DISANJE I POLOŽAJ RUKU

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija

Na zadnjem satu Škole plivanja – GET SPEEDO FIT govorili smo o disanju kod plivanja kraul tehnikom, vježbali pojedinačne zaveslaje lijevom i desnom rukom sa disanjem, kao i naizmjenično plivanje (ruka ruku čeka) sa disanjem na obje strane.

 

Sad nas još samo jedan mali korak dijeli od plivanja kraul tehnikom. Osnovna razlika između plivanja kraula i vježbe ruka ruku čeka, je u tome, da je kod plivanja kraulovom tehnikom jedna ruka (dlan ruke) uvijek u suprotnom položaju od druge. Kad je desna potpuno ispružena ispred glave, lijeva je pružena uz tijelo. I obratno, zaveslaji se čitavo vrijeme pravilno izmjenjuju.

Krenimo ponovo na suhom, iz onog osnovnog položaja, sagnimo tijelo, spustimo glavu i pružimo ruke ispred sebe. Krenimo zaveslajem jednom rukom, i kad ta ruka stigne uz tijelo krenimo i drugom, ali nastavljamo i s onom koja je započela, dok ne stigne u početni položaj ispred glave, a druga ruka bi u tom trenutku trebala biti uz tijelo. I tako naizmjenično.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

“Plivajmo na suhom” najprije bez disanja. Kad pokreti postanu jednostavni i automatizirani, uključimo i disanje na stranu, kako smo to već naučili na vježbama zaveslaja.

Ali, kod plivanja kraula postoji JEDNA BITNA RAZLIKA u odnosu na vježbe zaveslaja, a to je da NE dišemo kod svakog zaveslaja, nego kod svakog drugog, trećeg ili četvrtog! U plivačkom žargonu kažemo disanje jedan-dva, jedan-tri ili jedan-četiri, gdje prvi broj označava broj udisaja, a drugi broj zaveslaja.

Ako se imalo razumijete u matematiku, jasno vam je da se kod disanja jedan-dva i jedan-četiri diše uvijek na istu stranu (lateralno) a kod disanja jedan-tri na obje naizmjenično (bilateralno).

Oko toga koji je način bolji, lome se koplja među stručnjacima i trenerima, po mom mišljenju sasvim bespotrebno, jer je i jedan i drugi način – dobar!

IMG_0504

Osobno, inzistiram na disanju jedan-tri toliko dugo dok plivač solidno savlada tehniku plivanja i disanja na obje strane, a onda mu dopustim da diše samo na jednu stranu, jer većini plivača to više odgovara. Obično dešnjacima desna, a ljevacima lijeva, mada to ne mora biti pravilo. Zašto bi tjerali ljude da pišu i lijevom i desnom rukom? Tako je i sa disanjem.

Uostalom, pogledajte ponekad neko od velikih plivačkih natjecanja, koliko plivača diše bilateralno? Mislim da sam na zadnjem vidio samo jednog! Naravno, oni znaju disati na obje strane, to je poželjno ponekad prije ili poslije okreta, ili kod plivanja na otvorenom moru, ako puše s jedne strane, ali u pravilu svakom plivaču više odgovara disati na jednu stranu.

Ponavljam, potrebno je neko vrijeme da se tehnika usavrši, nije dobro odmah početi disati jednostrano da ne dođe do asimetričnog plivanja, ali to je stvar procjene trenera, njegovog iskustva i osjećaja.

Naravno broj zaveslaja u odnosu na broj udisaja može biti i veći, onda govorimo o jedan-pet, jedan-šest, jedan-sedam itd. Parni broj zaveslaja znači jednostrano, a neparni obostrano disanje. U praksi uglavnom se pliva jedan-dva ili jedan-tri na duže staze. Sprinteri plivaju ponekad čak i svih 50 metara bez disanja.

Puno smo pričali danas, zato sad što prije u vodu i sve to isprobati na isti način kao i sve dosadašnje vježbe. Krećemo uvijek na isti način, odgurnemo se od ruba bazena, ispružimo ruke, najprije prskamo nogama, i onda krenemo rukama. Vježbajte sve dosad naučene vježbe i naravno pravu tehniku kraul sa disanjem jednostrano i obostrano!

Već sam spominjao da postoje samo četiri tehnike plivanja, kraul, leđni kraul (leđno), prsno i leptir (delfin). Sve ostalo su samo vježbe koje nam pomažu savladati te četiri osnovne tehnike. To morate dobro zapamtiti.

Sa ovim satom teoretski smo savladali kraul, ali i kraul na leđima, jer se u biti radi o istom načinu plivanja, samo je drugačiji položaj tijela u odnosu na vodu, ležimo na trbuhu kod kraula, odnosno na leđima kod leđnog kraula. Ruke se, naravno, rotiraju u suprotnim smjerovima. Leđni kraul je jednostavniji jer nema potrebe posebno učiti disati.

Kod plivanja objema tehnikama, posebno treba obratiti pažnju na pravilan položaj tijela (dječak na slici uza zid), opuštene pokrete, pružanje ruku što dalje ispred glave i što dulje kroz vodu (izbjegavati kratki zaveslaj). Kod kraula još treba paziti na pravilan položaj glave prilikom disanja, isključivo na stranu a nikako prema gore!

U idućem nastavku, naučit ćemo plivati prsnom i delfinovom tehnikom, odnosno objasnit ću vježbe i način plivanja, a samo upornom vježbom i strpljenjem uspjet ćete to savladati sami.

Za kraj, jedan video legendarnog Aleksandra Popova, koji je po mnogim stručnjacima najkvalitetnije savladao kraul tehniku! Uživajte!

 


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_42


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

Što misliš o temi?