TEKUĆA SUPERHRANA

Sportski napici – zašto ih trebamo

Na radnu sposobnost mogu znatno utjecati smanjenje volumena plazme i dehidracija, dva najveća neprijatelja sportaša, stoga će sportska izvedba biti kvalitetnija i uspješnija ukoliko se endogenim zalihama pomogne dodajući izvana određene tvari, poput minerala, šećera i elektrolita, a potrebno ih je unositi dijelom prije, za vrijeme, a dijelom i nakon samoga treninga.

 

Koji je cilj uzimanja sportskih napitaka?

 

  • Nadoknada goriva potrebnog za mišićni rad, i to uglavnom u obliku glukoze, koja štedi ograničene rezerve tjelesne energije, te na taj način poboljšava sportsku aktivnost.
  • Osigurava vodu, koja će nadomjestiti onu izgubljenu znojenjem i na taj način smanjiti problem dehidracije i hipertermije. Voda regulira tjelesnu temperaturu, ispire i odvodi otpadne produkte metabolizma, u tkiva donosi kisik, glukozu i vitamine, daje vlagu koži i ostalim tkivima, podmazuje zglobove i tjelesne ovojnice, te predstavlja otapalo za elektrolite.
  • Nadoknađuje elektrolite, koji će zamijeniti one izgubljene znojenjem.
  • Odgoditi umor i poboljšati nastup, čime se skraćuje vrijeme oporavka.

 

Podjela sportskih napitaka

 

Tri su osnovne skupine sportskih napitaka koje se svojim sastavom razlikuju, ovisno o potrebama sportaša, a pripravljeni su kako bi zadovoljili dva osnovna cilja – učinkovitost i pitkost.

  • Prva skupina su napici koji sadrže sastojke za koje postoji povišena potreba ovisno o sportskoj aktivnosti, bilo kao rezultat gubitaka tih sastojaka znojenjem (kao što je slučaj sa željezom, magnezijem, cinkom i drugim mineralima) ili kao rezultat povećane stanične potrebe.
  • Druga skupinu čine supstance poznate pod nazivom „ergogena pomoć“. Te tvari trebaju povećati fizičku sposobnost pojedinca, a uglavnom sadrže anorganske fosfate, razgranate lance aminokiselina, aspartate, alkalne soli i sl.
  • Treću skupinu čine tzv. niskokalorični napici koji pomažu sportašu kod mršavljenja ili održanja postojeće tjelesne težine. Naime, oni koji vježbaju radi mršavljenja ne žele uzimati napitak s velikom količinom glukoze ili glukoza polimera. Stoga su za njih optimalni napici s niskom količinom ugljikohidrata, a bogati elektrolitima-solima.

 

Izotonični napici

Po svom sastavu najbliži su tjelesnoj tekućini, a sadrže: natrij, kalij, kalcij, magnezij, fosfor te vitamin B1, vitamin B2, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C. Uzimanjem izotoničnog napitka tijekom napora sprječavamo gubitak soli u organizmu i pojavu žeđi, te održavamo balans tekućine u organizmu sportaša, bez opterećenja za sam organizam.

 

Elektrolitski napici

Riječ je o napitku čistih soli-natrija, kalija, kalcija, magnezija i klorida koje je izuzetno korisno uzimati kod pojačanih napora i većeg znojenja, te izlučivanja soli putem znoja. Isto tako, valja ih obavezno uzimati kod napora duljeg trajanja i kod visokih temperatura zraka. Često otopine soli nisu ukusne za uzimanje, pa se okus može popraviti dodatkom voćnog okusa.

 

Energetski napici

Fiziološki odabrani ugljikohidrati, uz dodatak vitamina i mineralnih soli, nužno potrebnih za njihovu pretvorbu u energiju.

Preporučena dnevna doza energetskog napitka ovisi o nekoliko bitnih čimbenika: prije svega o vrsti sporta i sportskoj vještini sportaša, te o intenzitetu i duljini trajanja napora (trening, natjecanje). Pored toga, način uporabe i odabir energetskog napitka ovise o tome želimo li očuvati energetske zalihe (piti prije i nakon vježbanja) ili uspostaviti rehidraciju organizma (piti prije, tijekom i nakon vježbanja).

 

Rehidracijski napici

Uglavnom se sastoje od šećera visokog glikemijskog indeksa, izolata i hidrolizata proteina sirutke, BCAA, L-glutamina te vitamina, minerala i elektrolita, a idealni su za brz i učinkovit oporavak.

Takav tekući pripravak omogućuje da se svi njegovi glavni sastojci brzo apsorbiraju i transportiraju u energetska skladišta, čime se postiže brz oporavak sportaša, te ušteda energije koju bi koristili na probavljanje hrane. Stoga će količina hrane uzete u obroku biti znatno manja i neće se javljati prijevremena glad.

 

Proteinski napici

Koriste se za izgradnju mišićnih vlakana, očuvanje postojeće mišićne mase i stimuliranje imunološkog sustava. Mješavina proteina sirutke omogućuje brz unos aminokiselina u skeletne mišiće, povećavajući anabolički učinak treninga. Proteinske mješavine spore apsorpcije (kazein) omogućuju i do 6 sati polaganog otpuštanja aminokiselina.

Namijenjeni su svim sportašima koji žele povećati mišićnu masu, ili su u intenzivnom natjecateljskom ili pripremnom razdoblju. Tu su i proteinske mješavine za pospješenje sinteze proteina i smanjenje mišićne razgradnje.

 

Hranjivi napici

Sadrže sve esencijalne aminokiseline, vrhunske proteine, vitamine i minerale u najpovoljnijem omjeru, te osnovne elektrolite i ugljikohidrate. Hranjivi napitak namijenjen je za uzimanje neposredno nakon napora, na putovanjima (kao potpun dnevni obrok), te uporabu prije treninga i natjecanja kao bogat ali lako probavljiv obrok sa svim potrebnim hranjivim tvarima.

Hranjivi napitak učinkovito uspostavlja tjelesni i intelektualni kapacitet nakon stanja naprezanja i premorenosti. Dovodi vrlo brzo do poboljšanja radne sposobnosti, aktiviranja memorije, povećane sposobnosti koncentracije.

Prašak hranjivog napitka može se otopiti u mlijeku, vodi ili voćnom soku i jednom čašom hranjiva napitka možemo osigurati kvalitetan tekući obrok brze apsorpcije.

Autor: 3sporta / Dina Tuzlić

Što misliš o temi?