KAKO JE SVE POČELO

Fred Lebow, otac New York City Marathona

I najveći cilj je ostvariv ako je čovjek dovoljno posvećen njegovom ostvarenju. Ova se sintagma svakodnevno potvrđuje na svim područjima života, a osobito u sportu. No ponekad se dogodi da cilj koji pojedinac ima na početku postane zajednički cilj mnogo ljudi – tada se mogu dogoditi čudesne stvari.

 

Ovo je priča o jednom takvom pojedincu koji je od male ideje da popularizira trčanje u svojem susjedstvu postigao globalni boom trčanja u Americi i diljem svijeta. Jedan mali čovjek bez (ozbiljnog) novca, jedan trkač koji uvijek dolazi zadnji i svi ga u trčanju uspoređuju s patkicom. Njegovo je ime Fred Lebow.

Rođen je u Rumunjskoj 1932. godine u židovskoj obitelji kao jedno od sedmero djece. Za vrijeme drugog svjetskog rata napustio je s bratom Rumunjsku i neko vrijeme se zadržao u Čehoslovačkoj, ali je u potrazi za boljim životom završio u Americi.

Njegovo bavljenje trčanjem počelo je 1969. godine kada trčanje nije bilo popularan sport u Americi. Okupljalo je “neke čudake” koji su trčali po svakakvom vremenu, vrlo često u lošoj opremi koja se sastojala od svakakvih kombinacija koje su često uključivale i donje rublje. Trkački klub koji je postojao u Bronxu organizirao je neke utrke između kojih je bio i maraton. Trčali su samo muškarci, tu nije bilo mjesta za žene. No tada se pojavljuje naš junak, Fred Lebow, čovjek koji s trčanjem i sportskom industrijom nije imao nikakve veze. Bavio se, moglo bi se reći, modnom industrijom, no istina je bila nešto drugačija – bio je jednom riječju plagijator. Odlazio bi na modne revije gdje su izlagala najveća modna imena i onda bi vrlo vješto kopirao najskuplje predmete i prodavao ih po nižoj cijeni. Bio je to čovjek kojemu je nedostajao smisao života, a u svojem ga poslu nije pronalazio.

 

Trčati je počeo u Central parku u New Yorku i bio je spor, jako spor. U to je vrijeme dugoprugaško trčanje bio izuzetno kompetitivan sport i nije puno trkača bilo spremno na kocku staviti svoj ego i doći među zadnjima. Fredu to nije bio problem. U isto to vrijeme kada je Fred započeo s trčanjem u Central parku, ekipa koja je trčala u Bronxu susretala se sa sve više problema – trčanje po ulicama polako je postajalo nemoguće zbog prometa. I tako je jedna ideja vodila prema drugoj, a sve prema organizaciji prvog NY City maratona koji je održan 19. rujna 1970. Cijela je staza prolazila Central parkom koji nije bio idealno mjesto za trčanje maratona, a i organizatori nisu imalo gotovo nikakvog iskustva u organizaciji. Maraton je započelo 127 trkača, a završilo 55. Prvi je pobjednik bio Gary Muhrcke s vremenom 2:31:38 h, ali njegovu pobjedu vidjela je tek šačica gledatelja. Fred Lebow nije bio zadovoljan, htio je postići veću vidljivost događaja, ali mediji ga nisu popratili i sve je izgledalo kao da se utrka nije niti održala.


Dokumentarni film – RUN FOR YOUR LIFE.

 


 

Relativan neuspjeh prvog izdanja NY maratona nije ga pokolebao, naprotiv. Sve se više posvećivao organizacijskom radu na utrkama i sve je više napuštao svoj prvobitni posao. Unio je u organizaciju utrka svoje znanje marketinga i promocije koje je stekao u modnoj industriji i počeo povezivati nezamislivo – npr. mini maraton (6 milja) na kojem su nastupile Playboy zečice  – to nikako nije moglo proći nezapaženo.

 

New York Road Runners Club je rastao i postajao sve veća organizacija koja je mogla organizirati sve kvalitetnije utrke, a Fred Lebow je bio sidro toga kluba – napustio je svoj posao i potpuno se fanatično posvetio trčanju i organizaciji maratona. Njegov zarazni entuzijazam motivirao je suradnike, ali i ljude izvan trčanja. Sav svoj novac (koji nije bio osobito velik) uložio je u klub, a sam je bio uglavnom švorc.

Sam NYC maraton rastao je iz godine u godinu pa je i Central park postajao sve tjesniji. Osim toga pojavljivao se i problem u brojanju krugova (trčalo se 4 kruga) i nešto je u vezi toga trebalo poduzeti. Bostonski maraton je u to vrijeme (1975.) bio najveća utrka u Americi, a trčao se ulicama grada. George Spitz predložio je Lebowu ludu ideju – zašto se ne bi NY maraton trčao kroz pet gradskih okruga?

 

New York je 1976. godine bio podijeljen u okruge od kojih su neki bili na zaista lošeg glasu zbog nasilja i nereda, a ludi Fred želio je maratonsku stazu provesti kroz sve te dijelove grada. Malo je bilo onih koji su mu predviđali uspjeh. Motivator kakav je bio, uspio je uvjeriti političare da gradu trebaju takvi pozitivni događaji koji će pomoći ujedinjenju njegovih stanovnika i uspio ih je uvjeriti, a uvjerio je i najbolje trkače tog vremena da nastupe, među njima su bili Bill Rodgers i Frank Shorter, tadašnji najveći rivali na maratonskoj distanci. Tako je 1976. održan prvi NYC maraton kakvog danas poznajemo – utrka ulicama grada s velikom podrškom publike. Na toj je utrci nastupilo oko 2.000 trkačica i trkača, no ono što se dogodilo poslije utrke imalo je ogroman utjecaj na njen daljnji razvoj. Podrška medija koji su objeručke prigrlili ovaj događaj poklopila se s željom politike da grad podignu iz pepela.

Maraton je rastao iz godine u godinu i bio inicijalna utrka koja je pokrenula maratone diljem svijeta. Svi su željeli postići brojnost i atraktivnost ove utrke. Lebow je iz dana u dan radio na novim idejama za promociju trčanja, na ponekad smiješnim utrkama, npr. trčanje unatrag, trčanje na Empire State Building i slično. Sve su ove utrke dobivale publicitet i koincidirale sa sve većim interesom Amerikanaca za zdrav život i trčanje.

Fred Lebow nije se nikada ženio iako je imao mnoge veze, najčešće s trkačicama. Njegova jedina prava ljubav bila je trčanje i NYC maraton. Godine 1990. dijagnosticiran mu je neizlječivi tumor na mozgu no on je zadržao svoj pozitivan stav prema trčanju i organizaciji maratona. Poslije liječenja i operacije, dvije godine nakon što mu je dijagnosticiran tumor, Fred Lebow odlučio je prvi put otrčati svoju utrku – New York City Marathon. 22 godine on je bio na čelu organizacije, svojevrsni otac ove utrke koju je te godine prvi put i završio trčeći, slab i bolestan, prvi put u životu. Umro je 9. listopada 1994. godine četiri tjedna prije NYC maratona.

U pratnji Grete Waitz Fred završava svoju utrku po prvi puta.

 

greta33

 

Ove će godine New York City Marathon ponovno biti jedna od najvećih utrka na svijetu s više od 50.000 trkača i trkačica koje će bodriti milijuni gledatelja na ulicama i pred ekranima. A sve je te 1970. godine započeo jedan čovjek i onih 55 finišera prvog izdanja ovog maratona.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz