MOŽE SE I UZ POSAO

INTERVJU Iva Tomić: Nije lako, ali idem u Las Vegas!

Nakon plasmana na Svjetsko Ironman prvenstvo koje će se održati u rujnu ove godine u Las Vegasu, zamolili smo Ivu Tomić za kratki intervju u kojem progovara o utrci i svojim planovima.

Čestitamo ti na nastupu i izvrsnom rezultatu na Ironman 70.3. utrci u Italiji! Možeš nam reći nešto više o ovoj utrci?

Hvala! Ironman 70.3 Pescara pripada seriji utrka Ironman 70.3. Pescara, grad smješten na obali Jadranskog mora, bila je domaćin ove utrke. Natjecatelji su plivali 1,9 km u Jadranskom moru sa startom na Cascella Fountin plaži, dok je biciklistička staza (90 km) vodila jednim dijelom uz autoput da bi se kasnije spojila na predivne brdovite ceste regije Abruzzo kroz mala sela predivnih pejsaža i pogleda. Trčka staza (21,1 km) obuhvaćala je 3 kruga kroz sami centar grada i uz plažu s jednim jako atraktivnim segmentom kroz ikonski simbol grada, most Ponte del mare i sa spektakularnim završetkom na plaži uz more.

Tko je još bio u tvojoj ekipi i tko je još nastupio od hrvatskih natjecatelja?

Sa mnom je bio dečko Petar i kolega Jakša Diklić, mladi, uspješan triatlonac iz Dubrovnika.

Kakvi su bili uvjeti na utrci?

Utrka je bila jako zahtjevna. Ovo zasigurno nije bila brza utrka niti utrka za obaranje rekorda. Nažalost sve su dionice bile nešto duže. Tako je plivački segment bio duži za oko 400 m, biciklistički, gotovo 6 km, a i trčanje je bilo malo duže. Dan je bio dosta težak, bilo je sparine i vlage u zraku. Kraj veoma zahtjevne i brdovite biciklističke dionice, dodatno je otežao jaki vjetar u prsa. Međutim, unatoč svemu tome, organizator se zaista potrudio, na stazi je sve funkcioniralo bezprijekorno uz pomoć volontera, policije, redara, okrijepe su bile postavljene na biciklističkoj i gotovo na cijeloj trkačkoj dionici.

Na utrci si se plasirala na Ironman 70.3 svjetsko prvenstvo u Las Vegasu. Planiraš li ići?

Jesam i planiram ići! Na utrci je nastupilo preko 2000 natjecatelja iz Europe i cijeloga svijeta. Slot, odnosno kvalifikacijsko mjesto za nastup na Svjetskom prvenstvu u Las Vegasu početkom rujna dobiva samo njih 40-ak, od toga je njih 15 za žene. Sretna sam jer mi je to bila velika želja Smile. Utrku sam završila na trećem mjestu u svojoj age group kategoriji (25-29 god.) što mi je bilo dovoljno za kvalifikaciju na Svjetsko prvenstvo.

Koliko imaš vremena za bavljenje triatlonom, koliko treniraš uz svoje obaveze?

Nažalost, nemam više vremena koliko bih htjela i voljela. Triatlon je moja velika ljubav, ali život se sastoji i od puno drugih stvari. Volim trenirati i natjecati se, ali za vrhunski rezultat potrebno je uz volju i puno vremena, truda, ulaganja, energije, financijskih sredstava – živjeti samo taj sport. Ja sam sretna jer smatram da sam ovom kvalifikacijom napravila i više nego što sam očekivala za sebe. Za tako nešto je potrebna jako dobra organizacija, ogromna volja i želja te velika podrška obitelji i bližnjih. Od ove sezone radim s trenerom Damirom Mesecom, zadovoljna sam suradnjom i treninzima koji su kompletno individualni, te podređeni mom slobodnom vremenu i poslovnim obavezama. Vikendi su mi srećom slobodni tako da glavni dio i volumen treninga odrađujem u te dane.

Planiraš li nastup na utrkama u Hrvatskoj?

Voljela bih se više natjecati kao prije, ali zaista je naporno usklađivati posao i trening, privatne obaveze i još putovanja vikendima. Nekako se mijenjaju životni prioriteti, pa nema više toliko vremena za sve. Nakon završetka radnog tjedna ponekad sam toliko umorna da jedva čekam viked da mogu biti doma i odmaratI. Ali ovaj vikend se natječem na Zagreb Openu za svoj novi klub Triatlon klub Zagreb!

Koji su ti planovi do kraja sezone?

Jedini plan koji za sada imam je Las Vegas Smile. Mislim da je on sasvim dovoljan. Plan je možda odraditi još jednu utrku half ironmana prije Amerike, ovisi koliko bude vremena. Do kraja sezone odraditi ću možda još nekoliko kraćih utraka kao trening i naravno spremiti se za Svjetsko prvenstvo u Vegasu što je najbolje moguće.

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz