HRČAK MODE: ON

Trčanje na traci

Kada bismo pitali trkače da navedu razloge zbog kojih se bave ovim sportom, dobili bismo puno različitih odgovora, ali jedan od istaknutijih sigurno bi bio – boravak na svježem zraku, osjećaj povezanosti s prirodom i sloboda pokreta.

 

Stoga ne čudi što traka za trčanje među mnogim trkačima i trkačicama uopće nije opcija kada se govori o treningu. Monotonija, zatvoreni prostor, zagušljivost…i još malo monotonije. Ipak, šalu na stranu, ova sprava može biti jako dobar prijatelj svakome tko želi održati dobru formu kroz cijelu godinu, neovisno o vremenskim uvjetima.

 

Neobična povijest trake za trčanje

Povijest ove sprave koju danas koristimo kako bismo bili u dobroj formi vodi nas na početak 19-tog stoljeća. Na ideju o izradi naprave koja bi se sama pokretala i doslovno tjerala ljude na pokret došao je Englez Sir William Cubbit. On je osmislio stroj u obliku velikog valjka s 24 stepenice, a koristio se u zatvorima diljem Engleske – zatvorenici su svakodnevno satima stupali po stepenicama, a okretanje valjka koristilo se za pokretanje mlina, najčešće za drobljenje pšenice i ugljena. Istovremeno, okretanje valjka nije dopuštalo predah zatvorenicima jer bi zaustavljanje značilo pad, slično kao što nas i moderna traka za trčanje tjera na održavanje brzine.

Traka se u zatvorima zadržala do kraja 19-tog stoljeća kada se prestala koristiti zbog navodne prevelike okrutnosti. S vremenom, okrutnost je pala u zaborav, a moderna traka za trčanje ponovno ušla u uporabu 70-tih godina prošlog stoljeća, tijekom trkačkog booma u SAD-u, i od onda je postala neizostavni dio svake teretane.

 

Na traku za kvalitetan trening zimi

Traku za trčanje može se voljeti ili pak izbjegavati pod svaku cijenu, ali prije svega treba joj dati priliku, posebno u zimskom periodu. Kraći dani, temperature debelo ispod nule, zaleđeni tereni za trčanje, jak vjetar – mnogima ne smetaju teži uvjeti za trčanje, ali poznato je da niske temperature negativno utječu na brzinu trčanja i samu izvedbu treninga. U takvim situacijama traka može spasiti stvar.

Kada se prvi put susretneš s ovom spravom, može ti se činiti puno teže održavati brzinu koja ti ne predstavlja problem na otvorenom prostoru, ali radi se o promijenjenoj percepciji mozga kada se nađe u novim uvjetima. Takav osjećaj trebao bi barem donekle popustiti kada se navikneš na trčanje na traci, ali ipak postoji nekoliko objektivnih razlika u odnosu na trčanje na suhom.

 

Po čemu je trčanje na traci posebno

Kada trčimo na traci, trčimo na mjestu, što znači da izostaje otpor vjetra koji nastaje kada se krećemo prema naprijed. Teoretski, iz tog razloga trebalo bi nam biti nešto lakše raditi trening na traci, pa se preporuča podesiti nagib na traci na 1% kako bi se oponašali vanjski uvjeti. Ovaj detalj nije toliko bitan, posebno ako trčiš u sporijem ritmu, ali nije naodmet znati.

Što se tiče biomehanike koraka, nema značajnih razlika između trčanja na traci i trčanja na vanjskoj podlozi. Jedna od važnijih razlika je da na traci pratimo nametnuti ritam i ne moramo puno razmišljati o njegovom održavanju, dok smo u vanjskim uvjetima mi ti koji određuju tempo trčanja. To može biti nedostatak ako se pripremaš za utrku, a sve treninge odrađuješ na traci jer se slabije razvija osjećaj za održavanje ritma.

Povremeni izleti u teretanu na trkački trening ipak neće imati nikakav negativan utjecaj, baš suprotno – kada uvjeti vani ne dozvoljavaju ozbiljan trening, traka će ti omogućiti postizanje željene forme.

Kako razbiti monotoniju?

 

Već u vrijeme kada se pokretna traka počela koristiti u engleskim zatvorima, uvidjelo se da monotonija, a ne toliko fizički napor, unosi teror među zatvorenike. Danas, naravno, ne mora biti tako – trening na traci može se učiniti zanimljivim i dinamičnim. Slušanje glazbe jedan je od najjednostavnijih načina za skretanje pozornosti s brojki na ekranu ispred nas. Također, u mnogim teretanama, čak i na samim trakama, mogu se gledati filmovi, sportske emisije i slično.

Što se tiče monotonije samog treninga, možeš se poigrati s promjenama ritma i nagiba. Treninzi u obliku fartleka (izmjene bržeg i sporijeg ritma trčanja) odlična su metoda za podizanje kvalitete i dinamike treninga. Isto tako, ako ubaciš nekoliko segmenata na većem nagibu u svoj trening, podijelit ćeš trening u manje cjeline i imat ćeš dojam bržeg prolaska vremena.

 

Mala doza opreza!

 Tijekom istraživanja za ovaj članak naišla sam na pomalo nevjerojatan podatak o broju ljudi koji se godišnje ozljedi u SAD-u prilikom trčanja na traci – radi se o gotovo 25.000 ozlijeđenih! Ipak, ne bih htjela nikoga obeshrabriti na trening na traci, ali malo opreza neće škoditi.

Važno je prilikom započinjanja trčanja krenuti od najsporije brzine i postupno povećavati ritam, a isto pravilo, samo u obrnutom smjeru, vrijedi i za kraj treninga. Također, treba izbjegavati trčanje na samom početku trake, kao i držanje za rukohvate zbog moguće ozljede. I nikada nemoj skakati s trake u pokretu jer se vrlo lako izgubi ravnoteža! Osim ovih malih mjera predostrožnosti, ostalo je stvar navike i vježbe.

Stoga, ako ti ne odgovaraju zimski uvjeti i koristiš ih kao izgovor da ne odradiš trening, možda je trkački trening na zatvorenom prava stvar za tebe. Rezultati neće izostati!

Autor: Anda Tomaš / 3sporta

Što misliš o temi?