PO ŽENSKI I KAO LEPTIR

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike

U prošlom, šestom satu Škole plivanja – GET SPEEDO FIT, zaključili smo da vladamo (bar teoretski) s dvije od četiri plivačke tehnike: kraul i leđni kraul ili leđno. Preostaju nam još dvije: prsno (breakstroke) i leptir ili delfin (butterfly).

 

O njima ćemo govoriti danas. Prsno je relativno jednostavna tehnika i većina ljudi upravo tako pliva na kupanju, dalmatinci i primorci kažu da „pliva po ženski“… Naravno, radi se o sasvim pojednostavljenoj tehnici, pravi plivači ipak plivaju malo drukčije.

Prsno je najsporija od sve četiri tehnike, pa ipak, vrhunski prsaši plivaju prsno puno brže nego što će većina vas ikada plivati kraul! No za to je potrebna velika snaga i savršena tehnika. Pokušat ću vam objasniti kako plivati prsno brže nego bakice na plaži, a i zašto je to potrebno.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Dobro ovladati prsnim načinom plivanja može biti višestruko korisno kod plivanja maratona ili triatlonske plivačke dionice u otvorenoj vodi. Kad se u onoj gužvi dezorijentirate ili ostanete bez daha, nekoliko snažnih i skladnih zaveslaja prsnom tehnikom vratit će vas u pravu putanju i omogućiti da udahnete punim plućima, bez da izgubite više od jedne do dvije dragocjene sekunde. U konačnici, nekoliko takvih kratkih aktivnih odmora vrlo vjerojatno će vam donijeti i sveukupni rezultatski plus u odnosu na lutanje i plivanje cik-cak putanjom!

 

IMG_0458Kako dakle plivati prsno? Počinjemo, kao i uvijek, odgurivanjem od ruba bazena i zauzimanjem onog osnovnog položaja, pružene i preklopljene ruke, a tijelo potpuno horizontalno. Zagrabimo istovremeno objema rukama snažno vodu ispod sebe, ali samo do ispod brade, istovremeno udahnemo zrak podizanjem glave prema gore, vratimo ruke i glavu ponovo u onaj osnovni položaj. Nakon toga se snažno odgurnemo objema nogama istovremeno, pokretom kakvim pliva žaba!

To je jedan ciklus kojega treba naizmjenično ponavljati. Pri tome je izuzetno važno da ne žurimo, uvijek treba u potpunosti završiti zaveslaj rukama, tek nakon toga izvesti zaveslaj nogama, a nikako istovremeno, kako to većina početnika obično čini, u želji da plivaju što brže!

Pravilan način plivanja prsnom tehnikom demonstrira plivač na kratkom priloženom videu. Obratite pažnju na zauzimanje pravilnog osnovnog položaja nakon svakog ciklusa zaveslaja, kao i potpuno odvojene zaveslaje rukama i nogama!

Naravno, lako je pričati – treba to i izvesti. No, kao i uvijek tu su vježbe koje nam pomažu da savladamo svaku od pojedinačnih faza plivanja prsnom tehnikom.

 • Plivanje samo nogama prsno (kao žaba) držeći ruke pružene na dasci!
 • Plivanje samo nogama prsno, bez daske, držeći ruke pružene i radeći samo male, kratke zaveslaje prsno
 • Plivanje samo nogama prsno držeći ruke skupa iza leđa
 • Plivanje samo rukama prsno, plivajući nogama kraul ili delfin, ili držeći bovicu (plutaču) među nogama
 • Plivanje dva zaveslaja rukama, nakon toga jedan nogama i obrnuto
 • Plivanje dva zaveslaja nogama na jedan rukama

Mislim da nema potrebe objašnjavati svaku od ovih vježbi jer su same po sebi dovoljno jasne. Naravno, o plivanju prsnom tehnikom moglo bi se, i trebalo, pisati puno više, ali ovo su osnove, i vjerujem da će vam pomoći savladati prsnu tehniku na sasvim zadovoljavajući način!

Još „samo“ leptir (stariji plivači i treneri kažu još uvijek i delfin). Ono „samo“ je pod navodnicima, jer se radi o daleko najtežoj i najzahtijevnojoj plivačkoj tehnici, koju uspjevaju na pravilan način savladati samo najbolji vrhunski plivači. Zahtijeva osim velike snage i gipkosti, još i savršenu koordinaciju pokreta.

Speedo_9

Neću pretjerano detaljno ulaziti u opisivanje ove tehnike, jer većini plivača rekreativaca nije ni potrebna, osim za vježbanje specifične plivačke snage ili za atraktivnu završnicu plivačkog maratona u stilu Veljka Rogošića!

Kod ove tehnike, najvažniji je koordinirani rad cijelog tijela, koje se giba gipko i zmijoliko poput delfina ili bilo kojeg drugog vodenog sisavca dok pliva. Drugi naziv, leptir, dolazi od široko raširenih ruku, koje podsjećaju na leptirova krila.

Počinjemo, naravno, uvijek na isti način, odgurivanjem od ruba bazena i zauzimanjem osnovnog horizontalnog položaja. Tijelo se giba na već opisani način, a obje ruke izvode istovremeno zaveslaj koji je u osnovi isti kao i kraul. Dišemo podizanjem glave u trenutku kad ruke započinju zaveslaj, a glava se vraća u osnovni položaj skupa s rukama. Noge snažno i istovremeno pomažu rukama u trenutku kad ulaze u vodu, kao i u trenutku kad izlaze (dva udarca nogama na jedan zaveslaj rukama).

U početku, plivačke peraje nam mogu jako puno pomoći kod plivanja delfinovom tehnikom, jer se ponašaju kao nastavak tijela i omogućuju fini mekani pokret.

27342_8-10867B441_ORIGINAL

Evo i nekoliko vježbi :

 • Plivanje delfina samo tijelom, ronimo koliko god možemo, s perajama ili bez
 • Plivanje delfina samo tijelom, ali okrenuti na leđima, s perajama ili bez, i roneći koliko god možemo (pri tome treba ispuhivati zrak kroz nos)
 • Plivanje ruskog delfina (ruke delfin, noge kraul)
 • Plivanje zaveslaja delfin, kao ruka ruku čeka, a tijelo pliva kao delfin
 • Plivanje zaveslaja delfin, lijeva ruka, desna ruka, obje ruke

Na kratkom priloženom videu, plivač demonstrira pravilno plivanje leptirovom tehnikom, kao i nekoliko vježbi.

Eto, za danas dovoljno, možda i previše, u sljedećem nastavku objasnit ću vam kako sve te tehnike i vježbe koje smo naučili dosad povezati u jedan kvalitetan tipični plivački trening.


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_36


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

 

Što misliš o temi?