REKORDI SU PADALI

25. Zagreb maraton – idealan dan za utrku!

Centralni trkački događaj u Hrvatskoj jučer je proslavio svoj mali jubilej – 25. godinu održavanja. Po mnogočemu rekordan, uz prohladno vrijeme, izvrsno za trčanje, ovaj će maraton biti zapamćen i po mnogobrojnim osobnim rekordima.

 

Dan je počeo tmurnim vremenom i slabim vjetrom, a vrijeme se prema sredini dana proljepšavalo, pa je povremeno bilo i malo sunca. Rekli bismo – idealno vrijeme za utrku i dobre rezultate, a njih nije nedostajalo. Bili smo svjedoci mnogobrojnih osobnih rekordna, rekorda maratona u ženskoj konkurenciji i Prvenstva Hrvatske sa starim prvakom i novom prvakinjom.

 

Maraton

Maraton, glavna utrka dana, ponovno je izdašnim novčanim nagradama privukao profiće iz Kenije i Etiopije. Najbrži su bili Kenijac Wycliff Biwot, s vremenom 2:14:23, a u ženskoj konkurenciji Kenijka Stellah Barsosio, koja je srušila i rekord staze s vremenom 2:33:46.

Maraton je završilo 336 trkačica i trkača.

REZULTATI

Maratonska utrka bila je i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske. Prošlogodišnju titulu potvrdio je Robert Radojković koji je utrku završio za 2:31:16, na petom mjestu ukupno, odnosno odmah iza Kenijaca i Etiopljana. Kako je sam izjavio, protiv njih se ne može.

Poredak prvih pet muškaraca na Prvenstvu Hrvatske:

  1. Robert RADOJKOVIĆ  2:31:16
  2. Bruno ERENT 2:34:10
  3. Dražen DINJAR 2:36:19
  4. Matija GRABROVEČKI 2:38:14
  5. Dejan RADANAC 2:39:23

U ženskoj konkurenciji na Prvenstvu Hrvatske najbrža je bila Bojana Bjeljac, koja je maraton istrčala za 2:40:51, ukupno na šestom mjestu i tako ostvarila najbolji osobni rezultat i normu za svjetska natjecanja iduće godine.

Poredak prvih pet žena na Prvenstvu Hrvatske:

  1. Bojana BJELJAC 2:40:51
  2. Matea MATOŠEVIĆ 2:42:28
  3. Nikolina STEPAN 2:46:11
  4. Barbara BELUŠIĆ 2:53:43
  5. Veronika JURIŠIĆ 2:55:46

 

Polumaraton

I u polumaratonu je situacija bila slična kao u maratonu – prva četiri mjesta u muškoj i ženskoj konkurenciji osvojili su trkači i trkačice iz Etiopije i Kenije. Najbrži su bili Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo među muškarcima i Christine Moraa Oigo među ženama, oboje s kenijskom putovnicom. Od naših trkačica i trkača valja istaknuti rezultat Danijela Faka (1:09:00) na petom mjestu te Danijele Kune (1:18:54) na šestom mjestu u ženskoj kategoriji.

Polumaraton je završilo 1.756 trkačica i trkača.

REZULTATI

Održana je i utrka građana na 5 kilometara koja je ponovno bila najmasovnija, više tisuća rekreativaca i onih koji su željeni projuriti kratkom stazom trčalo je jedan mali krug Zagrebom.

 

O organizaciji

Bilo je ovo jubilarno 25. izdanje Zagreb maratona – za usporedbu, Ljubljanski maraton koji se održava za tri tjedna, došao je do 21. izdanja. Vidi se pomak u broju natjecatelja u odnosi na prošlu godinu (maraton 336 trkača, tj. +19 u odnosu na 2015., polumaraton 1.756 trkača tj. +447 u odnosu na 2015.), ali ove brojke nisu impresivne –  sveukupno 2.092. Za usporedbu, na spomenutom Ljubljanskom maratonu, lani je nastupilo 2.112 maratonki i maratonaca te 7.920 polumaratonaca i polumaratonki, svukupno više od 10.000.

Želi li Zagreb veliki maraton? To je prije svega pitanje za gradsku upravu. Naše je mišljenje da Zagreb zaslužuje i treba vrhunsku utrku, koja će se natjecati sa svim okolnim (Ljubljana, Beograd, Budimpešta…) po kvaliteti organizacije i doživljaju koji nudi.

Prije svega, smatramo da Zagreb maraton treba promijeniti trasu. Toliko je toga što Zagreb nudi trkačima, a od svega lijepog trkači trče samo preko trga. HNK, NSB, mostovi, Gornji grad samo su neke od predivnih lokacija koje će privući trkače iz inozemstva. Zagreb maraton treba postati istinski međunarodna utrka na koju će se doći, otrčati i vidjeti, a znamo koliko je ozbiljan turistički prihod velikih svjetskih maratona.

Da ne bi bilo zabune, utrka je u zadanim uvjetima korektno organizirana, pohvala za nove lijepe učesničke medalje, na okrepama je bilo dovoljno svega, a atmosfera u Ilici, gdje su Zagreb Runners imali svoj punkt bila je odlična. No ostaje osjećaj da – može i bolje.

VELIKU FOTO GALERIJU USKORO ĆETE NAĆI NA FACEBOOK STRANICI ZAGREB MARATONA

 

Autor: 3sporta

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz