Naslovna Zdravlje Sportska prehrana Zašto sportaši obožavaju banane?

MONKEY STUFF
Zašto sportaši obožavaju banane?

1.27K
1

Osnova svake okrepe na većim utrkama uvijek je nezaobilazna i u trenucima trkačke iscrpljenosti – zlata vrijedna – banana! Jednostavna za konzumaciju, uvijek dostupna i fina, banana je zauzela mjesto jedne od glavnih namirnica za brzu nadoknadu energije.

 

No, osim praktičnosti ove voćke, koja porijeklo vuče iz jugoistočne Azije, a danas se uzgaja u svim toplijim krajevima svijeta, njene nutritivne značajke zapravo su pravi razlog zašto je cijenjena kao “sportska” namirnica.

Sve za trčanje

Trkači imaju povećanu potrebu za vitaminima kao što je B6, povećanim unosom kalorija i elektrolitima kao što su kalij i magnezij – koje gube znojem. Banane sadrže upravo ove nutrijente i zbog tog su odlične prije, za vrijeme ili nakon trčanja.

 

Banana – za kalij

Sportaši koji redovito i naporno treniraju mogu imati manjak kalija, što dovodi do grčeva u mišićima i poremećaja srčanih otkucaja. Kalij je elektrolit koji ima sličnu ulogu u organizmu kao i natrij. Utječu na ravnotežu vode u organizmu i regulaciju živčanih impulsa. Za vrijeme aktivnosti kao što je trčanje, kalij se oslobađa iz skeletalnih mišića i gubi znojem. Manjak kalija mora se nadoknaditi – a jedenjem banane upravo to i činimo. Jedna prosječna banana sadrži oko 422 miligrama kalija, što je ekvivalent od 12% potrebnog dnevnog unosa za osobu s bazalnim metabolizmom od 2.000 kalorija.

 

Banana – za vitamin B6

Vitaminom B6 utječe na metabolizam energije, sintezu hemoglobina, prijenosu kisika stanicama i sintezi bijelih krvnih zrnaca. Za trkače, održavanje adekvatne razine vitamina B6 održat će energiju, pomagati mišićnu aktivnost za vrijeme trčanja i utjecati na održavanje imunološkog sustava.

Autor knjige “Suvremena ishrana” – Gordon Wardlaw smatra da sportaši trebaju povećani unos vitamina B6 zbog količine glikogena i aminokiselina koje se troše prilikom aktivnosti. Ako u organizmu nema dostatne količine vitamina B6, simptomi koji se pojavljuju su – depresija, dermatološki problemi, problemi sa živčanim sustavom kao i smanjena funkcija imunološkog sustava.

Jedna prosječna banana sadrži 0.43 miligrama vitamina B6, što je okvirno 22% dnevne preporučene količine ovog vitamina.

 

Magnezij je isto u banani

Magnezij je četvrti po redu mineral potreban organizmu u velikim količinama, a polovica magnezija u tijelu nalazi se u kostima. Trkači znatno opterećuju svoje kosti prilikom trčanja, pa je magnezij iz banana posebno poželjan.

Uloga magnezija u organizmu uključuje normalnu mišićnu i živčanu funkciju, podržava imunološki sustav, metabolizam energije i sintezu proteina. U prosječnoj banani ima oko 32 miligrama magnezija.

 

Banana = energija

Trčanjem trošimo zalihe glikogena iz mišića. Glikogen su pohranjeni ugljikohidrati. Nakon što se u mišićima i jetri pohranjeni glikogen potroši, tijelo počinje kao izvor energije koristiti druge izvore. Jedenjem banana prije, za vrijeme ili nakon aktivnosti omogućavamo dobavu dodatnog izvora energije – lako probavljivih ugljikohidrata u svoje mišiće.

U jednoj prosječnoj banani nalazi se oko 105 kalorija i 27 grama ugljikohidrata.

 

Prezrela banana – BINGO! 

U posljednje vrijeme vrlo često nailazimo na podatke kako je poželjno jesti prezrele banane čija je kora naočigled dosta neugledna i prepuna smeđih točkica. Postoje dokazi da takve banane sadrže više TNF (eng. Tumor Necrosis Factor) – faktora nekroze tumora – supstance koja pomaže u borbi s abnormalnim stanicama u našem tijelu. TNF sudjeluje u komunikaciji između stanica imunološkog sustava i vode ih do mjesta upale ili infekcije.

Stoga, kad sljedeći put vidite točkastu bananu, ne brinite, nije joj ništa, a vama bi mogla biti posebno korisna. 😉

Autor: 3sporta

(1271)

Vrijedi pročitati