Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem

Na zadnjem satu Škole plivanja – GET SPEEDO FIT pisao sam o pravilnom disanju kod kraul tehnike. Zaključili smo da je važno zadržati osnovni hidrodinamički položaj tijela, a da bismo u tome uspjeli moramo disati sa strane.

 

U današnjem nastavku, obradit ćemo vježbe koje će nam pomoći da povežemo pravilno disanje sa zaveslajem. Vjerujem da svi znate kako izgleda zaveslaj kod kraul tehnike?

Krenimo opet iz onog osnovnog položaja na suhom, gornji dio tijela savijmo u horizontalni položaj, kao da smo u vodi a obje ruke ispružimo ispred glave. Sada započnimo zaveslaj samo lijevom rukom, istovremeno okrećući glavu u stranu, kao što smo vježbali na zadnjem satu, samo bez zaveslaja. Maksimalno okrenuti položaj glave trebao bi biti u vremenu kada ruka koja izvodi zaveslaj prolazi pored bedra, pa dok ne krene natrag prema osnovnom položaju. Naravno, glava mora ostati okrenuta dovoljno dugo da uspijemo potpuno i kvalitetno udahnuti, a opet ne predugo, da se ne usporava i zadržava pokret odnosno ritam zaveslaja.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Vježbajmo na suhom taj pokret najprije samo lijevom, a zatim samo desnom rukom. Nakon toga vježbajmo “ruka ruku čeka” s disanjem na obje strane. Kod svih ovih vježbi jako je važno zadržati pravilan položaj tijela, pa neka vam svakako pri izvođenju pomogne trener ili prijatelj koji će vas ispraviti ako pogriješite.

Nakon što smo usvojili vježbe zaveslaja kraul sa disanjem na suhom, ponovimo ih u vodi, najprije na rubu bazena u istom onom položaju kao što smo na prošlom satu vježbali samo disanje. Dakle obje ruke ispružene na rubu bazena, a nogama se oduprimo u bočni zid.

Također, ovu vježbu možemo izvoditi na način da ispružimo tijelo i lagano prskamo nogama.

IMG_0508

Nakon toga, sve te vježbe možemo ponavljati plivajući iz onog osnovnog položaja klizanja na trbuhu, lagano prskajući nogama. Ako vam dobro ide, odnosno, ako uspijevate udahnuti dovoljno zraka prilikom svakog zaveslaja, onda slobodno izvedite svaku od tih vježbi u dužini cijelog bazena, odnosno 25 metara. Ako plivate u 50 metarskom bazenu, onda neka to bude do polovice.

Da rezimiramo koje smo vježbe naučili danas :

 • Zaveslaj kraul lijevom rukom sa disanjem na stranu
 • Zaveslaj kraul desnom rukom sa disanjem na stranu
 • Zaveslaj kraul objema rukama naizmjenično (ruka ruku čeka) sa disanjem na stranu

 

Sve tri vježbe izvodimo najprije na suhom, zatim u vodi, uz rub bazena. Ako imamo na raspolaganju plitki bazen u kojemu možemo stajati u vodi do pojasa, onda vježbe izvodimo na isti način kao i na suhom. Kad savijemo gornji dio tijela naći ćemo se u idealnom položaju (kao djevojka sa svojom instruktoricom u priloženom videu).

Nakon toga sve tri vježbe izvodimo plivajući u dužini od 25 metara svaku vježbu, ponavljajući ih više puta. Pri tome možemo koristiti i dasku za plivanje koja će nam pomoći da nam ruka koja treba ostati ispružena ne „pobjegne“ pod vodu.

Disanje:

Danas smo govorili samo o vježbama zaveslaja kraul sa disanjem sa strane, ali vi na svom treningu svakako možete i trebate svaki put ponavljati nekoliko puta i one osnovne vježbe klizanja na trbuhu i leđima, kao i vježbe germanija i ruka ruku čeka na leđima, dakle sve vježbe koje ste naučili na prethodnim satovima. Na svakom treningu uzmite i dasku za plivanje, i otplivajte minimalno 4 x 25 metara noge kraul (lagano prskanje nogama gore-dolje).

Vježba disanja u plitkom:

Na internetu postoji ogromna količina video materijala koji demonstriraju pravilan način plivanja, ali nisu baš svi potpuno jasni i razumljivi, zato sam izabrao tri linka, koji prilično dobro pokazuju ove vježbe koje smo danas naučili.

Četiri vježbe disanja :

Na idućem satu naučit ćemo plivati upravo kraul s disanjem na stranu, jer ove vježbe danas bile su samo zaveslaji jednom ili drugom rukom, odnosno “ruka ruku čeka”.

Kod plivanja kraul tehnikom, ruka NE ČEKA ruku, nego se naizmjenično rotiraju na način da su dlanovi uvijek u nasuprotnim položajima. Ispočetka vježbamo samo zaveslaje da bismo lakše usvojili i povezali zaveslaj sa disanjem, ali važno je što prije naučiti razliku između plivanja kraula i ruka ruku čeka.


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_42


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

 

 

Što misliš o temi?