FOKUSIRAJ SE NA CILJ

Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga

Na kraju zadnjeg članka Škole plivanja – GET SPEEDO FIT spomenuo sam kombiniranje, odnosno planiranje treninga na tjednoj bazi. Isto tako, treninge je moguće isplanirati za mjesec dana unaprijed, pa i više.

 

Bez obzira na kojem nivou se bavite plivanjem (ili bilo kojim sportom) dobro je imati unaprijed isplanirane treninge. To se zove periodizacija, odnosno planiranje treninga i njihovih intenziteta u dužem ili kraćem periodu.

Postoje razne dužine perioda za koje se planiraju treninzi, a onda se to naziva ciklus. Ciklusi pak mogu biti kratki, srednji, dugi i tako dalje, da se ne zamaramo s time previše. Olimpijski ciklus obuhvaća period između dvaju olimpijskih igara i predstavlja temelj na kojem vrhunski sportaši, odnosno njihovi treneri grade strukturu svih ostalih planiranja i ciklusa, a traje, naravno četiri godine.


Pročitaj sve članke Škole plivanja – GET SPEEDO FIT:

 1. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – uvodni sat – zašto plivati
 2. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – prvi sat – osnovne vježbe
 3. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – drugi sat – nove vježbe
 4. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove disanja kod kraul tehnike
 5. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul zaveslaj s disanjem
 6. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kraul tehnika – završna lekcija
 7. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – osnove prsne i leptir tehnike
 8. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – kako isplanirati trening plivanja
 9. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – zašto je važna periodizacija treninga
 10. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Kako napredovati kroz plivačke treninge
 11. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Izazovi plivanja na otvorenim vodama
 12. Škola plivanja – GET SPEEDO FIT – Razvoj plivačkog sporta i budućnost

Većina rekreativnih sportaša, odnosno sportaša natjecatelja, koji su na nižim razinama od olimpijaca, grade svoje cikluse na godišnjoj bazi.

Stvar je, u suštini, vrlo jednostavna. Potrebno je odrediti jedan, ili više bitnih natjecateljskih događaja (natjecanja), i onda treninge isplanirati prema njima. Ako ste sportaš koji uopće nema nikakvih natjecateljskih pretenzija, također je dobro i poželjno izraditi godišnji plan treninga. U tom slučaju, godišnji ciklus treninga započinjemo nakon godišnjeg odmora (ovdje mislim na godišnji odmor od bavljenja sportom, a ne na klasični godišnji odmor, iako se ta dva događaja vrlo često poklapaju). Godišnji odmor od treninga obavezan je za svakog, čak i vrhunskog sportaša u trajanju od najmanje dva tjedna.

SONY DSC

 

Zašto je potrebno imati plan treninga, čak i ako se ne bavite natjecateljskim sportom? Radeći na bazenima, jako često viđam plivače – rekreativce, koji redovito dolaze na bazen plivati, i to godinama, a uopće ne napreduju ni u pogledu tehnike, niti brzine, a niti izdržljivosti. Godinama ponavljajući jedan te isti trening, vrlo brzo ćemo doći do svog, uvjetno rečeno, limita, bez mogućnosti napretka koji bi nam pružio jedan kvalitetan i dobro osmišljen plan.

I zato, olovku (ili tipkovnicu) u ruke i lijepo isplanirajte svaki trening željenog ciklusa. Ne mora to biti cijela godina unaprijed, može biti i kvartal, ili čak i samo jedan mjesec unaprijed. Bitno je da imate trening, koji možete prepisati, ili isprintati na papirić i kad dođete na bazen odraditi trening bez razbijanja glave što i kako sada.

Kod planiranja treninga imajte na umu ono što smo naučili prošli put, a to je, da se trening sastoji od tri dijela, uvodnog, glavnog i završnog. U svakom dijelu treninga nastojte se skoncentrirati na ono bitno.

Kod uvodnog dijela treninga potrebno je dobro se zagrijati, razgibati i kvalitetno pripremiti tijelo za napore koji ga očekuju.

Kad radite vježbe tehnike, nastojte ih izvesti što pažljivije, obratite pozornost na kvalitetu izvedbe, a ne na brzinu ili kvantitetu. Dobro je da imate prijatelja ili trenera koji će vas pogledati, i ispraviti eventualne greške.  Kad uočite, ili kad vam ukažu na grešku koju radite (prekratak zaveslaj, prerani ili prekasni udisaj ili slično) nemojte se grčevito truditi ispraviti tu grešku na silu, odmah u sljedećem ponavljanju vježbe, jer to najčešće dovodi do druge greške. Umjesto toga, shvatite i prihvatite grešku, i uvijek mislite na nju dok plivate. Ponavljajući misao kod svakog zaveslaja, nesvjesno ćete postupno ispraviti grešku!

Postoje izvrsne vježbe za pravilan zaveslaj, a mnoge od njih smo već i naučili. Odličan  način za ispravljanje tehnike je plivanje dionica od 50 metara na način da prvih 25 metara plivamo određenu vježbu, a drugih 25 metara tehniku na koju se odnosila ta vježba. Na primjer, 25 metara ruka ruku čeka, 25 metara kraul. Ili 25 metara zaveslaj 2-2, 25 metara kraul. I tako za ostale tehnike, vježbe sam spominjao u prošlim tekstovima, pa potražite malo. Na taj način mozak i tijelo povezuju vježbe i prilagođavaju pokrete odnosno zaveslaje u samoj tehnici.

U glavnom dijelu treninga obratite pažnju na potrebni intenzitet, na zadane pauze i na broj zadanih dionica. Koristite specijalne plivačke satove koji postoje na skoro  svim bazenima (četiri raznobojne kazaljke za sekunde). Kontrolirajte puls i držite se zadanih vrijednosti. Nikako nemojte prekidati glavni dio treninga, na primjer dionice od 12 x 50 s polaskom na minutu, odlaskom na WC nakon 6. ponavljanja!

Nemojte zanemariti niti omalovažavati završni dio treninga, jer je isplivavanje i ispuhavanje, uz opuštanje mišića ruku, nogu i cijelog tijela isto tako važno kao i svaki drugi dio treninga. Zato, ako ste vi (ili trener) napisali – za kraj 200 metara laganog isplivavanja, neka to zaista bude 200 metara laganog isplivavanja.

U idućem nastavku naučit ćemo još nekoliko korisnih vježbi za poboljšavanje tehnike i opisati nekoliko specifičnih plivačkih treninga!

 


Seriju članaka pod zajedničkim nazivom Škola plivanja – GET SPEEDO FIT omogućuje vam Speedo, najpoznatiji svjetski brand opreme za plivanje koji u Hrvatskoj zastupa tvrtka ARVIO SPORT d.o.o.

Pratite ih:

Facebook Speedo Hrvatska

Facebook ARVIO SPORT

Instagram Speedo

Speedo YouTube kanal

Provjerite ponudu vrhunske opreme za plivanje:

Rost šport

Abrakadabra

Sport Vision

Lera sport

Speedo_42


Autor: Igor Malešević

O autoru: Igor Malešević plivačku je karijeru započeo 1968. godine i do 1979. nanizao mnogobrojne medalje pojedinačno i u štafetnim disciplinama. Već 1979. godine radio je kao instruktor plivanja u PK Primorje, a kroz njegovu školu prošle su tisuće mladih i odraslih plivača. Igor je i instruktor triatlona gdje je na triatlonske staze izveo generacije djece TK Rival.

Što misliš o temi?