IZA KULISA

[INTERVJU] Robert Franjković – trčanje kao način života, utrke kao šlag na torti

Imali smo priliku razgovarati s čovjekom “iz sjene” jednim od najaktivnijih organizatora utrka u Hrvatskoj pod čijom se palicom održavaju neke od najvećih utrka – Plitvički maraton, Vip Karlovački cener, Vip ZAGREB21 proljetni polumaraton…

 

3sporta: Reci nam nešto o sebi…

Robert Franjković: Rođen sam u Karlovcu gdje sam i završio osnovnu i srednju školu te još neko vrijeme živio po završetku faksa, oženjen, supruga Valerija od ove godine je skroz uključena u organizaciju i provedbu utrka, otac troje djece, godina imam kao kilometara u maratonu, u Zagrebu živim od početka 21. stoljeća. :). Klinci se bave svim mogućim sportovima, a svi ste ih i vidjeli na utrkama.

 

Foto: 3sporta.com
Robert Franjković

3sporta: Mnogi iz poslovnog svijeta te poznaju kao poslovnog čovjeka, mnogi trkači kao direktora utrka, no ti si bivši odličan trkač. Koliko si u trčanju i koji su ti rezultati koje pamtiš?

Robert Franjković: Uf, davno je to bilo. 1988. sam pobijedio na jednom krosu u Karlovcu i nakon toga počeo trenirati atletiku. Srednje pruge u početku, kako je vrijeme odmicalo tako se i dužina utrka povećavala. Bio sam prvak Hrvatske na stazi i u krosu, uspio nastupiti i za reprezentaciju i juniorsku i seniorsku, uz napomenu da je broj natjecanja u ono vrijeme bio kudikamo manji nego danas. Od rezultata valja istaći 2:37,76 na 1.000 m i 8:55,0 na 3.000 m kao mlađi junior. Kasnije kao senior 14:59 na 5.000 m, 2:35:20 maraton u 2000. u Stockholmu i „zadnja“ utrka u karijeri – polumaraton u Ljubljani, također 2000. – 1:09:26. 🙂 Trebalo je sve to biti puno bolje, ali ne vrijedi sad tugovati za prošlim vremenima.

 

3sporta: Trčiš li i danas?

Robert Franjković: Nažalost, puno manje nego što bih htio. Drugi sad trče za mene 🙂 No, recimo da sad odem dva do tri puta tjedno, ali, onako, bez reda i poretka, bez sata, na osjećaj koliko mi se da. Uglavnom da razbistrim mozak. Imao samo nekoliko pokušaja povratka, čak dva-tri do relativno pristojne razine, ali bih onda opet uslijed obveza upao u glib. Problem je, kad si se nečim gotovo profesionalno bavio, onda i kasnije tome pristupaš na način „ili jesi ili nisi“ što sada definitivno nije najbolji način, ali… No, obećao sam svojim „klincima“ da ću istrčati još jedan maraton pa ću polako krenuti s pripremama.

 

3sporta: Poznat si kao direktor nekih od najvećih utrka u Hrvatskoj, a za dva tjedna je jedna od njih, Plitvički maraton. Što nas očekuje na Plitvicama?

Robert Franjković: Plitvički maraton je trkačka institucija u Hrvatskoj i Regiji. Ove godine smo izmijenili format u dogovoru s Nacionalnim parkom Plitvička jezera i napravili pravi maratonski vikend s maratonskim EXPO-om koji se otvara već u petak gdje će se predstaviti lokalni OPGi, sponzori i organizatori drugih utrka, subotom kao obiteljskim danom s utrkom na 5 km i dječjim utrkama te nedjeljom rezerviranom za maratonce i polumaratonce koji se ove godine vraćaju u velikom broju. Prijave za maraton i polumaraton su već zatvorene jer smo dosegli postavljeni limit.

Plitvički maraton smo ove godine prezentirali u Pragu, Budimpešti i Beogradu što je već ove godine polučilo odlične rezultate i trećina sudionika dolazi izvan Hrvatske s Mađarima kao najbrojnijom skupinom. Razvijamo maraton u skladu s održivim razvojem Parka i radimo na konstantnom podizanju kvalitete jer specifikum maratona sprječava širenje kvantitete.

Posebno mi je drago što mogu najaviti ovogodišnji dolazak proslavljene portugalske maratonke – Rose Mote kao specijalnog promotora Plitvičkog maratona. Rosa Mota jedna je od najboljih svjetskih maratonki svih vremena, jedina koja je u isto vrijeme bila europska, svjetska i olimpijska prvakinja. Dolazi na Plitvička Jezera, sudjelovat će u utrci na 5 km (još uvijek joj se stignete pridružiti), a u nedjelju će dočekati najbolje maratonce i polumaratonce u cilju. Velika mi je čast da je možemo ugostiti na našem najstarijem maratonu i vjerujem da će svima biti drago vidjeti Rosu na startu utrke.

20120602-IMG_0846

 

3sporta: Pet dana nakon Plitvica pripremaš i veliku utrku u tvojem Karlovcu. Ove će godine, kako čujemo, biti i nekih novina. O čemu se radi.

Robert Franjković: Hah, Karlovac je moja prva utrka i uz nju sam posebno vezan. Drago mi je da je utrka prerasla u prvorazredan događaj, prepoznat i od Grada Karlovca i praktički svih Karlovčana. Probili smo „magičnu“ granicu od 1.000 trkača i prijave se polako bliže kraju.

Od prošle godine imamo titulu službeno najbrže utrke na 10 km u Hrvatskoj (29:39) i ove godine ćemo pokušati još malo pomaknuti tu granicu. S obzirom na planove i na broj trkača, promijenili smo stazu na način da smo produžili krug i eliminirali dva uska grla. Prebacili smo se i na glavni gradski trg, u samo geometrijsko središte povijesne karlovačke Zvijezde i nadam se da na taj način dodatno pridonosimo promociji Karlovca, što mi je osobno veliko zadovoljstvo.

U Karlovački cener uključili su se ove godine dvije nove karlovačke posebnosti – AQUATIKA – slatkovodni akvarij i Aurora Colapis – prava žitna lađa koja vraća život na Kupu i pruža mogućnost plova po najdužoj karlovačkoj rijeci.

Foto: 3sporta.com

Kao i prošle godine, odvojili smo Elitnu utrku od Glavne pa ne sumnjamo u izvrsnu atmosferu. Kako je ovo slavljenički, 5. Vip Karlovački cener, predvidjeli smo posebne nagrade za najvjernije trkače – sudionike svih 5 utrka, a po završetku utrka na programu je rock koncert. Vjerujem da će se svi odlično zabaviti, da neće žuriti nakon utrke kući (pivo i obrok nakon utrke su neizbježni 🙂 ) i da će ostati još koji dan u Karlovcu. Dan ranije, u četvrtak su dječje utrke, otvorene za sve i jedan lijepi uvod u Karlovački cener.

 

3sporta: Osim organizacije utrka vodiš i prvi specijalizirani trkački dućan u Hrvatskoj. Kako je došlo do kombinacije ova dva segmenta trčanja?

Robert Franjković: Run & Trek je nastao kao jedan logičan slijed i zaokruživanje cjeline. Od početka poslovne karijere, većinu vremena sam proveo vodeći razne maloprodaje, mnoge od njih usko vezane uz sport. Ideja se razvila zajedno s mojim tadašnjim partnerima i krenuli smo u realizaciju.

Evo, prošli vikend smo proslavili 3. rođendan, na istom mjestu u istom obliku. Nastojimo prije svega biti prijatelji trkača, odnosno integralni dio trkačke zajednice što svakako jesmo – svi smo duboko u trčanju i pokrivamo sve segmente trčanja. Evo, naš Darac (Darko Rogina) član je hrvatske reprezentacije na predstojećem Svjetskom trail prvenstvu!

Dosadašnji rezultati pokazuju da uspijevamo u svojim nastojanjima, a trudimo se i dalje – ne samo da smo na usluzi postojećim trkačima, nego da stvaramo i nove. Zajedno s portalom 3sporta.com pokrenuli smo i web shop kako bi se približili i ostalim trkačima u Hrvatskoj koje imamo priliku susresti na utrkama.

 

3sporta: Kako gledaš na razvoj trkačke scene u Hrvatskoj ali i u “regiji”?

Robert Franjković: Pozitivno! 🙂 Dobro, još uvijek smo daleko od Zapadne Europe, a pogotovo Sjeverne Amerike, ali trend je izvrstan, pozitivan i nezaustavljiv. Naravno, ima puno prostora za poboljšanja i neke stvari mogu ići i brže, ali u konačnici moramo svi biti sretni. Razvoj trčanja odlična je stvar za kompletan razvoj sporta i za kompletnu zajednicu. Ne moraju svi težiti k tome da otrče maraton, dovoljno je da se pokrenu i odvaže se za prvih 5 km. Zato smo i pokrenuli serijal Zagreb 5×5, a za poslovni svijet organiziramo B2B utrke. 🙂 .

 

 

 

Što misliš o temi?