NAŠ IZBOR

12 najboljih filmova o trčanju

Za sve one koje ni ovo lijepo proljetno vrijeme nije izvuklo van na trčanje donosimo ultimativnu motivaciju – popis najboljih filmova o trčanju nakon kojih ćete jedva čekati idući trening.

 

I dok su svima poznate scene trčanja iz filmova Rocky II i Rocky III ili legendarni Forrest Gump, ovo je popis u kojemu je trčanje u glavnoj ulozi. Poredali smo ih po godištima i nismo otkrivali previše – nema spoilera 🙂

 

The Loneliness of the Long Distance Runner (1962)

Britanski crno-bijeli film, po žanru drama, prikazuje mladića koji zbog sitnog kriminala završava u popravnom domu. Iako prkosan i u stalnoj borbi s autoritetima, on počne pokazivati svoj izuzetan trkački talent što uzrokuje različite reakcije i daljnje događaje.

 

Marathon Man (1976)

U ovom američkom trileru glavnu ulogu igra Dustin Hoffman – ulogu studenta i trkača koji upada u probleme s nacistima i bježi im po New Yorku. Film ima poprilično složen zaplet i nalazi se na listi 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena, a glavni je negativac dobio nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu.

 

chariotsoffireThe Loneliest Runner (1976)

Autobiografska priča o dječaku koji ima problema s mokrenjem u krevet i svakoga dana trči kući iz škole da maknuo mokru plahtu koju njegova majka stavlja na prozor kako bi ga kaznila. Žurba da stigne prije nego to vidi netko od njegovih prijatelja pretvara ga u pravog, brzog trkača.

 

The Jericho Mile (1979)

Osuđen na zatvor zbog ubojstva oca koji je silovao pokćerku, Larry Murphy ispunjava vrijeme trčeći po zatvorskoj stazi. Stvari se počnu mijenjati kada dostigne milju za manje od četiri minute i kada krenu kružiti priče o Olimpijskim Igrama. Ovaj američki film ujedno je krimić i drama, a osvojio je pet filmskih nagrada, uključujući tri Emmyja.

 

Running (1979)

Michael Douglas u ovoj drami ima ulogu perspektivnog američkog maratonca čija se obitelj raspadne zbog njegove velike posvećenosti pripremama za olimpijski maraton. Uz to, uvijek na utrkama krene prejako pa ni njegov trener ne vjeruje u uspjeh i Douglasov lik doživljava slom u gotovo svim segmentima života, no ne prestaje trenirati.

 

Chariots of Fire (1981)

Temeljen na istinitim događajima, ovaj britanski film prikazuje dvojicu mladih atletičara čije držanje do religijskih tradicija dolazi u sukob sa sportom. Prati se njihov nastup na Olimpijskim Igrama, a film je imao nominacije za Oscar u sedam kategorija, od kojih je osvojio četiri, uključujući onu za najbolji film godine.

 

Personal Best (1982)

Film prati tri djevojke koje treniraju da bi upale u američku atletsku reprezentaciju i realistično prikazuje složene odnose među trkačicama i njihovim trenerima, odnose koji su nerijetko ljubavni. Glavni lik je mlada trkačica i biseksualka Chris Cahill na čije treniranje puno utječu upravo ljubavni odnosi.

mcfarland

Running Brave (1983)

Istinita priča o mladom Indijancu Billyju Millsu koji živi u rezervatu i ima veliki talent za trčanje, no iako pobjeđuje na utrkama, poznati sveučilišni trener ga ne želi trenirati jer je Indijanac. Uz to, Billy se zaljubi u bjelkinju, što mu donosi još više nevolja.

 

Saint Ralph (2004)

Kanadski film s elementima drame i komedije prikazuje Ralpha, dječaka delinkventnog ponašanja koji zbog kazne mora trenirati u školskom cross-country timu. Uz to, majka mu je teško bolesna i potrebno je čudo da ozdravi. Kad čuje da trener govori da bi bilo čudo kad bi neki od njegovih trkača pobijedio na Boston Marathonu, Ralph odluči da je upravo to njegova misija.

 

The Long Green Line (2008)

Priča o treneru Joeu Newtonu koji kroz treniranje školskih cross-country ekipa uči dječake životnim lekcijama. Osim što izrastaju u prave muškarce, dječaci kroz mantre “Uvijek daj sve od sebe” i “Dobro je biti izvrstan, no izvrsnije je biti dobar” postižu i odlične sportske uspjehe.

 

4 Minute Mile (2014)

Drew je mladi atletičar koji ima problematičnu obitelj, a i sam upada u razne probleme i sve upućuje na to da će krenuti krivim smjerom. Tada njegov talent zamijeti bivši trener atletike, lik koji također ima svojih demona, te njih dvojica postaju dobar tim, no i dalje ih sustižu problemi iz prošlosti.

 

McFarland, USA (2015)

Kevin Costner odlično igra trenera američkog nogometa koji je dobio posao u školi u gradiću McFarland naseljenom uglavnom Hispanoamerikancima. Obitelj mu je očajna zbog preseljenja, očajan je i nogometni tim s kojim mora raditi, no onda primijeti da u gradiću ima mnogo talentiranih trkača i odluči se posvetiti tomu pa osnuje školski cross-country tim.

 

Ovaj popis ne sadrži dokumentarce već samo igrane filmove. Naravno, ima i odličnih dokumentarnih filmova o trčanju, poput The Terry Fox Story, Running the Sahara ili Running on the Sun: The Badwater 135, kao i onih koji prikazuju živote najboljih svjetskih trkača Spirit of the Maraton, Endurance, The Athlete i mnogi drugi. Za obožavatelje lika i djela Stevea Prefontainea, tu su čak tri filma o njemu: Fire on Track, Without Limits te Prefontaine. Nadamo se da ćete uživati u gledanju ovih filmova i pišite ako znate neki dobar koji nam je promaknuo!

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz