GDJE JE I KAKO STVOREN TRIATLON?

Kratka povijest triatlona

Je li sve počelo onom slavnom okladom iz 1978. kada je nastao prvi Ironman? Naime, te su se godine na Havajima održavala tri natjecanja: The Waikiki Rough Water Swim (3.8 km), The Oahu Bike Race (180 km) i The Honolulu Marathon (42.2 km) i postavljalo se vječno pitanje koji od ovih sportova traži veću izdržljivost.

Tako su spojene sve tri discipline i nastao je “Havaii Ironman Triathlon“. Na prvom izdanju nastupilo je 15 natjecatelja a 12 je prošlo ciljem.


Rane godine

No je li to stvarni početak i je li triatlon zaista tako mlad sport? Odgovor je: NE! Triatlon nije američki “izum”. Pojavio se, naime, početkom 20 stoljeća (oko 1920.) u Francuskoj pod nazivom “Les trois sports” (3 sporta), “La Course des Débrouillards” (utrka snalažljivih) “La course des Touche à Tout” (utrka koja se dotiče svega). Utrke su se održavale svake godine u gradovima Joinville le Pont, Meulan i Poissy. Ove manje utrke uglavnom su bile nepoznate šire od lokalne sredine, ali održano je nekoliko većih utrka, kao na primjer ona u Marseilleu.

Tako je francuski časopis L’Auto izvijestio da se ta utrka održava svake godine od 1920. pod nazivom Les Trois Sports (3 sporta) i da se sastoji od 3 kilometra trčanja, 12 kilometara biciklizma i plivanja preko rijeke Marne. Sva tri utrke nastavljala su se baš kao u modernom triatlonu bez pauze. Tri sporta su 1934. godine održana u gradu Rochelle s plivanjem preko kanala (200 m), 12 km biciklizma i 1.200 m trčanja na stadionu André-Barbeau.

Prvi “moderni” triatloni

Nakon ovih ranih godina triatlon su ponovno “izmislili” Amerikanci, u Mission Bayu (San Diego) 1974. godine. Četiri godine prije prvog čuvenog Ironmana na Havajima triatlon je evoluirao iz Dave Pain Birthday Biathlona koji se sastojao od oko 7 km trčanja i oko 250 m plivanja. Ideja povećanja distanci i uravnoteženja plivanja i trčanja dovela je do uključivanja biciklizma u natjecanje. Triatlon je rođen po drugi put i tako slavi svoj rođendan 25. rujna. Toga je datuma 1974. godine održana utrka koja se sastojala od 10 km trčanja, 8 km biciklizma i 450 m plivanja (tim redom!). Najava utrke nosila je i važnu napomenu – da svako mora imati svoj bicikl! Natjecalo se 46 natjecatelja i prvi je pobjednik bio Bill Phillips. A na 35 mjestu nalazio se izvjesni John Collins

…i tako su njegovi “pivski mišići” odigrali jednu od najvažnijih uloga u nastajanju modernog triatlona. Naime, jedne večeri na dodjeli priznanja nakon trkačkog natjecanja Collins je uvučen u burnu raspravu oko toga tko je fizički sposobniji – trkači ili plivači. Collins je u Sports Illustratedu pročitao da je Eddie Merckx najsposobniji sportaš svijeta pa je iznio tezu da su to ipak biciklisti. Sve ostalo je povijesti. Dobro poznata lokalna utrka na Havajima Waikiki Rough Water Swim povezana je s dugom biciklističkom dionicom preko otoka i završena s Honolulu maratonom. Ukupna dužine staze bila je nešto preko 225 km – rođen je Ironman. Dogodilo se to 18. veljače 1978. godine kada je 15 natjecatelja, između kojih je bio i Collins došlo do plaže Waikiki i otputilo se na triatlon. Collins i 11 drugih završilo je utrku, a prvi, originalni Ironman postao je Gordon Haller koji je stazu prešao za 11:46:58 h. Utrka je organizirana i godinu kasnije kada se po prvi put natjecala i jedna žena, Lyn Lemaire, biciklistica iz Bostona, koja je time postala prva Ironwoman.

Međunarodnu prepoznatljivost i probitak u velike medije Ironman je doživio 1982. godine emitiranjem ulaska u cilj Julie Moss koji je Jim McKay, jedan od najiskusnijih novinara ABC-a nazvao je nainspirativnijim sportskim trenutkom kojem je ikad prisustvovao. Njezin uspjeh bio je pokretač eksplozije interesa za triatlon širom svijeta.

 

Čuveni prilog o Julie Moss s ABC-a

Kasniji razvoj

Utrke su se počele održavati posvuda. U Europi su utrke modernog triatlona održane 1981. godine na sjeveru – u Nizozemskoj, Belgiji i Istočnoj Njemačkoj. Almere (NED) je bila jedna od prvih utrka u Europi, ali i Čehoslovačka je vrlo brzo imala svoje izdanje Ironmana. Povratak u Francusku dogodio se 1982. godine utrkom u Nici. TV prijenosi uvelike su pomogli širenju sporta – “ludi ljudi” i njihov “ludi sport” ubrzo su postali opće poznati.

Sve više i više utrka organizirano je nakon 1983. godine i 1/2, 1/4, i 1/8 dužine “triatlona” su dodane Havajskoj dužini (Ironman). Kasnije se uvriježila terminologija Ironman (ili ironman distanca), pola ironmana, olimpijski triatlon (1/4 ironman distance) i sprint triatlon (1/8 ironman distance).

Kako se razvijao sport, tako su se počeli osnivati i mnogi klubovi i nacionalni i međunarodni savezi. The European Triathlon Union (ETU) osnovan je 1984. u Almeri (NED) i do 2002. postao vrlo uspješna neprofitna organizacija. Tada postaje regionalni predstavnik za Europu ITU-a (International Triathlon Union), svjetske federacije.

ITU je osnovan 1989. godine u Avignonu u Francuskoj, gdje je iste godine održano i prvo svjetsko prvenstvo. Devedesetih godina prošlog stoljeća osnovane su i kontinentalne organizacije za Ameriku, Aziji i Afriku.

Triatlon (1,5 km/40 km/10 km) postaje olimpijski sport u Sydneyu 2000. godine.

I tako je “ludi sport” rastao i razvijao se do današnjih dana – nije “ostario” i nikad nije izgubio svoju atraktivnost i moć.

 

Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz