranije. Kako bi postali mudriji trkač, morate naučiti da ako je prethodni trening bio težak, bez obzira na to što mislili i kako dobro se osjećali morate dozvoliti svom tijelu odmor i oporavak kako bi ponovo napunili zalihe energije i popravili mikrooštećenja uzrokovana teškim treningom.

Ponavljanje teškog treninga prije nego li se vaše tijelo u potpunosti oporavilo samo dodaje nova oštećenja na postojeća, s krajnje upitnom izvedbom.

Svaki trkač za sebe mora utvrditi koliko često može napraviti težak trening. Njegov konačni uspjeh uvelike će ovisiti o tom balansu.

Paula Newby-Fraser, osmerostruka pobjednica Hawaii Ironman Triatlona napisala je kako je gradila svoje treniranje oko tri ključna treninga tjedno: “To su treninzi koji su osnova mog treniranja i rijetko se strukturom mijenjaju. Za vrijeme tih treninga svu svoju energiju – mentalnu, fizičku i psihičku usredotočujem na njih u svakom mogućem pogledu. Prema tim treninzima mogu odrediti svoju formu i testovi su za brzinu, izdržljivost i snagu. Nakon takvog treninga s priličnom točnošću mogu odrediti gdje sam na ljestvici svoje forme. Ovakvi su treninzi bolji pokazatelji forme sportaša, naspram npr. kilometraže, jer njome možete prikriti nedostatke u brzini, izdržljivosti i snazi.”

Neosporan je značaj treninga visokog intenziteta za sve one koji žele napredovati. Koliko mogu donijeti napredak i povećanje tjelesne spreme, toliko mogu dovesti do pretreniranosti, zamora i ozljede stoga je vrlo važno biti oprezan u njihovom doziranju.

Zaista, poprilična mudrost treniranja svodi se na balansiranje i izmjenu različitih vrsta intenzivnih i lakših treninga, individualno prilagođena osobinama, mogućnostima i potencijalu svakog trkača tj. trkačice.

Izvor: Lore of running, Tim Noakes, MD
Priprema: 3sporta

15 Zakonitosti treniranja:

1. Trčite kontinuirano, tijekom cijele godine

2. Započnite postupno i trenirajte lagano

3. Prvo treniraj za izdržljivost, a onda za brzinu

4. Treniraj po planu, ali mu ne robuj

5. Izmjenjuj teške i lagane treninge

6. Ostvari svoj potencijal uz optimalnu količinu treninga

(1701)

Sve za trčanje

Vrijedi pročitati

DU Motion 2017 – back 1
DU Motion 2017 – back 1