NOVO GRADIVO I PONAVLJANJE

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe

Na prvom satu Škole plivanja – GET SPEEDO FIT naučili smo osnovne vježbe zagrijavanja i istezanja za plivače, kao i četiri osnovne vježbe koje moramo dobro usvojiti da bi mogli pravilno naučiti plivati, i ovladati sa sve četiri plivačke tehnike.

 

Ponovimo te četiri osnovne vježbe :

 • Klizanje na trbuhu
 • Klizanje na trbuhu sa laganim prskanjem nogama
 • Klizanje na leđima
 • Klizanje na leđima sa laganim prskanjem nogama

Kod vježbe klizanje na leđima, važno je što prije naučiti ispružiti ruke iza glave, jer vas takav položaj ruku tjera na pravilan položaj tijela u vodi.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Za to postoji i zgodna vježba na suhom: stanite uza zid, na način da vam pete, kukovi i lopatice budu prislonjeni na zid, ruke visoko ispružene iznad glave, a dlanovi preklopljeni jedan preko drugog. To je pravilan hidrodinamičan položaj tijela za plivanje svim tehnikama. Neka vam prijatelj ili trener pomogne i sugerira da li je položaj potpuno pravilan. Nakon toga, odmaknite se metar od zida, nastojeći zadržati isti položaj. Također, neka vam opet netko pomogne i ispravi vas ako je potrebno. Vježbajte to svaki put prije ulaska u vodu, dok god ne postane sasvim lagano, a potpuno pravilno.

IMG_0458

Idemo u bazen!

Vjerujem da jedva čekate napokon skočiti u bazen, pa onda, idemo! Prije početka vježbanja, slobodno možete svaki put preplivati 50-100 metara, na bilo koji način, kako god znate i koliko možete, da se malo zagrijete i priviknete na vodu.

Ponovimo sve četiri vježbe koje smo naučili na prvom satu, bar četiri puta svaku. Pazite da vam glava bude uronjena u vodu kod vježbi na trbuhu, a kod vježbi na leđima da vam trbuh ne tone. Ruke neka budu ispružene, a dlanovi preklopljeni jedan preko drugoga kod sve četiri vježbe.

 

Nove vježbe

Vrijeme je sad, da naučimo i nove četiri vježbe, odnosno, da uključimo i ruke! Kod prve vježbe započinjemo na isti način kao kod klizanja na trbuhu s laganim prskanjem nogama, te nakon nekoliko metara napravimo zaveslaj jednom rukom, spojimo ruke dlanovima, zaveslaj drugom rukom, ponovo spojimo dlanove, te još jednom tako, sve zajedno četiri zaveslaja, po dva svakom rukom. Glava treba biti čitavo vrijeme uronjena u vodu. Vjerujem da nikome ne bi trebao biti problem izdržati bez disanja tih 10-tak metara.

Druga vježba, izvodi se na isti način, samo na leđima! Ovo bi trebalo biti lakše, jer možemo disati slobodno. Kod obje vježbe, važno je obratiti pažnju na to, da ona ruke koja miruje, zaista miruje i čeka drugu ruku koja izvodi zaveslaj u potpuno ispruženom položaju, na površini vode. Zato ove vježbe zovemo ruka ruku čeka (jedna ruka čeka i miruje, dok druga izvodi zaveslaj) … radi se o jednoj od najvažnijih vježbi uopće u plivanju, i izvode je čak i najiskusniji plivači u sklopu svojih treninga tehnike.

IMG_0477

Sljedeće dvije vježbe su slične – kod prve, na trbuhu, početak je isti, ruke pružene, glava uronjena u vodu, noge lagano prskaju i nakon nekoliko metara izvedemo dva zaveslaja objema rukama ISPOD vode, kao da plivamo prsno. Djeca ovu vježbu rado zovu „Tuljan“…

Na leđima se ova vježba (zovemo je i Germanija) izvodi isto sa obje ruke, kao da plivamo leđno ali objema rukama zajedno. Važno je svaki put kad obje ruke dodirnu vodu, sačekati sekundu-dvije, a ne vrtjeti poput vjetrenjače!

Ponovimo sada sve četiri nove vježbe, koje smo naučili danas :

 • Ruka ruku čeka, na trbuhu (bez disanja)
 • Ruka ruku čeka, na leđima
 • Tuljan (na trbuhu)
 • Germanija (obje ruke skupa na leđima)

 

Kod sve četiri vježbe noge lagano prskaju gore dolje, nemojte to zaboraviti!

Osim ove četiri nove vježbe koje se možda čine lagane, ali većini početnika uopće nisu, na drugom satu možemo vježbati i disanje, na način da ispruženim rukama na rubu bazena ili plutača dižemo glavu gore dolje, gore udahnemo, a kad cijelo lice uronimo u vodi ispuhnemo sav zrak, pritom lagano prskajući nogama.

IMG_0462

Tu vježbu možete raditi i s daskom za plivanje, na način da lagano prskate nogama i dišete gore-dolje. Slobodno možete preplivati cijeli bazen, pa i nekoliko puta na svakom treningu, svaki put, bez obzira na ostale vježbe kako ih budemo učili.

27372_8-016600309-b_ORIGINAL
Daska, Kickboard > Daska izolira donji dio trupa, tako da se možete fokusirati na tehniku udarca i jačati snagu nogu. Povećanjem plovnosti izolira se gornji dio tijela, te vam omogućava da snažnije radite nogama.

 

Mislim da bi za drugi sat Škole plivanja – GET SPEEDO FIT bilo sasvim dovoljno, do sljedećeg sata plivajte i uživajte u vodi!


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

 

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

 


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

 

 

Što misliš o temi?