IMA NADE ZA TRČANJE U HRVATSKOJ

20. Zagreb maraton bez iznenađenja

Završio je još jedan, jubilarni dvadeseti Zagreb maraton. Vrijeme za utrku bilo je dobro, samo je vjetar na mahove snažno puhao i osim trkačima zadavao probleme i organizatoru – trebalo je zadržati sve te zastave, balone…

Utrka je počela uobičajenim protokolom, prijave, pa nekoliko riječi gradonačelnika Milana Bandića koji se i sam nakon toga uputio na maratonsku utrku pa start maratonaca i polumaratonaca. A njih je ove godine bilo ukupno 919, organizator kaže 27% više nego lani. To je lijepo, ali nažalost još uvijek niti blizu brojki koje možemo vidjeti na maratonima u blizini (npr. Ljubljanskom). No za to nije kriv organizator – cestovno trčanje kod nas je još uvijek ne shvaća kao “prava atletika”, a rekreativci, koji na svim velikim maratonima čine 99.9% trkača kod nas još nisu toliko brojni. Utrka građana nudila je puno veći “kolorit” – od ozbiljnih trkača do obitelji s malom djecom, starijih dama i gospode pa do najbrojnijih – srednjoškolaca i studenata koji su očito došli po svoju peticu iz tjelesnog. I to je dobro, morali su se za nju barem malo potruditi.

Upravo zbog toga treba pohvaliti nastojanja velikih korporacija (Nike i Adidas) koji su ove godine pokrenuli škole trčanja i tako potaknuli “naciju” na rekreaciju. Jučer je nemoguće bilo ne primijetiti polaznike Adidasove škole trčanja koji su se nakon nekoliko mjeseci priprema odvažili na polumaraton. Majice s prepoznatljivim “… is all in” natpisima gotovo su dominirale na stazi – čestitka svima na istrčanom polumaratonu!

Same utrke su završile manje-više očekivano. U utrci građana koja je krenula nekoliko minuta nakon maratonske, najbrži je bio jedan od naših najboljih triatlonaca, Matija Lukina koji je 5 km istrčao za 16:04 min, drugi je bio Ivica Mucak (16:43), a samo sekundu sporije ciljem je prošao Josip Dragun. Kod žena najbrže su bile Zsofia Forro (18:55), Nikolina Hrelec (19:20) i Anda Tomaš (19:21).

Najbolji u polumaratonu bili su Mađari – Tamas Kovacs (1:04:42), Zsolt Koszar (1:06:56) i Laszlo Toth (1:11:02),  a kod žena Ana Subotić iz Srbije (1:18:00), Mađarka Zita Kacse (1:18:14) i Slovenka Daneja Grandovec (1:19:16).

Najveće uzbuđenje vladalo je ipak na utrci maratona – dvojica Etiopljana na startu najavljivala su dobru maratonsku “partiju”. Yared Admasu Miratu, relativno nepoznati trkač kojem je ovo bio prvi maraton izvan Etiopije i prošlogodišnji pobjednik Erkoló Ashenafi držali su se zajedno dosta dugo. No iznenađenja ipak nije bilo – Yared Admasu Miratu dokazao je da je vrhunski trkač i opravdao najave njegove pobjede. Istrčao je drugo najbrže vrijeme zagrebačkog maratona (2:17:42), a rekord staze izmaknuo mu je za 57 sekundi. Drugi najbrži maratonac bio je Erkoló Ashenafi (2:26:21) a treći Mađar Tamás János Nagy (2:27:42).

Nakon pobjede smo zamolili pobjednika za kratku izjavu: “Sretan sam što sam pobijedio. Nisam srušio rekord, ali to i nije bilo najvažnije. Imam problema s ozljedom gležnja pa nisam mogao ići brže. Hvala svima u Hrvatkoj koji su mi pomogli da ovo postignem. Vidimo se uskoro!“. Nakon utrke Yared je posjetio liječnika, napravljen je rendgen gležnja, no osim boli i istegnuća ligamenata nema veće ozljede. On se već danas vraća kući, bogatiji za novi rezultat, novo iskustvo i nešto eura od nagrade.

Kod žena je najbrža bila tamnoputa trkačica iz BIH Lucia Kimani (2:34:57) s novim rekordom staze, a iza nje su došle dvije Ruskinje, Veronika Lopatina (2:39:01) i Nadezda Semiletova (2:42:05).

Ova je utrka bila i Prvenstvo Hrvatske u maratonu, a prvaci u Drago Paripović i Ingrid Nikolesić (3:14:41). Treba reći da Drago Paripović nije bio najbrži maratonac iz Hrvatske – brži od njega bio je Zoran Žilić, no zbog administrativnih razloga ponovno nije prvak Hrvatske (jednako kao na Varaždinskom polumaratonu). Jednaka je situacija i kod žena, najbrža domaća natjecateljica bila je Dubravka Vešligaj (3:07:14) no i ona je ostala bez titule. Trebalo bi nešto poduzeti da se ovakve situacije više ne događaju, premalo je dobrih trkačica i trkača u Hrvatskoj.

Vremenski limit od 5 sati za maraton bio je dovoljan za večinu trkača, a i kiša kao da je čekala da svi stignu u cilj pa da opere trg…

 

Rezultati:

Maraton ukupno

Maraton kategorije

Polumaraton ukupno

Polumaraton kategorije

Maraton – Prvenstvo Hrvatske

Utrka građana

 

Foto galerije:


 


 


 
  


 
 


Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz