KIT SPAVA U BAZENU

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe

U prvom, uvodnom članku Škole plivanja – GET SPEEDO FIT naučili smo što je plivanje, i što nam od opreme za plivanje treba. Sad je već vrijeme da krenemo na bazen i počnemo plivati.

 

Odmah na početku moram reći da se podrazumijeva da znamo plivati, odnosno da se znamo održavati na vodi. Na početku svake tjelesne aktivnosti, vježbanja, ili treninga, dobro je malo se zagrijati i razgibati. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni plivač svakako morate usvojiti taj dio kao obavezni dio treninga. Zagrijavanje i razgibavanje je aktivnost koju ljudi često zaboravljaju ili izbjegavaju, a vrlo je važna.

 

Razgibaj se

Kod plivanja najvažnije je dobro zagrijati i razgibati ruke i ramena jer te dijelove tijela plivanje najviše opterećuje. Dobro je usvojiti i zapamtiti redoslijed vježbi uvijek na isti način, od vrata, preko ramena i ruku, kukova, koljena i nogu, u istom smjeru.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Vjerujem da svi znate kako se izvode te vježbe, zamasi rukama naprijed nazad, trudeći se da šake ostanu u visini ramena, okretanje ruku kao da se pliva kraul, okretanje ruku kao da se pliva leđno, kruženje kukovima, trupom i koljenima. Te vježbice trebaju postati automatske i obavezne prije svakog ulaska u bazen i trajati najmanje 10 minuta.

IMG_0042

Prije nego što uđemo u bazen, moramo naučiti još jednu vježbu, nazovimo je prskanje nogama, a izvodi se na način da se sjedne na rub bazena, ispruži noge i onda rade pokreti nogama  gore dolje. Posebno treba obratiti pažnju na stopala koja moraju biti ispružena.

Eto, nakon svega toga napokon možemo skočiti u bazen, ali opet, nažalost, ne možemo plivati dok ne savladamo nekoliko osnovnih vježbi.

 

Kit u bazenu!

Klizanje na trbuhu, (kit spava na trbuhu) izvodi se na način da se odgurnete od ruba bazena, držeći glavu u vodi, ruke ispružene ispred sebe, noge ispružene i plutate dok ne ostanete bez daha.

 

Klizanje na leđima (kit spava na leđima) izvodi se na isti način, za početak je lakše ako su ruke pružene uz tijelo, a kad se to dobro savlada, onda ispružene iza glave. Kod klizanja na leđima, izuzetno je važno opustiti se, ispružiti tijelo, tako da donji dio trbuha bude gotovo na površini.

 

Ove dvije vježbe izvode se u dvije varijante, potpuno mirno, ili sa laganim prskanjem nogama.

Ja ih zovem :

– kit spava na trbuhu (samo plutanje)

– kit se probudio na trbuhu (noge prskaju)

– kit spava na leđima (ruke uz tijelo ili ispružene, samo plutanje)

– kit se probudio na leđima (ruke uz tijelo ili ispružene, noge prskaju)

Ove četiri vježbice su elementarne za svaki početak učenja plivanja. Iako izgledaju jednostavno, nije ih svakome lako izvesti pravilno. Nije svako ljudsko tijelo jednako plovno, to je genetska predispozicija na koju ne možemo puno utjecati treningom i vježbanjem. Ovisi o građi i sastavu kostiju i mišića i o količini masnog tkiva. Na ovo posljednje, možemo utjecati, ali ne bih nikome preporučio da se udeblja da bi lakše plivao.

 

Speedo_6Ponavljaj, ponavljaj

Sve ove vježbe možete probati izvesti odmah, na prvom satu tečaja plivanja, ali morate znati da će netko to s lakoćom savladati već na prvom satu, a nekom će trebati dva, tri, četiri ili puno više sati. Važno je da se te vježbe dobro savladaju, jer u plivanju nema prečice.

Nema potrebe da samo te vježbe ponavljate dok god ih potpuno ne usvojite, ali ih ponavljajte, uz ostale koje ćemo naučiti u sljedećim tekstovima, dok god ne budu dovoljno dobre.

Kad kažem dobro savladati, onda mislim da treba nastojati održati tijelo paralelno sa vodom (ako niste znali zašto se to zove vodoravno). Ruke i noge trebaju biti sastavljene skupa (rukama možete uhvatiti palce) bitno je da se ne razdvajaju. Glavu treba zaroniti u vodu (kit spava na trbuhu), a trbuh dignuti na površinu (kit spava na leđima).

Važno je ponavljati te vježbe i opustiti se, dok god ne bude lagano, i zapamtite, voda vam nije neprijatelj, nego prijatelj, dajte joj priliku!


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

 

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

 


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

 

 

Što misliš o temi?