PRAVILNO DISANJE JE OSNOVA

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike

Na zadnjem satu Škole plivanja – GET SPEEDO FIT naučili smo četiri nove vježbe kao i osnovni hidrodinamični položaj koje tijelo treba zauzimati u vodi da bi što bolje i uspješnije mogli plivati. Spomenuli smo i osnovne vježbe disanja, odnosno disanje gore-dolje na način da se udahne iznad vode, a ispuhne sav zrak ispod vode!

 

Podrazumijeva se da ćemo udahnuti iznad vode, no primjetio sam da mnogi plivači, koji već neko vrijeme treniraju izbjegavaju ispuhati sav zrak pod vodom, već to čine u potpunosti, ili djelomično iznad vode. Time si bitno skraćuju vrijeme potrebno za novi udisaj, što dovodi do nedovoljnog snabdijevanja kisikom, a to pak dovodi no plivanja na pogrešan i neučinkovit način.

Vježbajte dakle disanje, udisaj iznad, a izdisaj ispod vode, dok god to ne postane potpuno prirodno i automatizirano.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Sjećate li se onog osnovnog hidrodinamičkog položaja kojeg smo demonstrirali slikom dječaka koji stoji prislonjen leđima uza zid sa ispruženim rukama? To je idealan položaj u vodi, za plivanje svim tehnikama. Međutim, ako dišemo gore-dolje onda nastaje problem, tijelo gubi taj položaj kad god glavu podignemo gore, ostatak tijela tone i tijelo zauzima manje ili više zakošeni položaj u odnosu na smjer željenog kretanja.

Speedo_18

 

Rješenje je u disanju na stranu! Svi ste gledali vrhunske plivače kako plivaju, i kako dišu na stranu. Govorimo naravno o tehnici plivanja kraul, odnosno slobodnom načinu kako to mnogi kažu (iako na plivačkom natjecanju u disciplini, na primjer, 100 slobodno, možete plivati kojom god tehnikom želite). No, o tome ćemo u jednom od sljedećih članaka.

Disanje na stranu prilikom plivanja kraula, koliko god izgleda jednostavno,  meni kao instruktoru i treneru predstavlja jedan od najvećih problema kod podučavanja djece i odraslih. Kao što sam već spomenuo, voda nije čovjekov prirodni okoliš, i čovjek nastoji instinktivno držati glavu iznad vode da bi mogao disati. Potrebno je dosta vježbe i truda, da bi se tehnika disanja na stranu pravilno savladala. Naravno, tu su vježbe koje nam pomažu.

Prva vježbica je na suhom. Djevojčica na slici demonstrira pravilan položaj tijela, gornji dio tijela savijen je u horizontalni položaj, kao da je u vodi, desna ruka je potpuno ispružena naprijed, a lijeva uz tijelo. U takvom položaju vježbamo okretanje glave lijevo udisaj, dolje izdisaj! Nakon desetak ponavljanja, zamijenimo položaj ruku, i vježbamo disanje da desnu stranu. Pri tome neka vam prijatelj ili trener pomogne da zadržite pravilan položaj tijela i da se glava okreće isključivo na stranu, a ne gore.

IMG_0504

 

Sljedeća vježba je gotovo identična, samo što se izvodi u vodi, uz rub bazena. Djevojčica demonstrira pravilan položaj tijela, jednom rukom se drži za rub bazena, drugu je ispružila uz tijelo, ispruženim nogama se odupire uz bočni zid bazena i udiše na stranu ispuhujući zrak u vodu. Glavu treba okrenuti tolikona stranu, koliko je potrebno za potpuno i kvalitetno udahnuti. I ova vježba se izvodi desetak puta na lijevu stranu, a onda desetak na desnu.

IMG_0497

 

Treća vježba izvodi se plivajući jednom rukom ispruženom, a drugom uz tijelo, lagano prskajući nogama (krenemo uvijek iz onog osnovnog položaja klizanja na trbuhu).Okrećemo glavu i udišemo na stranu, ispuhujemo u vodu. Naravno, sve se te vježbe ponavljaju nekoliko puta, jednom dišemo samo na lijevu stranu, a sljedeći put samo na desnu.

IMG_0500

 

Ovu zadnju vježbu možemo izvoditi i uz pomoć daske za plivanje, koja će pomoći onoj ispruženoj ruci da ostane na površini vode. Vrlo je važno kod ove vježbe uspjeti zadržati onaj osnovni položaj tijela, ispružena ruka mora ležati na površini vode. Ponavljam, ovakve vježbe disanja trebaju nam kod plivanja kraul tehnikom, kod drugih tehnika diše se na drugačiji način.

27372_8-016600309-b_ORIGINAL
Daska, Kickboard > Daska izolira donji dio trupa, tako da se možete fokusirati na tehniku udarca i jačati snagu nogu. Povećanjem plovnosti izolira se gornji dio tijela, te vam omogućava da snažnije radite nogama.

 

Dakle, sad imate više nego dovoljno vježbi za ispuniti čitav sat plivanja, da ponovimo ukratko, četiri vježbe klizanja na trbuhu i leđima, četiri vježbe koje uključuju i rad rukama, (ruka ruku čeka, na trbuhu i leđima, tuljan, germanija) i četiri vježbe disanja (gore-dolje sa daskom ili uz rub bazena i ove četiri iz današnjeg nastavka.

U sljedećem nastavku, naučit ćemo povezati zaveslaj rukama i disanje na stranu, i tada ćemo već moći reći da plivamo pravilno, naravno, uz puno vježbe i ponavljanja svih dosad naučenih vježbi!


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_42

 


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

 

 

 

Što misliš o temi?