GDJE JE SVE POČELO

Ironman Hawaii – svjetsko prvenstvo za novog prvaka

Svi putevi vode na Havaje, barem što se triatlona tiče, jer tamo se svake godine najbolji triatlonci natječu za titulu svjetskog prvaka u Ironman triatlonu. Ove godine se utrka održava 8. listopada, sa startom u 6:30 po lokalnom vremenu.

Na Havajima je 1978. godine održan prvi moderni dugi triatlon. Utrka je nastala po ideji Jima Collinsa da se spoji tri natjecanja koja su se već održavala na Havajima, pa su tako spojili plivačku utrku “Waikiki Roughwater Swim” (2,4 milje),  biciklističku utrku “Around-Oahu Bike Race” (115 milja), i trkačku utrku “Honolulu maraton“(42,195 kilometara). Collins je izračunao da ako skrate biciklistički segment za 3 milje, vožnja može početi na cilju “Waikiki Roghwater Swim” plivačke utrke i završiti na početku Honolulu maratona. Tako su nastale distance Iron triatlona koje su se održale do danas. 1981. godine je utrka premještena s otoka Oahu na manje urbanizirani Veliki Otok.

Od 15 natjecatelja koji su počeli prvu utrku, 12 ih je završilo. Prvi Ironman je postao Gordon Haller s vremenom 11:46:58 h. Prva Ironwoman je postala Lyn Lemaire 1979. godine.
O brzom i naglom procvatu i popularizaciji utrke govori podatak da je prve godine bilo 15 natjecatelja, 94 natjecatelja na trećem izdanju utrke, a 491 natjecatelj na četvrtoj utrci. Pošto je postalo nemoguće organizirati utrku s velikim brojem natjecatelja koji su se prijavljivali, organizator je uveo ograničenje na broj natjecatelja. Tako ove godine priliku nastupiti ima 1.800 natjecatelja.  Mjesto među tih 1.800 natjecatelja su izborili jednim dijelom oni koji su upali preko lutrije, a drugi dio su popunili oni koji su se u protekloj godini kvalificirali na jednoj od kvalifikacijskih utrka.

Prvi Hrvat koji je nastupio na Havajima je bio Marijan Pedišić, jedan od začetnika triatlona u Hrvatskoj. Nastupio je 1993. godine i završio s rezultatom od 9:34:12 h. Nakon njega, 2001. godine kvalificirao se Željko Bijuk i završio s vremenom 10:19.  Treći Hrvat koji se kvalificirao za utrku na Havajima 2008. godine je Dejan Patrčević. S rezultatom od 8:54:19 h plasirao se na 24. mjesto. 2009. godine je opet nastupio i završio na 29. mjestu sa rezultatom 8:59:53.

U 33 godine povijesti utrke bilo je svega i svačega. Nakon prve dvije godine, kada je utrka još bila relativno mala i nepoznata, 1980. godine je počela dominacija i borba Davea Scotta i Marka Allena koja je trajala do 1995. godine. Od tih 17 utrka (1982. su bile dvije utrke), 12 su osvojili Scott i Allen, svaki po 6. Nakon njih, 1996. godine Luc Van Lierde je postao prvi pobjednik iz Europe i postavio je aktualni rekord staze od 8:04:08 h. Zadnje četiri godine pobjednici dolaze iz Australije: 2007. i 2010. Chris McCormack, a 2008. i 2009. Craig Alexander.

 

U povijesti ženske utrke, svoj trag su ostavile sestre Sylviane i Patricia Puntous koje su ostvarile dvostruku pobjedu 1983. i 1984. Ipak, najveći trag u povijesti ženske utrke ostavila je Paula Newby-Fraser sa 8 pobjeda između 1986. i 1996. Nakon Paule je Natascha Badmann dominirala na sličan način, između 1998. i 2005. ostvarila je 6 pobjeda. Chrissie Wellington je na dobrom putu da postane treća žena s takvim pobjedničkim nizom. U tri dosadašnja nastupa je pobijedila, a prošle godine je u zadnji tren odustala od utrke zbog bolesti. Prošle godine je pobijedila Mirinda Carfrae i postala treća žena ispod 9 sati na havajskoj utrci. Prije nje su to uspjele samo Newby-Fraser 1992. i 1993. i Wellington 2009.

 

 

Ove godine, na startu nema prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa McCormacka, tako da ćemo dobiti novog svjetskog prvaka. Glavni favoriti su pobjednik iz 2008. i 2009. Craig Alexander i Andreas Raelert koji je ove godine u Rothu postavio novi svjetski rekord na iron distanci. Craig je ove godine već upisao jedan naslov svjetskog prvaka, 11. rujna u Las Vegasu na dvostruko kraćoj dionici. Prošle godine izgubio je utrku presporom vožnjom koju nije mogao nadoknaditi na trčanju, iako je jedan od najbržih trkača u triatlonu. Samo četiri dana prije utrke je objavio da prekida sedmogodišnju suradnju sa Orbeom, tako da ćemo ga ove godine vidjeti na nekom drugom, vjerojatno bržem biciklu. Raelert je prošle godine završio drugi,  s manje od dvije minute iza pobjednika McCormacka.

U skupinu favorita svakako spada i prošlogodišnji treći, Marino Vanhoenacker koji je ove godine oborio svjetski rekord Luca Van Lierdea star 14 godina. Vanhoenackerov rekord je poslije tjedan dana oborio Raelert. Osim njih, od velikih triatlonskih nastupit će Raynard Tissink, Timo Bracht, Rasmus Hennig i neki od njih bi se mogao umiješati u podjelu medalja.

U ženskoj konkurencije je najveći favorit Chrissie Wellington. Chrissie je ove godine poboljšala svoj svjetski rekord, dosad je nepobijeđena na iron distanci. Iako je Chrissie veliki favorit, prošlogodišnje prve tri: Mirinda Carfrae, Caroline Steffen i Julie Dibens te bivša biciklistica Karin Thuerig koja je također neporažena na iron distanci i bivša svjetska rekorderka Yvonne Van Vlerken, koja će iskoristiti svaku priliku koja joj se ukaže.

Sve ukazuje na to da nas očekuje još jedna uzbudljiva i zanimljiva utrka koju možete pratiti u video i tekstualnom prijenosu na stranici

http://ironmanlive.com/updates.php?race=worldchampionship&year=2011

a sve ostale informacije o utrci možete pronaći na službenoj stranici utrke

http://ironmanworldchampionship.com/

Autor: Marko Duspara; Photo by: Bakke-Svensson/Ironman.

Nema postova za prikaz