OKO DORINOG PAVILJONA

211 trkača orijentacista u našičkom parku

U Našicama je u nedjelju održan prvi dio utrke Slavonija i Baranja Open, natjecanja u orijentacijskom trčanju koje se boduje za Kup Republike Hrvatske.

Nastupilo je ukupno 211 natjecatelja iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Danske, Norveške, Švedske i Finske. Drugi dio natjecanja danas je održan u Belom Manastiru. Pokrovitelj prvog dijela natjecanja bio je Grad Našice, a među brojnim natjecateljima bio je i gradonačelnik Krešimir Žagar koji je u kategoriji M35 stazu dužine 2,6 kilometara pretrčao za 17 minuta u 53 sekunde te tako zauzeo odlično drugo mjesto. Prvi je bio Norvežanin Robert Fredriksen koji je tu stazu prešao za 15 minuta i 3 sekunde.

Ovo nije prvo orijentacijsko natjecanje u Našicama. Članovi Orijentacijskog kluba Međimurje utrku u našičkom velikom parku organizirali su i prošle godine, no ona je bila na daleko nižem nivou. Ove su godine natjecatelji skupljali bodove za Kupe RH, a natjecanje je imalo i međunarodni karakter s obzirom na sudionike iz drugih europskih zemalja – rekao je potpredsjednik Orijentacijskog kluba Međimurje Darko Duhović.

Tijekom proteklog tjedna, u mađarskom Pećuhu je održano svjetsko veteransko prvenstvo u orijentacijskom trčanju. Natjecatelji iz skandinavskih zemalja odlučili ostati u ovom dijelu Europe i obilaze “dunavske zemlje”, odnosno države kroz koje protiče Dunav. Tako su posjetili i Hrvatsku, odnosno Našice i sudjelovali na natjecanju u velikom parku.

Ovim zanimljivim sportom, “trčanjem s mozgom” kako ga zovu sami trkači, bavi se i našički gradonačelnik Krešimir Žagar. Nekada je to bilo daleko intenzivnije, a danas se ipak svodi samo na rekreaciju. No, drago mu je da su članovi Orijentacijskog kluba Međimurje prepoznali našički perivoj kao mjesto pogodno za organizaciju ovakvog natjecanja. Prilika je ovo da trkači iz brojnih europskih zemalja upoznaju naš park, i Našice s obzirom da se utrka održava u središtu grada, ali prilika je i da se Našičani pobliže upoznaju s ovim sportom i možda se i sami zainteresiraju za bavljenje orijentacijskim trčanjem – rekao je Žagar.

 

Darko Duhović postavio je stazu za sve kategorije. Kako je rekao, našički perivoj je idealno je mjesto za natjecanje jer je spoj parkovne infrastrukture i šumovitog dijela s gradskim dijelom. Mislim da se rijetko koji grad u Hrvatskoj može pohvaliti ovakvom infrastrukturom što se tiče orijentacije – rekao je Duhović. Dodao je da su izuzetno zadovoljni domaćinstvom Grada Našica jer su Našice jedan od rijetkih gradova, kako je rekao, koji ima gradonačelnika upoznatog s orijentacijskim trčanjem i kome ne treba posebno objašnjavati što i kako oni rade.
Gradonačelnik Krešimir Žagar zahvalio je svim organizatorima i drugima koji su pomogli organizaciju natjecanja, prvenstveno članovima Orijentacijskog kluba Međimurje koji su izradili kartu našičkog parka u mjerili 1:5.000 i tako omogućili održavanje utrka u Našicama i ubuduće. Svoj su doprinos dali i članovi ŠUD-a “Šaran” Našice te Gradska glazba Našice i HKD “Lisinski”.

Bila je ovo odlična promocija Našica. Utrka je bila dobro organizirana, dan iako vruć, dobar za održavanje utrka, i sudionici iz raznih europskih zemalja iz Našica će zasigurno ponijeti samo lijepe dojmove.

Rezultate svih natjecatelja koji su nastupili u Našicama možete preuzeti u PDF formatu.

 

 
 

 Tekst i foto: nasice.org

Autor: nasice.org

Nema postova za prikaz