POLUMARATON UZ BURU STOLJEĆA

19. Splitski polumaraton – Pobjednika Kiplimoa bura nije obeshrabrila za povratak u Split, a Splićanku Nikolinu Šustić samo je pogurala na treću poziciju

U nedjelju je po 19. i posljednji put održan Splitski polumaraton, ali samo pod tim nazivom i opisom jer od iduće godine događaj raste u maraton. Uz to, možda bi dobro bilo u naziv ubaciti i riječ “ekstremni“, kako se u takvim vremenskim uvjetima ova utrka trči posljednje dvije godine – lani po snijegu, ove godine pod naletima orkanske bure. Ipak, to nije spriječilo oko 2500 zaljubljenika u trčanje da izađu na start na splitskoj Rivi i pobijede buru.

 

U danima prije velikog događaja bilo je poprilično “čupavo“ i upitno hoće li Split uopće ostati na svojim temeljima. Bura stoljeća – tako su ju nazvali. S petka na subotu gradom pod Marjanom, a i samim Marjanom vladala je olujna bura s orkanskim udarima. Nemilosrdno je kosila sve pred sobom, čupala je drveće i lomila granje. Međutim, odlična organizacija nije zakazala te je Marjan za nedjeljnu utrku bio počišćen.

                                                               

Bura je činila dišpet trkačima, ali su joj oni uzvratili istom mjerom

U subotu su se uvjeti donekle smirili pa je kao uvod u cijeli događaj, održana utrka “DM dječja milja“. Tako da “malo“ bure nije spriječilo stotine hrabrih mališana da potrče splitskom Rivom.

Nedjelja, iako sunčana, svanula je ponovno uz buru koja je nastavila sa svojim dišpetom. Stoga je na startu bilo poprilično neugodno, kao i na otvorenim dijelovima staze, a posebno u luci Lora gdje je bilo vrlo jakih udara. To je sve otežavalo trčanje, no morske kulise i odlična organizacija pomogle su više od 2000 polumaratonaca da još snažnijim dišpetom uzvrate buri i uživaju u ovoj utrci posebnog karaktera i čari.

Cijeli događaj još su atraktivnijim učinili brojni uvaženi sudionici i više od 1000 stranaca. Osim neprikosnovenih imena iz Kenije i Etiopije koja su zaposjela gotovo sva postolja utrke na 21 kilometar, ovogodišnje su izdanje obilježila i neka politička imena.

Naime, uz splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji je istrčao pet kilometara, u splitskom polumaratonu sudjelovao je predsjednik susjedne Slovenije Borut Pahor. Kako pravom Slovencu i priliči, ovaj polumaraton samo je jedan u nizu u njegovoj trkačkoj karijeri. Iako ovi dužnosnici nisu konkurirali za one pobjedničke, ali kao i svi ostali sudionici, okitili su se lijepim velikim finišerskim medaljama.

Slovenski predsjednik Borut Pahor

 

Kenijci zauzeli sva postolja među muškima, a kod žena prevladale Etiopljanke

U muškoj konkurenciji za postolja, domaći dečki nisu imali šanse kraj gostiju iz Kenije. Među njima trojicom konkurencija je bila uska jer se radilo o sekundama razlike. Ipak, pobjedu je odnio Samuel Naibei Kiplimo za odlično vrijeme od 1:04:07 sat. “Tek“ 28 sekundi kasnije slijedi ga Joel Maina Mwangi, te za dvije sekunde u cilj ulijeće i Evans Tanui Kipngetich. “Spori“ Kenijac Benard Mathejka Muinde, ipak je trebao oko četiri minute više te ganjajući Mađara Gregora Lászlóa, gubi četvrtu poziciju za šest sekundi.

Pobjednik Samuel Naibei Kiplimo zadovoljan je utrkom i njenom vrlo dobrom organizacijom i stazom te najavljuje da će se vratiti možda već iduće godine.

– Bilo mi je vrlo teško. Nadao sam se postaviti rekord, međutim ovaj vjetar je bio toliko snažan da nas je bacakao slijeva nadesno pa smo cijelo vrijeme trčali cik-cak. Moji kolege iz Kenije i ja nismo naviknuli trčati po ovakvom hladnom vjetru, ali cijelo sam ih vrijeme bodrio da moraju ići snažno – izjavio je za medije Kiplimo kojemu za polumaraton treba tek nešto malo više od sat vremena.

Ipak, za pojmove običnih smrtnika, među 1278 muškaraca, nisu ni Hrvati loše prošli. Kod zlatnog i srebrnog, sekunde su igrale ulogu te kao prvi Hrvat završava Goran Grdenić s vremenom od 1:12:49 sat i time zauzima sedmu poziciju. S osam sekundi zaostatka slijedi ga Antun Rudolf Pavelić, a kao treći među Hrvatima i deseti sveukupno završava Domagoj Jakopović za 1:14:13 sat.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara

Među 602 žene za Hrvatsku je, može se reći, konkurencija ipak bila ponešto tješnja. Domaća se cura, Splićanka, uspjela dokopati postolja. Iako su prve dvije bile Etiopljanke, onda par minuta nitko, pa onda Nikolina Šustić. Buzuayehu Mohamed Ahmed završila je Splitski polumaraton za 1:13:19 sat, a njena kolegica Genet Gashie Beyene za samo osam sekundi više, dok je Splićanki Nikolini, svjetskoj prvakinji na 100 kilometara, za 21 kilometar dugu stazu trebalo 1:18:58 sat. Tako utrku završava kao treća žena i prva Hrvatica, a drugu i treću poziciju među Hrvaticama nakon šest minuta zauzimaju Jasmina Ilijaš i Ines Jozić, također, u “fotofinišu“ sa šest sekundi razlike.

 

Trofej Slobodne Dalmacije odnijeli su najbolji na 5K

Polumaraton je imao i štafetnu utrku u tri kategorije – ženskoj, muškoj i miješanoj, s tri člana po timu. Među 26 ženskih timova, najbolji je bio njemački ECB Running Section Team 1 u vremenu 1:44:57 sat. Slijede Powerpuff girls za 1:53:40 sat i Spiderice za 2:01:32 sata. U muškoj konkurenciji nadmetalo se 17 timova, a gdje se iskazao tim Tuga s juga kroz vrijeme 1:18:52 sat. Drugu je poziciju zaposjeo tim PloChallenge Ploče koji se sinkronizirao u vremenu 1:21:27 sat. Posljednji iz tima Lazar cilj je pretrčao nakon 1:32:57 sat štafetnog polumaratona. Među 31 miješovitim timom, prvi su bili Virusi (1:36:51), potom Sarajevski Smogovci (1:37:14) i treći Zagreb Runners (1:41:59).

Utrku građana na pet kilometara trčalo je 161 žena i 127 muškaraca, a najbolji među njima u ruke su primili “Trofej Slobodne Dalmacije”. To su bili Ivona Zemunik i Rijad Musić (BiH), iako je bilo vrlo neizvjesno u konkurenciji prvih troje u obje kategorije, posebice u muškoj.  Kristijan Rubinić i Crnogorac Miloš – Mikser Mikić završili su utrku na drugom odnosno trećem mjestu.

Kod žena, pak, iza Ivone kojoj je trebalo 18:25 minuta, Lucija Kimani kasni 17 sekundi, dok Almi Hrnjić iz Bosne i Hercegovine trebaju još nepune dvije sekunde.

REZULTATI

 

PROMO tekst

Nema postova za prikaz