SVE KRAĆE JE PREKRATKO

[INTERVJU] Dario Ivanagić – ultraš u duši

Dario Ivanagić, profesionalni vojnik i “ultraš” s relativno dugim stažem, prije nekoliko dana završio je Dvojni ultra triatlon u Bakovcima na izvrsnom trećem mjestu. Može se reći da je on naš najuspješniji ultratriatlonac, no u našim medijima njegovi rezultati prolaze gotovo nezapaženo. Upoznali smo Daria prije dvije godine na istoj ovoj utrci u Bakovcima – i tada je bio izvrstan, drugi.

Dario, iza tebe je utrka na dvostrukoj ironman distanci, koju si završio na trećem mjestu. Koliko si ambiciozno krenuo u pripreme za ovu utrku i jesi li zadovoljan plasmanom?

– Sam nastup i pripreme su mi ovisile o poslovnim i privatnim obavezama. Moj cilj je bio završiti utrku u vremenu ispod 24 sata. Utrku sam završio u vremenu od 23 sata i 11 minuta što je za 1 sat i 34 minute brže od mog najboljeg rezultata na toj utrci, pa mogu reći da sam zadovoljan ostvarenim rezultatom. 

Nastupio si na ovoj utrci već dva puta. Što se promijenilo u odnosu na ranije nastupe?
– Malo sam zreliji, a i svaka nova utrka mi je iskustvo kroz koje se učim i ispravljam greške.

Kako je tekla tvoja utrka u Bakovcima? S kakvim si se problemima susretao?
– Neopren mi je bio krut kao beton jer ga nisam koristio duže vrijeme. Nisam mogao disati  normalno. Trebalo mu je 20- tak minuta da se smekša i da uđem u utrku. To je bilo dovoljno da izgubim vodeću skupinu na plivanju. Mislim da sam bicikl dobro odradio. Najviše vremena sam izgubio uslijed probavnih problema na trčanju. To me je stvarno iscrpilo te mi je trebalo dosta vremena da se vratim u utrku.

Na utrci su mi potporu pružali moji prijatelji Dražen Kovačić, Ana-Marija Brajdić, Josip Lebić (fizioterapeut – Salon za masažu “Luna”) i moja djevojka Vlatka Boras. Bez njihove pomoći ja ne bi ostvario ovakav rezultat.

Utrku je uspješno završilo još troje natjecatelja iz Hrvatske: Karla Čović (1. mjesto u ženskoj konkurenciji), Josip Dikon i Damir Čurić.

Tvoji konkurenti, Marković i Bravo imali su vrlo izjednačeno vrijeme plivanja s tobom, no od vas trojice ti si imao najbrži bicikl. Je li ti to i inače najbolja disciplina?
– Mislim da mi je bicikl ipak još uvijek najjača disciplina.

Profesionalni si vojnik, kako se pripremaš za ultra distance?
– Fizička priprema je sastavni dio moje profesije, tako da dio trkačkih treninga i treninga jakosti odradim za vrijeme tjelovježbe na poslu. Treniram skoro svaki dan, barem jedan trening dnevno. Prije posla, u sklopu tjelovježbe ili poslije posla, ovisno o mogućnostima. Vikendi su rezervirani za dužine.

Osim triatlona u Bakovcima, gdje si nastupao još ove godine?
– Nastupio sam na Državnom prvenstvu u trčanju na 100 km u Zagrebu gdje sam osvojio 2. mjesto.

Rijetko si u medijima, reci nam nešto više o sebi privatno, siguran sam da i to zanima naše čitatelje.
– Imam 37 godina. Rođen sam i odrastao u Slavonskom Brodu gdje sam završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga odlazim u vojsku gdje sam i dan danas. Apsolvent (dugogodišnji) sam na KIF-u u Zagrebu (viši trener kondicijske priprema sportaša). Ove godine ću to konačno riješiti. Član sam TK Jarun iz Zagreba. Volim trenirati i mislim da se toga nikad neću odreći.

Kako si se odlučio nastupati gotovo isključivo na ultra distancama?
– Divio sam se ljudima koji su završili Ironman triatlon. Želio sam biti jedan od njih i evo sad sam tu gde jesam.

Gdje su tvoji sportski počeci?
– 1989. Streljaštvo- zračna puška
– 1993.- 1999. teretana
– 1999.- danas, triatlon

Kako financiraš svoje sportske pothvate?
– Sam svoj majstor.

Koji su ti najveći uspjesi u karijeri?
Drugo mjesto na Europskom prvenstvu u dvostrukom ultra triatlonu u Bakovcima (SLO) 2011.god., 1. mjesto na 12 satnom ultramaratonu “Forrest Gump” u Zagrebu 2012.god., 2. mjesto na državnom prvenstvu u trčanju na 100 km u Zagrebu 2013.god., 2 puta 3.mjesto na utrkama Svjetskog kupa u dvostrukom ultra triatlonu u Bakovcima (SLO) 2010. i 2013.god.

Hoćemo li te moći vidjeti još na nekoj utrci do kraja godine?
– Možda se pojavim na Zagrebačkom maratonu.

Što su ti sportski ciljevi i imaš li neki najveći cilj za koji se pripremaš?
– Želim biti brži u ultratriatlonu.

Rijetko nastupaš na domaćim triatlonima, a opet imaš vrhunske ultraške rezultate. Što misliš o domaćoj triatlonskoj sceni?
– Mislim da imamo vrhunske triatlonce i one koji će to tek biti, kako u standarnim udaljenostima tako i u dugim triatlonima.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz