fbpx

4. dm eko Pakoštane trail

PREDIVNA PRIRODA

Posebna nagrada i ove godine, 25. ožujka, očekuje sve sudionike dm eko Pakoštane trail utrke: više od kilometra dug vidikovac s jedinstvenim pogledom u Hrvatskoj: s jedne strane smaragdno zelena površina Vranskog jezera, a s druge, tirkizno plavo more razigranog pakoštanskog akvatorija.

 

No nije greben Čelinke, smješten na najužem djelu prevlake koja odvaja najveće prirodno jezero u Hrvatskoj od mora, jedini razlog zašto svake godine sve više trkača u rano proljeće dolazi u Pakoštane. Srdačnost, gostoljubivost i trud koji domaćini ulažu u organizaciju utrke prepoznali su svi koji su barem jednom bili dio ovog lijepog trail događaja, pa ne samo da se vraćaju, nego sa sobom dovode i druge. Odlična atmosfera, raskošni startni paketi, ukusna i obilna domaća hrana koju pripremaju domaćice iz udruge „Skuti materini“ i, što je ipak najvažnije, raznolike i doživljajne staze, Slatka od 7,5 i slana od 17 km, čine “dm eko Pakoštane trail” potpunim trkačkim doživljajem.

S jedne strane plavetnilo slanog Jadrana, s druge slatka voda najvećeg hrvatskog jezera

Obje staze prolaze najljepšim dijelovima pakoštanskoga kraja nudeći pravu raznolikost trkačkog iskustva: od utabanih zemljanih staza, obalnih škrapastih stazica, mekih šumskih puteva do kratkog, ali izazovnog krševitog grebena. Staze su idealne za klasične trkače koji žele iskusiti pravi trail doživljaj, ali i za trail trkače koji (napokon) žele uživati na brzoj i uglavnom trčljivoj stazi.

Najslađi dio trkačkog programa je neizostavna dječja utrka – dm Mali trk, koja će najuzbuđenije i najsrčanije male trkače provesti kamenim kalama stare pakoštanske gradske jezgre.

Riječ „eko“ s razlogom je u nazivu utrke. Organizator, TZ Općine Pakoštane, od prvog izdanja nastoji promovirati svijest o zaštiti okoliša. Na okrijepama se ne dijele plastične čaše, staza se označava posebnim, biorazgradivim trakama koje se k tome i višestruko koriste, a sudionici se po želji na startu mogu odlučiti za plogging opciju, kombinaciju trčanja i sakupljanja smeća, pa na taj način izravno doprinijeti čišćem okolišu.

Gostoljubivost domaćina ne prestaje sa završetkom utrke. Nakon subotnje slatko-slane trkačke avanture i spize, u nedjelju za sve zainteresirane sudionike organiziraju i Slatko-slanu kulturnu turu u okolicu u kojoj se itekako ima što za vidjeti (i kušati).

Start obje utrke je u samom središtu Pakoštana u subotu, 25. ožujka 2023. u 10:00 sati, a prijaviti se može preko stotinka.hr stranice. Start dječjeg dm Malog trka je u 10:20, a prijave se primaju od 8:00 do starta utrke na licu mjesta. Nedjeljni izlet traje od 9:00-13:00 sati.

Dobrodošli na 4. dm eko Pakoštane trail!