DA TE BOLJE VIDIM

Naočale za plivanje – kako ih izabrati (promo)

Na tržištu danas postoji mnogo različitih vrsta plivačkih naočala, a namjena im je veoma raznolika. Od svojstava koje će zadovoljiti rekreativce, pa sve do onih koje u sebi imaju integriranu vrhunsku tehnologiju, za pružanje maksimalne udobnosti, praktičnosti i izvedbe, kojom će biti zadovoljni i oni vrhunski i najzahtjevniji plivači.

 

- Marketing -

Osnovna podjela naočala određuje se prema namjeni:

 1. Osnovne – za rekreativce
 2. Fitness/trening (za rekreativce koji redovito plivaju ili za natjecatelje za trening)
 3. Natjecateljske – za utrku
 4. Dječje – (koje također mogu biti za utrku/trening/rekreativne ali i prema dobnoj skupini).

 

 Osnovne – za rekreativce

Glavna značajka ovih plivačkih naočala je njihova udobnost i jednostavnost korištenja, te podešavanje. Opremljene su širim okvirima, koji su idealni za plivače početnike, kao i remenom koji se pomoću kopče može podešavati i tako individualno prilagođavati obujmom. Najčešće imaju solidan, nezamjenjiv dio na području nosa, koji je mekane strukture i uglavnom odgovara većini plivača.

Svi  Speedo modeli su opremljeni i UV zaštitom na lećama za plivanje na otvorenom i premazom protiv zamagljivanja. Tipičan primjer su Speedo modeli Speedo Mariner, Rapide, Futura Plus, Futura One ili Jet  naočale, koje će svaku neobaveznu vodenu aktivnost učiniti ugodnom.

Speedo Futura One naočale
Speedo Futura One naočale

 

Fitness/trening

Većina naočala u ovoj kategoriji odgovara plivačima koji jednostavno vole naočale širega profila. Ovakve naočale ne sjedaju duboko u očnu duplju, već široko na kosti lica i zato se mogu koristiti kod dužeg treninga jer su izrazito udobne. Obilježje su im meki, tzv. silikonski okviri, izuzetno ugodni za nošenje.

Izraz „silikonski“ se kod nas kolokvijalno koristi za mekane naočale,  iako se zapravo više ne radi o silikonu. Speedo kod izrade okvira koristi različite materijale: TPR – termoplastična guma, TPE – termoplastični elastomer, TPU – termoplastični poliuretan, dok se silikon obično koristi samo za traku koja se namješta oko glave. Leće su uvijek polikarbonatne. Speedo ne koristi PVC!

Tipičan primjer u ovoj kategoriji su Speedo Futura Biofuse naočale.

Futura BioFuse unisex naočale za plivanje
Futura BioFuse unisex naočale za plivanje

 

Speedo BioFuse tehnologija, bazira se na prirodnom način funkcioniranja ljudskog organizma. U osnovi, čovjek se bazira na čvrstom i tvrdom skeletu, koji nosi sve ostale dijelove pokretačkog mehanizma, dok mekani mišići i tetive omogućavaju glatko kretanje. Tim principom vodili su se stručnjaci Speedo Aqualab-a.  BioFuse proizvodi u svojoj osnovi imaju čvrstu osnovu koja daje proizvodu izuzetnu trajnost i čvrstoću, dok je vanjski sloj izrađen od mekanog materijala, nalik na gel koji daje izuzetnu mekoću i udobnost.

Ovakve naočale imaju super mekanu brtvu oko očiju koja je puno viša i mekanija od tradicionalnih naočala, dok su zahvaljujući vanjskom mekanom sloju ove naočale izuzetno fleksibilne i otporne na lom. U BioFuse obitelji postoji pregršt modela, od Future BioFUSE Pro (inicijalno namijenjene triatloncima), do modela posebnom namijenjenim ženskim konturama lica – Futura BioFUSE Female, sa polariziranim lećama  – Flutura BioFUSE Polarised, dječji modeli Futura BioFUSE Jr,. Leće mogu bi i sa „mirror“ premazom, a postoje u velikom rasponu boja.

Speedo Futura BioFuse Pro polarised naočale
Speedo Futura BioFuse Pro polarised naočale

U Fitness/trening kategoriji Speedo je razvio još jednu tehnologiju koja olakšava dugotrajne i česte treninge, a to je IQFit tehnologija (Inteliggent Fit). Speedovi eksperti su na temelju 3D skeniranja glava plivača u cijelom svijetu, kreirali naočale koje pristaju svakom licu (postoje čak i verzije za azijsko tržište, pošto se fizionomija Azijata naravno razlikuje od zapadnjačkih).

Naočale izrađene ovom tehnologijom imaju patentiranu 3D brtvu, koja idealno okružuje konture lica oko očiju, bez ostavljanja tragova pritiska, uz maksimalnu vodonepropusnost i stabilnost (što je vrlo važno plivačima kod starta ili okreta). 89% plivača je potvrdilo da ovi modeli ostavljaju manje otisaka na koži.

Plivač nema osjećaj jakog vakuuma (ono kada osjećate kao da će vam naočale isčupati oko), ali funkcija brtve je savršena. IQFit naočale imaju i patentiranu traku oko glave koja sadrži skalu pomoću koje možete odrediti koja mjera vam najbolje i najudobnije pristaje (nije niti odveć slaba, ali niti prejaka). IQFit traka nema završetaka, pa time ništa ne visi uz lice, te je tako smanjen i otpor. IQFit modeli su: Aquapulse Max ili Aquapure u velikom broju verzija (unisex, ženski, sa dioptrijom, sa mirror premazom…)

 

Za natjecatelje

Za razliku od prethodnog modela, ovaj tip naočala je u potpunosti prilagođen profesionalnim plivačkim zahtjevima. Primarno su dizajnirane za natjecanja, što potvrđuje niskoprofilan dizajn, te hidrodinamičan oblik, koji smanjuje otpor vode. Ove naočale pristaju izravno u očnu duplju sa svojim mekim „silikonskim“ okvirima koji osiguravaju lagodno i udobno nošenje. Konstrukcija hidroskopskih leća pruža široko vidno polje, uz perifernu vidljivost od čak 180 stupnjeva, a sadrži i ultra jaku UV zaštitu, te sprječava magljenje, kako bi se zadržala maksimalna jasnoća i kristalno bistar pogled.

Antifog Ultra Tehnologija je za Speedo pravilo kod natjecateljskih modela. Pri tome se ne koristi standardna metoda premazivanja anti fog sloja na leću već izrezanu za oblik naočala, već se velike ploče materijala za leće potapaju u Antifog Ultra hidrofobnu otopinu koja impregnira leće. Tako natopljene ploče se onda izrezuju u potrebni oblik za pojedini model naočala.

Primjer ovog tipa naočala je Speedov Fastskin Elite Mirror, koje odlikuje najviši stupanj hidrodinamike, te poseban zaštitan sloj na lećama, kako bi se umanjila refleksija, a njihova jedinstvena struktura omogućava potpuno individualno prilagođavanje različitim strukturama lica. I one su izrađene, već spomenutom, IQFit tehnologijom.

Speedo Fastskin Elite Mirror naočale
Speedo Fastskin Elite Mirror naočale

Od ostalih natjecateljskim modela tu su, već dobro poznat i omiljen model Speedsocket dobiva svoju inačicu Speedosocket 2.0 koji ima više hidrodinamički oblikovane leće i još bolju perifernu vidljivost. Speedo Swedish (popularne Šveđanke) koje imaju izuzetno tvrdi plastični okvir koji pristaje izravno u očnu duplju, te se prodaju u dijelovima (rastavljene), tako da ih svaki natjecatelj sam sastavlja prema svojim potrebama.

 

Za djecu

 U osnovi nema neke velike razlike od „odraslih“ modela, osim po veličini. Tako su za male početnike dovoljne one solidne građe na području nosa, nešto širega profila, te mekih okvira, a često dolaze u mnogo zabavnih boja. Mnogi modeli, poput Speedo Junior Futura Biofuse, osim navedenih svojstava, imaju i zaštitu od magljenja, a boje leća se razlikuju, ovisno o preferencijama.

Za one malo ozbiljnije mlade plivače, koji su već zagazili u natjecateljske vode, kao stvoren je hidrodinamičan, niskoprofilan oblik, zaštita od magljenja i podesivi dijelovi, poput onih na Speedo Fastskin Elite Junior naočalama. Ako vaš klinac želi biti poput najvećih zvijezda plivanja, sigurno će poželjeti baš ovaj model.

 

Speedo Futura BioFuse Jr 3 kids naočale
Speedo Futura BioFuse Jr 3 kids naočale

 

Praktični savjeti za izbor naočala

Ne birajte naočale po boji, cijeni ili prema tome da li ste sa njima zgodni i privlačni! Ukoliko mislite da ste se osigurali od problema sa zamagljivanjem ili da vam naočale neće puštati vodu, time što ste kupili najskuplji model, onda ste se prevarili. Najvažnije je da model, koji ste uzeli, najbolje odgovara vašem obliku lica, a to nema veze sa cijenom.

Zbog toga morate uvijek naočale isprobati prilikom kupovine. Primite svakom rukom jednu leću, široko otvorite oči i utisnite okvir na lice. Nakon što opustite lice, odmaknite ruke. Nemojte stavljati traku oko glave. Ukoliko vam okvir stoji sam na licu, bez „odljepljivanja“ i osjećate blago uvlačenje, to je model koji vam odgovara. Naočale vam moraju idealno brtviti bez korištenja trake. Ako je osjećaj vakuuma prejak, naočale vam neće puštati vodu, ali ih nećete moći dugo koristiti jer će vam biti neudobne.

Ukoliko su neznatno preširoke ili preuske, regulaciju možete postići zamjenom nosnog mostića (obično se u kutijici nalaze još 2 nosna mostića različitih veličina). Također, naravno trebate voditi računa o tome za koju namjenu ih koristite, koliko često, da li plivate češće na otvorenom ili u zatvorenom bazenu itd…

 

Koju boju leća odabrati?

 • PROZIRNE (CLEAR)
  idealne za zatvorene prostore, tamo gdje je slabija rasvjeta
 • TAMNO SIVE (SMOKE)
  najpopularnije, osiguravaju zaštitu od direktnog sunca u svjetlim uvjetima, smanjuju propusnost svjetla bez narušavanja boja, idealne za plivanje na otvorenim bazenima
 • PLAVE (BLUE)
  smanjuju odsjaj vode pri jakom osvijetljenju, idealne za svakodnevnu upotrebu, trening ili natjecanja
 • LJUBIČASTE (LILAC/PINK)
  daju najbolji kontrast objektima koji se nalaze na zelenoj ili plavoj podlozi, idealne za svakodnevnu uporabu i trening
 • ŽUTE (YELLOW/AMBER)
  dizajnirane za slabo osvjetljeno okruženje, povećavaju razinu svjetla u tamnom okruženju
 • OGLEDALO (MIRROR)
  prema poput ogledala je navučen preko standardno obojane leće, smanjuje svjetlinu i odsjaj
Speedo Aquapure Female naočale
Speedo Aquapure Female naočale
Speedo Aquapure mirror naočale
Speedo Aquapure mirror naočale

 

Speedo naočale i drugu Speedo opremu za plivanje možete potražiti u ovim dućanima:

Web shop Abrakadabra

Sport Vision

Lera d.o.o.

Rost šport

_________________________________

Službena stranica Speedo distributera ARVIO sport d.o.o.

Autor: Dina Tuzlić / promo

Što misliš o temi?