[INTERVJU] Robert Franjković: Trčao sam maraton za 2:35:20, ali kruna moje karijere u trčanju su utrke Adria Running Toura

U trčanju je gotovo cijeli svoj život, mnogi ga poznaju kao organizatora najvećih utrka, ali relativno malo ljudi zna za njegove odlične trkačke rezultate. Robert Franjković uspio je revitalizirati naš najstariji maraton, pokrenuti nekoliko novih utrka te dovesti cestovno trčanje u krajeve gdje ga nikad nije bilo. Dovoljno razloga da popričamo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti njegovih projekata.

 

3sporta: Cestovni trkači i trkačice koji trče nekoliko godina, gotovo su sigurno trčali neku od tvojih utrka. No zasigurno ima još onih koji ne znaju da iza tih utrka stojiš ti. Kako je počela tvoja ljubav za trčanje?

Robert: Kao dijete sam obožavao sve sportove i kad su bile Olimpijske igre i velika prvenstva, samo to bih pratio. Najviše sam volio atletiku, gimnastiku, plivanje i košarku – prave olimpijske sportove :). U 8. razredu bio je regionalni kros u Karlovcu (listopad 1988.), došao sam i pobijedio. Nakon dva dana sam se javio na prvi trening u tada AK Željezničar u Karlovcu i tako je sve počelo.

Već kroz godinu dana sam počeo postizati odlične rezultate na, tada republičkom (Hrvatska) i saveznom nivou (SFRJ) da bih najbolje rezultate ostvario u prvoj polovici 1991. kad sam kao mlađi junior, sa 16 godina istrčao 3.000m za 8:55, bio prvak Hrvatske u krosu i na stazi na 1.000 m (2:37.76), pobijedio na krosu Sportskih novosti. Međutim, nakon ljeta je započeo rat i praktički sam izgubio možda dvije najbolje razvojne godine – do jeseni 1993. kad sam otišao na fakultet u Zagreb.

Isječak iz Sportskih novosti

 

3sporta: Izgleda da si nakon odličnih rezultata shvatio da vrhunski sport i ozbiljan posao ne idu ruku pod ruku. Kako si plivao u poslovnom svijetu, rekli bismo, daleko od trčanja?

Robert: Ha, ha… nažalost vrlo brzo sam to shvatio i osjetio na vlastitoj koži. Naime, 2000. godina po mnogočemu mi je bila jedna od atletski najuspješnijih. Preorijentirao sam se na maraton i u Stockholmu istrčao 2:35:20 (pobjednik 2:18:49 – jedan vrlo težak i zahtjevan maraton) da bi zadnju pravu utrku u karijeri istrčao u Ljubljani, polumaraton (5. Ljubljanski maraton) 1:09:28 i drugi dan počeo raditi.

Nastavio sam, bolje rečeno, pokušao sam nastaviti dalje trenirati – imao sam tek 26 godina, najbolje vrijeme za prelazak na maraton i polumaraton da bi došao na u ožujku na PH u krosu i vidio da mi tu više nije mjesto 🙁 . Ne kažem da se ne može trenirati uz posao, ali sve ovisi o vrsti posla koji radite te o rezultatima koje postižete ili želite postići. Možda da sam nakon toga napravio neke izmjene, možda se još moglo nastaviti, ali to je sad u domeni što bi bilo kad bi bilo, pa pustimo to – dakle, službeni završetak karijere, 22. listopada 2000. Ljubljana, polumaraton.

 

3sporta: Što te vratilo tvojoj “prvoj ljubavi”?

Robert: Imao sam puno neuspješnih i manje neuspješnih pokušaja povratka na stazu, tj. cestu i svaki sljedeći bio je sve teži – sad je u tijeku najteži dosad. 🙂 Nakon nekih 4 – 5 godina sam spletom okolnosti ponovo postao vezan uz trčanje dijelom kroz posao, dijelom kroz sam rad u organizaciji – prvo kroz Salomon Planinski kup i AK Zagreb Ulix, ali je konačni povratak u atletiku i trčanje (ne aktivno što se mog nastupanja i treninga tiče) uslijedio 2012. preuzimanjem zastupstva za Li Ning sa svojim prijateljima.

Li Ning je tada imao jak atletski program, a trčanje je upravo krenulo uzlaznom linijom u Hrvatskoj, bio sam organizacijski vezan uz AK Svetice, a moji klinci su ionako samo gledali gdje bi mogli negdje trčati iako još nisu išli u školu…

 

3sporta: Počeo si s jednom utrkom, u tvom Karlovcu…

Da. Još dok smo bili aktivni atletičari, Saša Belčić i ja sudjelovali smo na mnogo utrka u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji i uvijek smo razgovarali kako bi Karlovac bio idealan grad za jednu takvu utrku. Povijesna gradska jezgra, ravna staza, blizina Zagreba, nedostatak ostalih događanja te ljubav Karlovčana prema sportu i atletici bili su odličan preduvjet. Zajedno s AK Karlovcem tada sam pokrenuo Karlovački cener u specifičnom terminu, petak večer, i koji je ubrzo postao jedna od najomiljenijih cestovnih utrka u Hrvatskoj, a službeno je i najbrži hrvatski cener!

 

3sporta: Kako se sve razvijalo nakon toga?

Robert: Naravno, nije sve išlo glatko. Ubrzo nakon početka s Li Ningom i 1. Karlovačkog cenera, otvorili smo prvu specijaliziranu trgovinu za trčanje u Hrvatskoj – Run & Trek – i napravili prvu utrku na 5 km u Zagrebu kao preteču serijala Zagreb 5×5. Onda su uslijedili problemi – prvo s prestankom plasmana Li Ninga, zatim određene krize u vođenju Run&Treka te svakojaki problemi u organizaciji i provođenju utrka. Kako novih, tako i već postojećih.

Od Karlovačkog cenera došli smo do serije većih i manjih utrka koje se protežu kroz cijelu godinu i u kroz cijelu Hrvatsku. Preuzeli smo organizaciju našeg najstarijeg i najpoznatijeg maratona – Plitvičkog maratona, uspješno organizirali Prvenstva Hrvatske u sklopu naših utrka – zadnje PH u polumaratonu u sklopu ZAGREB21 kao najmasovnije i najkvalitetnije PH dosada.

Uspjeli smo puno toga izgurati uz veliku pomoć naših prijatelja i partnera. Run & Trek će uskoro proslaviti pet godina i za rujan mjesec planiramo preseljenje na novu lokaciju uz promijenjeni koncept (Centar Kaptol odlazi u preuređenje, mi ćemo nakon Zagreb City Run-a u svibnju zatvoriti trgovinu, biti na Plitvičkom maratonu i onda sve pripremiti za rujan).

 

3sporta: I dolazimo do ove godine, koje su utrke u tvom “portfelju”?

Robert: Ovdje bih podijelio utrke u tri kategorije – prvo je skup velikih utrka u Hrvatskoj objedinjenih pod nazivom Adria Running Tour, ukupno ih je šest. Zatim je tu naš serijal Zagreb 5×5 powered by Heineken 0.0 – vrlo popularna i izvrsno primljena serija utrka na 5 km na različitim lokacijama u Zagrebu koja ove godine bilježi svoju petu sezonu. I na kraju imamo još treću grupu utrka gdje mi nismo nositelji projekta nego smo jedan od dijelova organizacijskog tima i suorganizator, a to su B2Run Hrvatska (četiri utrke – u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, gdje ova godine očekujemo 10.000 trkača) i dm ženska utrka. Upravo smo u najintenzivnijem razdoblju i do sredine lipnja ćemo odraditi najveći dio za ovu sezonu.

 

3sporta: S tolikim utrkama logično je bilo objediniti ih “pod jednim krovom”. Kako je i zašto nastao Adria Running Tour? Koje su utrke uključene u tour?

Robert: Radi se o šest velikih utrka u Hrvatskoj. To su redom – ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 – popularni Zagrebački proljetni polumaraton, Krka polumaraton, Plitvički maraton, Karlovački cener, Pula Marathon i Šibenskih deset & Draženova četvorka. Kompletna ideja postoji još od pokretanja Karlovačkog cenera, ali tek je sada sazrelo vrijeme da se tako nešto i napravi. Još smo na početku, u prvoj godini polako slažemo temelje i trebamo još puno stvari dodati, prije svega na samoj mrežnoj stranici www.adria.run i svemu što je s time povezano.

Prvenstveno je Adria Running Tour zamišljen kao platforma koja će olakšati našu komunikaciju prema trkačima, komunikaciju sa sponzorima i partnerima te će ujedno biti i jamac organizacijske kvalitete utrka. S druge strane, sve utrke ostaju subjekt svaka za sebe, svaka sa svojim specifičnostima i imageom.

 

3sporta: Koje benefite dobivaju trkači ovog serijala?

Robert: Osim što im mi kao organizator jamčimo najbolju moguću kvalitetu organizacije utrka, trkači na našim utrkama uvijek mogu računati na odličan startni paket uz povoljnu cijenu kotizacije. Nadalje, ideja je da na jednom mjestu imaju kompletne informacije o našim utrkama i vrlo lako mogu pronaći sve što ih zanima. Ovo objedinjavanje nama uvelike olakšava komunikaciju sa sponzorima te medijsku komunikaciju što posredno utječe na trkače povećanjem benefita koji dobivaju – da li kroz još bogatiji startni paket, da li kroz dodatne sadržaje na samoj utrci ili kroz dodatno povećanje kvalitete samih utrka.

Sve utrke posjeduju AIMS certifikat (ili će ga imati od ove godine što je slučaj sa Šibenskom utrkom te novim maratonom i polumaratonom u Puli) i nalaze se u kalendaru Hrvatskog atletskog saveza, a ZAGREB21, Krka polumaraton, Plitvički maraton i Karlovački cener nalaze se u kalendaru EAA – Europske atletske federacije.

 

3sporta: Prije ljeta nas očekuju dvije velike utrke, Plitvički maraton i Karlovački cener. Što pripremaš za njih?

Robert: Da, početak lipnja nam je uvijek napet :). Prvi vikend je tradicionalno rezerviran za našu najzeleniju utrku – Plitvički maraton i ovdje imamo unazad tri godine promijenjeni format – dječje utrke i utrku na 5 km u subotu i maraton, polumaraton i maratonske štafete u nedjelju. Limit trkača je 2.000 koji je skoro popunjen.

Ove godine Nacionalni park Plitvička jezera slavi dvije velike obljetnice – 70 godina od proglašenja nacionalnim parkom i 40 godina od uvrštenja u UNESCO kulturnu baštinu. Razlog više da se baš ove godine posjete popularne Plitvice. Startni paket Plitvičkog maratona vjerojatno je najbogatiji startni paket u Hrvatskoj i između ostalog sadrži i ulaznicu za Nacionalni park.

Čim u ponedjeljak nakon Plitvičkog maratona prođemo cijelu stazu i pregledamo da li je sve počišćeno, selimo se odmah u Karlovac jer nas tamo ove godine čeka dosta novosti. Karlovac slavi svoj 440 rođendan, i povodom toga svim sudionicima Karlovačkog cenera darujemo jedinstvenu medalju po završetku utrke. Također, povodom 440. rođendana, uvodimo novu utrku – Karlovačku milju u duljini od 1579 m u skladu s godinom osnutka što je još jedan poticaj svima da se pridruže trčanju i da se odvaže za jednu od utrka.

Medalja Karlovačkog cenera 2019.

Naime, na prvom Karlovačkom ceneru nastupilo je nešto više od 160 trkača i kojih 20 Karlovčana. Prošle godine, uz više od 1.000 trkača bilo je više od 300 Karlovčana i to je nešto na što sam  posebno ponosan. Grad Karlovac od prvog dana daje nam veliku podršku, a to je posebno izraženo ove godine i vjerujem da će se to i odraziti na samu utrku te ćemo dodatno iskoračiti ove godine. Trebam istaknuti da je i AK Ka Tim već 5. godinu uključen u samo organizaciju i od velike nam je pomoći.

Naime, od prvog dana plan je bio ulazak u IAAF kalendar i dobivanja IAAF Bronze Label statusa i dolazak najboljih trkača. Ove godine smo predali službeni zahtjev Svjetskoj atletskoj federaciji i dolazi veliki broj vrhunskih, rangiranih svjetskih trkača i definitivno će se ove godine trčati ispod 29:00 minuta u Karlovcu, a možda i ispod 28:30 u elitnoj utrci. Vrlo vjerojatno ćemo i samu stazu još modificirati i napraviti je najbržom mogućom. Naravno, u glavnoj utrci očekujemo opet više od 1.000 trkača, oko 100 štafeta i odličnu zabavu nakon utrke. Ponovo je na programu rock koncert, piva će biti u dovoljnim količinama za što se svake godine brine naš sponzor Heineken, odnosno Karlovačko pivo. Svi dobivaju Champion majicu s logom utrke, obrok… a s obzirom na obilnu kišu prošle godine, ove godine smo naručili dobro vrijeme pa ćemo vidjeti :). Prijevoz autobusima iz Zagreba je organiziran. Uglavnom, sve informacije nalaze se na www.karlovac10.run i bit će ih sve više.

Karlovački cener

 

3sporta: Na jesen nam slijedi nova utrka, Pulski maraton. Kako je došlo do suradnje s Pulom i ISTrunom?

Robert: Pula i Erik Lukšić (ISTrun) su prije četiri godine pokrenuli Pulsku Xicu koja je izvrsno prihvaćena od strane trkačke populacije – prije svega u Istri, a i u drugim dijelovima Hrvatske i  Sloveniji. Grad Pula, predvođen s Turističkom zajednicom Pule kao inicijatorom i uz podršku Arena Hospitality grupe i Unilinea – dva najjača turistička subjekta – željeli su proširiti cijelu priču i napraviti koncept koji bi privukao još više trkača iz još više zemalja na kraju turističke sezone. Tako je nastala ideja o Pula Maratonu i 22. rujna 2019. doživjet će svoje premijerno izdanje.

Bit će to u stvari pravi trkački vikend. Nešto slično kako smo napravili na Plitvičkom maratonu. EXPO započinje u petak, u subotu su u večernjem terminu Xica i utrka na 5km te zabava u Areni, a u nedjelju ujutro – maraton i polumaraton te polumaratonske štafete i dječje utrke. Posebnost utrke je start ispred Arene, a cilj u samoj Areni. Vjerujem da će svim trkačima to biti neopisiv događaj, a i sama staza će biti zanimljiva i ne pretjerano teška. Svakako nemojte propustiti prvo izdanje, a mi ćemo u našem Adria Running Touru nakon cilja u Burnumu, rimskom vojnom amfiteatru na Krki imati i cilj u pulskoj Areni, drugom najvećem očuvanom antičkom amfiteatru.

 

Start ZAGREB21 powered by Heineken 0.0

 

3sporta: I za kraj sezone veliko finale u Šibeniku. Tko će dobiti Ford Fiestu?

Robert: U Karlovcu je sve započelo i logički je da sam emotivno vezan najviše za Karlovački cener, ali utrka u Šibeniku mi je posebno draga iz razloga što je posvećena Draženu Petroviću i što se održava njemu u čast u vrijeme njegovog rođendana. Zahvalan sam što su gospođa Biserka Petrović i Draženova obitelj prihvatili našu ideju i podržavaju je, zajedno uz Grad Šibenik i ove godine će biti 4. izdanje te će ujedno biti i službeno Prvenstvo Hrvatske na 10 km koje organiziramo zajedno s AK Šibenik. Prijave ćemo otvoriti na www.utrka.com u ovom tjednu i ovdje se posebno zahvaljujem ekipi iz Krapine koja stoji iz www.utrka.com i koja je zadužena za kompletnu obradu rezultata na našim utrkama i jedan je od najbitnijih dijelova naše kompletne organizacije.

Pitao si me koje su benefite dobili trkači sudjelujući na Adria Running Touru – osim onog što sam ti već naveo, ove godine naš sponzor, Ford, poklanja Ford Fiestu na 5 godina najsretnijem trkaču Adria Running Toura uz uvjet da je završio jednu od 5 prethodnih utrka te da je istrčao utrku u Šibeniku i fizički bio na izvlačenju.

Dakle, da pojednostavimo, uvjet je uspješni završetak jedne od utrka (ZAGREB21,  Krka polumaraton, Plitvički maraton, Karlovački cener, Pula Maraton) i utrke u Šibeniku te biti prisutan na izvlačenju. Svakako bih napomenuo da nije bitno koja se dionica istrči – da li polumaraton, 10 km, maraton, dionica štafete, 5 km ili samo Karlovačka milja, ali pomaže ako se istrči više utrka – sa svakom se dodatno ulazi u bubanj i povećavaju šanse za izvlačenje :). Osim Forda Fieste na pet godina kao glavne nagrade, bit će još vrijednih nagrada naših sponzora Electroluxa, Lenova, SportVisiona

Na kraju bih samo zahvalio svim partnerima, sponzorima i lokalnim zajednicama koji nam pomažu u organizaciji svake od utrka, posebno policiji i njihovom prometnom sektoru te najviše svim trkačima koji dolaze i koji će dolaziti na naše utrke te ih sve još jednom pozivam i želim im odlične rezultate i dobru zabavu. Veliko hvala i Hrvatskom atletskom savezu što nas prepoznaje kao partnera. A mi već pripremo Adria Running Tour i za 2020. gdje počinjemo s 5. ZAGREB21 powered by Heineken 0.0 i za koji se prijave otvaraju 15. svibnja 2019.

Razgovarao: Zvonimir Mikašek

Što misliš o temi?

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here