TEHNIKA, TEHNIKA, TEHNIKA...

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge

U dosadašnjih devet članaka Škole plivanja – GET SPEEDO FIT ovladali smo osnovnim plivačkim tehnikama i naučili brojne plivačke vježbe. Naučili smo, također,  kako isplanirati pojedinačni trening, odnosno duži ili kraći trenažni ciklus.

U ovom članku govorit ćemo o tome kako podići trening na višu kvalitativnu razinu. Ne morate biti vrhunski plivač, niti težiti vrhunskim rezultatima da biste trenirali kvalitetno. Ako volite plivati i imate volje dolaziti redovito na bazen zašto ne biste to vrijeme iskoristili na najbolji mogući način?

Pretpostavimo da imamo već isplanirani trening u sklopu planiranog trenažnog ciklusa. Treningu moramo pristupiti na najozbiljniji mogući način, od zagrijavanja na suhom, na početku treninga, do rasplivavanja i istezanja na kraju.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Zagrijavanje i rasplivavanje u prvom dijelu treninga treba izvesti laganim do srednjim intenzitetom, i dati tijelu priliku da se dobro zagrije. Ne valja odmah na početku raspaliti iz sve snage, samo zato jer smo odmorni i to možemo.

DSC06501

 

Snimi se i ispravi greške

U dijelu treninga u kojem radimo na tehnici, treba posebnu pozornost obratiti na perfekciju izvedbe. Danas, na sreću imamo brojna tehnička pomagala, počevši od relativno lako dostupnih i kvalitetnih podvodnih kamera, do brojnih plivačkih rekvizita. Kvalitetne podvodne kamere su donedavno bile skupe i koristili su ih samo profesionalci. Danas nema zapreke da ih koristite i sami, naravno, uz pomoć prijatelja i/ili trenera. Snimite sve tehnike kojima plivate, kao i sve vježbe koje koristite na treningu, i analizirajte ih detaljno zajedno sa svojim trenerom.
Sve uočene pogreške nastojte shvatiti, prihvatiti i ispraviti na način da o njima razmišljate dok plivate na sljedećim treninzima. Snimajte iz svih kutova, koliko ste u mogućnosti, a obavezno od ispod, s dna bazena, kao i pod vodom sa strane, koristeći selfie štap (osoba koja snima hoda uz rub bazena dok vi plivate u rubnoj stazi). Čak i vrhunski svjetski plivači, olimpijci i rekorderi, i dalje nastoje poboljšati svoju tehniku na ovaj način.

 

Rekviziti za napredak

Što se tiče rekvizita i pomagala za poboljšavanje plivačke tehnike, do sada smo spominjali nezaobilaznu dasku za plivanje samo nogama, kao i bovice koje nam pomažu da plivamo samo rukama. Tu su također i lopatice (pločice, avioni) koje se stavljaju na dlanove, i povećavaju površinu koja grabi vodu, iziskujući pritom korištenje veće snage ruku i ramena. Lopatice postoje svih mogućih vrsta, ali ja preferiram one koje nemaju nikakvih gumica za povezivanje, nego naliježu na dlan čistom ergometrijom. Za korištenje lopatica potrebna je odgovarajuća razina kvalitete plivačke tehnike, inače rezultat može biti kontraproduktivan. U tome bi vas svakako trebao savjetovati trener ili iskusan plivač. Spominjali smo i peraje, koje mogu biti mekane ili tvrde, zavisno želimo li povećati specifičnu plivačku snagu, ili izdržljivost. Naravno, ozbiljan plivač koristi i jedne i druge.

Dosad nismo spominjali disalicu, onakvu kakvu koriste plivači s perajama, hidrodinamičnog oblika koja prolazi savijena preko sredine glave. Koristimo je da ne bi morali disati okrećući glavu,  tako da se možemo posvetiti perfekciji prilikom izvođenja zaveslaja.

Također postoje i gume, spužve i razni rekviziti koji otežavaju normalno plivanje, a koriste se za povećavanje specifične plivačke snage. Koriste ih uglavnom plivači koji se specijaliziraju za plivanje na kraćim stazama.

Sva ta pomagala možete i trebate koristiti prilikom svojih treninga, posebno u drugom dijelu, odnosno radu na tehnici ili specifičnoj plivačkoj snazi. Neka pomagala se mogu i kombinirati, na primjer, pločice i peraje kod plivanja svih vrsta zaveslaja, pločice i bovice kod plivanja samo rukama, radi povećanja snage, disalica i peraje kod vježbanja perfekcije zaveslaja i, naravno, daske i peraje kod plivanja samo nogama.

DSC06450

 

Poštuj plan i trening odradi jako

U glavnom dijelu treninga, koji se, kao što već znamo, sastoji uglavnom od plivanja dužih ili kraćih dionica, posebnu pozornost treba posvetiti intenzitetu izvedbe, koji mora biti na najvišem nivou! Koristimo plivačke satove i kontroliramo puls, pazimo na pauzu, koja mora biti točna u sekundu, a svaka dionica isplivana unutar par sekundi od zadanog i očekivanog.

Ako, primjerice, imamo u planu 40 x 50 m s polaskom na 1 minutu, i očekivano vrijeme potrebno za svaku dionicu 35 sekundi, onda to tako treba biti svih 40 puta, s najvećim odstupanjem od 2 sekunde u ponekoj dionici. Ako se odstupanje na lošije ponavlja više puta ili postaje pravilo, treba prekinuti takav trening jer postaje beskoristan. Ako se pak odstupanja pojavljuju u pozitivnom smislu, odnosno plivamo brže od zadanog, treba nastaviti u istom ritmu koliko možemo, i veseliti se, jer znači da smo napredovali i da sljedeće treninge treba planirati u jačem ritmu!

U sljedećem nastavku pozabavit ćemo se malo drugačijim plivanjem, točnije, plivanjem na otvorenim vodama, kao i specifičnim načinom plivanja kojim plivaju triatlonci!

 

Veliki izbor plivačkih pomagala nudi vam Speedo:

27372_8-016600309-b_ORIGINAL27374_8-017890004_ORIGINAL27378_8-017910004-b_ORIGINAL27435_8-088413991-a_ORIGINAL27417_8-073610004-b_ORIGINAL27471_8-731560004-b_ORIGINAL27348_8-10868B441-A-black_ORIGINAL

 


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_42


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

Što misliš o temi?