KUDA IDU DIVLJE SVINJE

15. GARMIN Sljemenski maraton s novim rekordima!

GARMIN Sljemenski maraton doživio je jučer svoje 15. izdanje. Ovaj planinski maraton najteža je utrka maratonske dužine u Hrvatskoj i predstavlja velik izazov svima, čak i najspremnijim trkačicama i trkačima.

Maratonska staza sastoji se od tri kruga po 14 km, a svaki krug ima ukupnu visinsku razliku od 700 m (350 m nizbrdo + 350 m uzbrdo). Ruta trkačice i trkače vodi sljedećim putem: Vrh Sljeme (TV toranj) – Tomislavac – Žensko sedlo – Erberov put – Krumpirište – Srnec – Špilja Medvednica – Horvatovih 500 stuba – Hunjka – Danjka – Puntijarka – Snježna kraljica – Sljemenska kapelica – Činovnička livada – Zadnja stanica žičare – Vrh Sljeme. Ključni dio maratona su Horvatove stube, najatraktivniji dio Medvednice izgrađen ljudskom rukom. Visinska razlika između prve i zadnje od ukupno 500 stuba iznosi 103 metra, a ukupna dužina tog dijela je 300 metara, što daje prosječan nagib od 40%, što je najvjerojatnije najstrmiji dio neke planinarske staze u Hrvatskoj!

Od samog početka ova utrka poznata je po svojem popularnom imenu – Kuda idu divlje svinje, a upravo statuu divlje svinje odnio je jučer novi pobjednik ove utrke Nikola Špoljar koji je postavio rekord staze koji sada iznosi 3:11:50 h i za nešto manje od 8 minuta je bolji od dosadašnjeg rekorda Renata Pomahača (3:19:26 h).

Mogu reći da sam prezadovoljan rezultatom s obzirom da mi je to prvi maraton kojeg nije lako završiti zbog 1500 Horvatovih stuba i teškog uspona do Hunjke, ali u tome je i čar Sljemenskog maratona. Drago mi je zbog odlične organizacije i dolaska ljudi iz susjednih zemalja što samo potvrđuje kvalitetu trke. Atmosfera je bila preodlična kao i nezaboravan osjećaj ulaska u cilj. – izjavio je Nikola nakon utrke.

Na drugo i treće mjesto plasirali su se dvojica trkača iz Slovenije, Matej Uhan (3:22:09 h) i Boštjan Potočnik (3:24:04 h).

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila višestruka pobjednica ove utrke Veronika Jurišić, koja je svoj prošlogodišnji rekord popravila za skoro minutu i ciljem prošla za 3:27:01 h. Druga je bila Maja Urban (4:18:10 h), a treća Tadeja Krušec (4:27:04 h).

Još jedna specifičnost ove utrke su i brojne tročlane štafete koje se izmjenjuju u startno/ciljnom prostoru, a ove ih je godine bilo čak 51! Najbrža štafeta bila je ona koju su sačinjavali Ana Gudalović, Šime Sušić i Ivan Murat, svo troje iz kluba domaćina AK Sljeme, druga je bila štafeta TK Marathon 95 Varaždin u sastavu Marcel Labaš, Tihomir CenkoValentina Belović, a treća štafeta AK Sljeme u sastavu Nikola Špoljar, Maja Marukić i Tomislav Kolac.

Održana je i utrka “Sljemenski krug” koja je privukla zavidan broj trkačica i trkača željih da isprobaju to “čudo od staze”. Kod muškaraca najbrži su bili Darko Rogina, Đani Likar i Marko Gorički, a kod žena Maja Peperko, Lidija Kanić i Ana Pavčec – Kregar.

Najkraća utrka od 4 km privukla je 45 trkačica i trkača, a najbrži su bili Pascal Kohpeiss i Josipa Livaković.

Generalni Sponzor utrke bio je GARMIN Hrvatska koji je najbržeg maratonca i maratonku darivao vrhunskim GPS sportskim satom.

GARMIN je ujedno i sponzor ove foto galerije s oko 900 fotografija.

Rezultati na stranici AK Sljeme.

 

 

 

 

Autor: 3sporta / foto (c) Zvonimir Mikašek

- Marketing -

Nema postova za prikaz