NEVJEROJATNO PUTOVANJE PREMA VELIČANSTVENOSTI ULTRAMARATONA

Scott Jurek i Steve Friedman: Jedi i trči

Ultramaratonac. Inspiracija. Rekorder. Skromnost. Poniznost. Veganstvo. Scott Jurek je trkač koji, nakon što završi utrku, ne ide na zasluženi odmor nego, zamotan u vreću za spavanje, ostaje na cilju gdje bodri, navija i dočekuje sporije trkače, a to može potrajati satima. Iz samo te činjenice dobivamo jasan uvid u veličinu tog fantastičnog ultramaratonca.

 

Kroz svoju knjigu, koja je skup njegovih najintimnijih sjećanja i osjećaja, nas na jednostavan način uči kako jesti te kako trčati, a dok čitamo o njegovom putovanju prema ultramaratonu, istodobno putujemo kroz njegovo djetinjstvo i odrastanje, početak bavljenja sportom, obiteljski život i kroz njegove prehrambene navike.
Svako poglavlje u knjizi posvećeno je određenom događaju iz života te je obojano iskrenim, osobnim osjećajima i mislima, a završava njegovim najdražim veganskim receptima.

Scott Jurek rođen je 1973. u Minnesoti kao najstariji od troje djece i od najranijeg djetinjstva je zaljubljenik u prirodu i kampiranje, a ljubav prema lovu i ribolovu preuzima od oca. Djetinjstvo i odrastanje mu nisu bili nimalo jednostavni jer je bio žgoljavi dječak s visokim krvnim tlakom kojeg su druga djeca neprestano zadirkivala. Majka mu je usadila posebnu ljubav prema hrani i kuhanju. Imala je vlastitu kulinarsku emisiju na lokalnoj televiziji, a u njegovoj devetoj godini ona obolijeva od multiple skleroze i mladi Scott preuzima većinu brige oko kućanstva.
Rano u djetinjstvu se počeo baviti trčanjem, no duže dionice počinje trčati tek u srednjoj školi zbog treniranja nordijskog skijanja. Službenu karijeru u ultramaratonu započinje od 1994. godine kada je Minnesota Voyageur ultramaraton (80 km) završio na drugom mjestu, a da prije toga uopće nije u pripremama istrčao dužinu maratona.

Upisuje studij i završava fizioterapiju, a kroz svoja iskustva s pacijentima mijenja i svoje prehrambene navike. Uviđa da je za oporavak organizma prehrana od velike važnosti te da bolje i snažnije trči uz prehranu koja se ne sastoji od mesa. Kroz nekoliko godina testira tu svoju teoriju i od velikog ljubitelja mesa postaje vegetarijanac te potom vegan. Scott ne voli riječ vegan jer smatra da ljudi odmah pomišljaju da ste luđak pa će za sebe reći da mu se prehrana zasniva na prehrani biljkama.

U karijeri koja traje preko dvadeset godina postigao je brojne uspjehe, rekorde i pobjede, a nekoliko puta je bio proglašen za sportaša godine. Neki od značajnijih trenutaka u karijeri su pobjeda na Spartathlonu, utrci od 246 kilometra, tri puta zaredom; na ultramaratonu Western States (161 km) sedam puta zaredom; pobijedio je dva puta na jednom od najtežih ultramaratona, Badwater (217 km); drži američki rekord na utrci na 24 sata s pretrčanih 266 kilometra; postavio je rekord za utrku Appalachian Trail u 2015. godini kada je prešao cijelu stazu od 3540 kilometara za 46 dana, 8 sati i 7 minuta.


Njegov život ga je naučio da uvijek treba biti dosljedan, radišan, marljiv i uporan, a to su sve kvalitete koje i ultramaraton traži od svoje djece. Život se preslikava u ultramaratonu, a ultramaraton u životu.

”Razlozi zbog kojih sam počeo trčati tek mi sada postaju jasni. Kao dijete trčao sam po šumi i oko kuće iz zabave. Kao tinejdžer trčao sam da se dovedem u formu. Kasnije sam trčao da bih našao mir. Trčao sam i uvijek nastavljao trčati jer sam naučio da ne treba odustajati od započetog, jer u životu, baš kao u ultramaratonu, treba nastaviti tjerati naprijed.”

Pročitajte knjigu ‘Jedi i trči’, uronite u jedan poseban svijet koji će vas zasigurno dotaknuti, a možda i inspirirati na neke nove životne avanture. Ako niste ljubitelj trčanja, upamtite da ni Scott u početku nije volio trčanje, a postao je najveći ultramaratonac današnjice. I što god radili: uvijek nastavite tjerati naprijed!

Predgovor hrvatskom izdanju napisala je naša poznata ultramaratonka Veronika Jurišić. Knjigu “Jedi i trči” sada možete nabaviti po izuzetno povoljnoj cijeni od samo 69,00 kn u web shopu Knjižare Ljevak: http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-17665-jedi-i-trci

 

Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Što misliš o temi?