NOVI REKORD HRVATSKE

[INTERVJU] ŽELJKA ŠABAN MILIČIĆ – Moj prvi san je ostvaren!

Željka Šaban Miličić već je dugo na triatlonskim stazama. Svoj rad i iskustvo okrunila je izvrsnim rezultatom u Veneciji ponovno srušivši hrvatski rekord na ironman distanci. Prva je Hrvatica s Ironmanom ispod 10 sati!

 

3sporta: Željka, čestitamo ti na velikom rezultatu koji si ostvarila u nedjelju, 5. lipnja 2016., na triatlonskoj utrci Challenge Venice! Postigla si najbrže hrvatsko vrijeme u ironman triatlonu pa je novi rekord sada 9 sati i 45 minuta. Prva si u svojoj kategoriji, a ukupno šesta. Kako se osjećaš? Jesu li se malo slegnule emocije?

Željka: Prije svega hvala vama na čestitkama! Osjećaji su još uvijek uzburkani… još uvijek ne vjerujem kada vidim brojeve 945. Prije dva tjedna imala sam prometnu nesreću (možda je ona ”sredila” glavu).  🙂

Kada sam se počela baviti dugim triatlonom, san mi je bio jednom ići ispod 10 sati… a sada je moj san postao stvarnost. Kada me pitaju kako mi je bilo, moj odgovor je: ”Brzo.” Bojim se sljedeći puta na utrku ove distance jer me strah da mogu samo sporije od ovoga. 🙂

 

3sporta: Reci nam nešto o samoj utrci. Jesu li postojale neke poteškoće ili je sve išlo po planu? Kako su tekle faze?

Željka: Do sada sam završila pet utrka ironman distance (IM Austria, Challenge Roth, IM Frankfurt, Challenge Almere, IM Vichy) i svaka utrka je bila posebna i drugačija. Na svakoj sam imala poteškoće ili prije ili tokom same utrke. Za ovu utrku mogu reći da su se posložile kockice (nisam imala nikakvih tehničkih problema).

Plivanje od 3,8 km bilo je u kanalu (vrlo prljava i zagađena voda, puno mulja, niski vodostaj). Nekih 400 m prije izlaska iz vode sam se zapitala da li  je možda plivačka dionica malo duža jer se nigdje nije nazirao izlaz iz vode. Budući da sam startala u drugom valu cijelu sam dionicu plivala sama prestižući ostale natjecatelje koji su startali ranije.

Tranzicija s plivanja na bicikl zahtijevala je dosta trčanja od obale do dolaska u samu zonu. Uzela sam bicikl i otišla u pustolovinu od 180 km. Sve je išlo po planu: ovaj puta sam poslušala savjete trenera i muža te uspjela popiti i pojesti sve što je bilo zacrtano. Staza je bila ravna, ali s dosta kružnih tokova i zavoja kroz naselja što je razbijalo ritam vožnje. Sa bicikla sam sišla relativno svježa (kao nikada do sada na ovakvim utrkama).

Zonu bicikl – trčanje odrađujem smireno i koncentrirano. Krenula je dionica od 42 km trčanja. A onda kreću mali problemi sa probavom (”hvatam” wc 4 puta). Al nisam se dala smesti, glava je bila jaka, ništa i nitko me nije mogao izbaciti iz takta.

Držim željeni tempo (bez obzira na zahtjevnost same staze; uzbrdo-nizbrdo, vjetar, promjena terena trčanja), a onda me hvata mala kriza oko 30. kilometra. Sva sreća da je bila mala… prolazim kroz nju i čak uspijevam još malo i ubrzati (jednom mi je netko rekao: kad ti je teško, idi još brže). Primijenila sam tu tezu i došla do 40 km kada sam znala da je kraj… još samo ulazak u cilj.

 

3sporta: Koliko dugo si se pripremala za ovo natjecanje?

Željka: Teško je odgovoriti na ovo pitanje. Triatlon sam počela trenirati 2005., prvu utrku ove distance završila sam 2009. godine (IM Austrija). Sezona 2012./2013. bile su prekretnice u mojoj sportskoj karijeri. Krajem 2012. godine sam operirala koljeno, a 2013. sam postala majka malog prekrasnog dečka koji je dodatno ispunio moj život. Nakon poroda sam završila još dvije utrke ove distance… mogu reći da je sve ovo bio put prema ovom rezultatu tj. natjecanju.

 

3sporta: Možeš li izdvojiti najdraži dio triatlona? U čemu najviše uživaš ili su ti sva tri dijela jednako draga?

Željka: Budući da sam bivša plivačica svjesna sam da plivački dio mogu odraditi relativno brže od ostalih natjecateljica, a da pri tome ne uložim preveliki napor tj. da iz vode izađem relativno svježa. Bicikl mi je drag (jedino što sam na njemu vrlo oprezna nakon svih padova koje sam imala), a trčati sam oduvijek voljela. Sva tri segmenta su mi jednako draga.

 

3sporta: Uz to što si uspješna sportašica, uspješna si obiteljska i zaposlena žena. Kako uspijevaš uskladiti obitelj, majčinstvo, posao i silno treniranje?

Željka: Kratko i jasno: sve se može kad se hoće… kad imaš cilj… napravit ćeš sve da ti se on ostvari. Da, ponekada mi bude teško, svi smo mi ljudi… Nije se lako dizati i u 5 h… raditi smjenski posao, odvoditi i dovoditi dijete iz vrtića, kvalitetno provesti dan sa sinom, kuhati, prati, čistiti, ”obavljati dućan”… i onda uz sve to provesti i po par sati na treningu.

Da dan traje duže bila bih presretna. Svaki dan isprogramiran je u sekundu.  Ali mogu biti sretna što imam veliku podršku muža, roditelja, sestre… koji mi uskaču kad god je to potrebno.  Da nema podrške, ova moja ”ludost” ostala bi samo san.

 

Zeljka 3sporta: Koji su ti planovi za budućnost? Imaš li već neki novi cilj?

Željka: Moja sportska parola koje me je pratila zadnjih godina glasila je ‘I have a dream… Anything is possible…!‘ Sama parola je slijedila moj san prema kvalifikaciji na Svjetsko IRONMAN prvenstvo koje se svake godine početkom 10. mjeseca održava na Hawaiima.

Radi majčinskih obaveza i posla koji radim više nisam imala plan kvalificirati se na Hawaiie u PRO kategoriji već u svojoj dobnoj grupi AG 30-34. San je ostao isti ali se parola izmijenila: ‘I still have a Dream… just the Road is a little different! Anything is possible.’

Na utrci Ironman Vichy (Francuska 2015.) sa 7. mjestom ukupno i 2. mjestom u kategoriji 30-34 uspjela sam izboriti slot (kvalifikaciju) za IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP HAWAII 2016 čime je moj san postao stvarnost.

Tako da je sada idući plan (glavna utrka drugog dijela sezone) odlazak na Svjetsko IM prvenstvo. Ali jedan od važnijih ciljeva u mojoj karijeri kao ženi, majci, sportašici te profesorici kineziologije je uključivanje što više žena u sport, a posebice dati im motiva za IRONMAN distancu jer ako mogu ja možeš i ti!

Neka triatlon postane tvoj način života! Sportski pozdrav!
www.zeljkasaban.com

 

3sporta: Hvala na razgovoru! Želimo ti još mnogo uspjeha na svim životnim poljima i najesen navijamo za tebe! 🙂

Intervjuirala: Valentina Đureković

Nema postova za prikaz