SPONTANO SE NAVUKAO

Kako mi se dogodio dugi triatlon

Triathlon the transition zone.Bicycles at triathlon change over station.

6 sati 26 minuta i 28 sekundi i konačno na cilju. Na početku plivanje od 1,9 km te na prvom od četiri kruga kroz glavu prolazi:”U plivanju sam slab, bit će bolje na biciklu, sve ću nadoknaditi“.

 

Došlo je vrijeme za bicikli i nakon što je prošlo prvih 20 km u glavi bruji: “Ah, bicikl mi je slabija strana, nadoknadit ću sve na trčanju, to je to u čemu sam prosječan rekreativac. Da, nadoknadit ću sve na trčanju“.

Nakon 4 sata od starta na red je došlo i trčanje. Na prvih 6 km tempo 5:30, super ide, smanjujem zaostatke za onima ispred ali… došla kriza i konačni zaključak: “Plivanje mi je ipak, najbolje bilo“.

 

O čemu ja sve to?

 

O svom prvom dugom triatlonu koji je došao iznenada i uhvatio me ne baš spremnog za tak neki izazov, ali odradio sam ga ispod svog “zacrtanog” vremena.

Godinu sam započeo s utrkama X-duatlona. Bilo je blata, snjega, leda, vode…fora. Pa su došle utrke Jarunske duatlon i triatlon lige. Uletio i polumaraton u Jaski, Liga u Maksimiru, Puntijarka… Ova godina je bila zacrtana kao ključna da odradim prvi, u svojoj sportsko-rekreativnoj karijeri, triatlon olimpijske distance (1,5 km plivanja, 40 km bicikla i 10 km trčanja) pa sam krenuo na Jarunskim ligama sa sprint triatlonom (750 m plivanja, 20 km bicikla i 5 km plivanja) kao pripremama i uvodom u ostvarenje ovogodišnjeg plana.

Kako je to i u poslu, planovi se rade da su barem 20% veći od realne mogućnosti realizacije, pa ako se postignu, uspjeh je toliko značajniji i veći. Znači, olimpijska distanca triatlona mi je bila malo preko realnih mogućnosti, ali uz dobru “sezonu”, pozitivan stav… mogao bih. 

Ta planska olimpijska distanca triatlona bila je rezervirana još početkom godine za 26. 8. 2017. za Split. Ali početkom 8. mjeseca planovi zbog poslovnih obaveza su “pali u vodu”, ali onda “s neba pa u rebra” došao je Joža s porukom: “Dečeci, 20.08. u Murskoj Soboti imate lijepu utrku, half. Čuo sam se s Miranom (op.a.: organizator utrke u Murskoj Soboti) i tko želi ići neka mi se javi“. Propustio sam tu obavijest samo kroz glavu, ali “zeznuo” me Jadranko porukom: “Ivek, idemo, blizu je i u istom danu smo tamo i nazad“. To je bilo kao da žabi, mladoj (daleko sam od mladosti, samo karikiram), neiskusnoj (to jesam), stavite ogromnu baru ispred nje. Jel’ će skočit?

picig1Da, skočio sam

 

Znači, saznao sam za half (dugi triatlon) 8 dana prije starta. Znači, prekratko vrijeme za bilo kakve pripreme osim “carbloadinga” – i to sam radio svih osam dana i usavršio odličan rižoto, sam sebe iznenadio. Kako sam pripremljen, tako ću ići, a pripremljen: NE!
Nit vodilja mi je, koju sam čuo od Kikia: “Idem na svježinu“. Ako je on na svježinu završio triatlon Ironman distance onda ću i ja ovaj koji je u pola kraći.

Limit utrke je 8 sati (plivanje 1:15, bicikl 5:45 i trčanje 8:00 sati od starta). Ako ne “puknem”, moći ću. Uspjeh je ako završim u limitu 7:00 sati – mogao bih.

20. 8. došli u Mursku Sobotu i javili se organizatoru Miranu Verešu. Super lik. Kako smo dosta ranije došli otišli smo s njim na kavu. Sve je ostavio i nas lijepo “ugostio” i počastio jutarnjom kavicom u obližnjem kafiću. Kada smo ga pitali kakva ekipa dolazi na half rekao da su sve to rekreativci, kao i mi.

Kada su ti “rekreativci” počeli pripremati svoje bicikle i opremu zaključili smo da ako zabunom uzmem bilo koji taj bicikl mogu ostaviti svoj bicikl, auto i još par godina kredit otplaćivati da otplatim taj “rekreativni” rabljeni bicikl (tolko o tim rekreativcima).

Organizacija odlična, velika pozitiva oko nas, od svih. Pred plivanje, prije samog ulaska u vodi, par minuta prije starta svi oblače neoprenska odjela. Malo smo zbunjeni jer ih mi nismo pripremili, temperatura vode po našoj procjeni nepotrebna za neopren. Ali, eto.

I sve što se dalje događalo stoji na početku. Plivanje odrađeno, bicikl odrađen i jedino kriza trčanja posebno izražena iza 10 km, kada sam veći dio do cilja prohodao. Planirao sam kako ću trčanje odraditi laganije s tempom od 6:00 min/km, ali zaboravio sam da sam prije imao puno kilometara bicikla gdje sam se dosta potrošio jer sam polu(ne)spreman za tak neki napor i eto… na kraju sam ipak uspješno završio svoj prvi half (dugi triatlon) u službenom vremenu od 6 sati 26 minuta i 28 sekundi. Prije svog postavljenog limita, puno prije njega.

Zaključak: dugi triatlon, middle distance triathlon, half (kako ga tko i gdje zove, makar sam sreo još nekoliko naziva) nije preveliki bauk i gotovo je dohvatljiv svakom prosječnom rekreativcu kakav sam i ja. Ali, nemojte ići na “svježinu”, ipak se malo pripremite. Nije Kiki završio Ironman na svježinu, pripremao se on dosta. A sljedeću bilo koju utrku neću niti ja ići na svježinu, ipak ću se malo pripremiti.

Vidimo se na sljedećem halfu, u Poreču (da, navuko sam se).

 

Kiki: Kristijan Žerjav
Jadranko: Jadranko Pušić
Joža: Josip Dikon
Ironman (triatlon sljedećih distanci): 3.8 km plivanja, 180 km bicikla i 42.2 km trčanja
Half, dugi triatlon, middle distance triathlon, half ironman…: sve u pola od Ironmana
Svježina: nešto što zaboravite za bilo kakve utrke

Napisao i foto: Ivica Picig

 

Nema postova za prikaz