NO SUCH THING AS A DISABILITY

BOLESTI U INAT – Mladić s cerebralnom paralizom istrčao polumaraton

Justin Gallegos jedan je od američkih studenata koji treniraju atletiku od srednje škole. Ono što ga izdvaja od svih drugih njegovih kolega jest posebna želja i volja za trčanjem –rođen je s cerebralnom paralizom, ali je odlučio da ga to ni u čemu ne može spriječiti.

 

Cerebralna paraliza jest naziv za grupu poremećaja nastalih zbog nepravilnog razvoja ili oštećenja mozga u trudnoći ili ranoj dobi dječjeg života. Uz mnoge druge manifestacije, CP uzrokuje teškoće u kretanju, i mnogi ljudi s takvim stanjem ni ne pomišljaju na nešto ambiciozno poput trčanja. Međutim, Justin Gallegos nije jedan od njih – on ne vjeruje u nemoguće.

 

Ustani, a ne odustani

 

U prvom razredu srednje škole upisao se u školski trkački klub. Početni treninzi nisu prolazili dobro – puno je padao, izgrebao i nalupao koljena, ustajao i opet padao. No nije odustajao jer je vjerovao da uz stalno ponavljanje pokreta trčanja može istrenirati svoje tijelo za trčanje. I uspio je.

„On nikada ne govori da ne želi ići na trening, da treba pauzu ili odmor. Kada na treningu padne i povrijedi se, digne se i nastavlja bez obzira na to što mu koljena krvare“ – govori Justinov otac.

Danas je student Sveučilišta u Oregonu i još uvijek trenira trčanje. Izabrao je Oregon upravo zbog visoko razvijene trkačke kulture, a studira fiziologiju. U budućnosti želi biti trkački trener i trenirati osobe s invaliditetom. Ne preskače nijedan trening i vrlo često popravlja svoje osobne rekorde. Trči sve, od 800 metara preko kros utrka do polumaratona, i jednog bi dana volio ići na Paraolimpijske igre.

 

 

Impresivna inspiracija

 

Cilj da istrči polumaraton zadao si je još prošle godine, a njegovu su predanost mnogi prepoznali i odlučili ga podržati. Stručnjaci za biomehaniku proučili su njegovo trčanje, način na koji gazi i položaj tijela tijekom trčanja. Uz pomoć tih rezultata i Justinovih savjeta, Nike je razvio posebne tenisice za trkače poput Justina. Tenisice umjesto klasičnih vezica imaju patentne zatvarače i trakice koje omogućavaju jednostavno i brzo obuvanje, i imaju posebna ojastučenja na ključnim dijelovima.

Svoj prvi polumaraton istrčao je prošlog vikenda u Oregonu za impresivnih 2:03:49. „Jako sam ponosan na svoj prvi polumaraton i zahvalan svima koji su trčali uz mene ili navijali za mene. Ovo ću pamtiti zauvijek zato što sam uspio dokazati da ništa nije nemoguće i da je čovjekova jedina granica njegov um, kako osobama s invaliditetom, tako i zdravima“ – izjavio je nakon utrke.

Justinov je pothvat inspirirao mnoge, uključujući i trenutno najbržeg čovjeka na svijetu, Eliuda Kipchogea. Kipchoge mu je nakon utrke čestitao na rezultatu i zahvalio mu što ne vjeruje u granice. A Justin? On već smišlja nove planove za idući polumaraton, možda čak i maraton. Jer – zašto ne?

 

 

Primjer iz susjedstva

 

Da teške bolesti doista nisu prepreke u bavljenju sportom dokazuju i trkači s naših prostora. Tako je 29-ogodišnji Denis Agović iz Sarajeva, koji također ima cerebralnu paralizu, prije par tjedana istrčao utrku na pet kilometara. Od rođenja je bio u invalidskim kolicima, a nakon sedam teških operacija uspio je stati na noge.

Danas trči, a san mu je završiti triatlon.

 

 

 Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz