NAJZELENIJA HRVATSKA UTRKA

32. Plitvički maraton obilježen vrućinom ali i odličnom organizacijom!

Protekli je vikend u najstarijem, najvećem i najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku protekao u znaku trčanja. Više od 1.500 trkača nastupilo je na utrkama od pet km, polumaratonu, maratonu i štafetnom maratonu te dječjim utrkama.

 

Odluka organizatora iz AK Maraton 2000 Karlovac i direktora Roberta Franjkovića da se promijeni format i utrka građana na 5 km premjesti na subotu, pokazala se kao pogodak. Jedan lijepi mali krug poznatim plitvičkim cestama u subotnje predvečerje “odvrtili” su mnogi rekreativci, među kojima mnogi kojima je ovo bilo prvih pet kilometara u životu.

Osim njih, na svoje su došla i djeca – od predškolske dobi do učenika i učenica osmih razreda. Dječje utrke su bile iznenađujuće dobro posjećene!

Ovogodišnja utrka je još po nečemu bila posebna – praksu koju ima veliki broj svjetskih utrka, među prvima u Hrvatskoj uvodi Plitvički maraton. Naime, posebna gošća utrke bila je jedna od najvećih maratonki svih vremena, olimpijska pobjednica, svjetska i europska prvakinja Rosa Mota. Vrlo je brzo bilo jasno da Rosa neće biti samo ime kojim će se organizatori hvaliti – umjesto toga, u trenu je postala dio ekipe, bodrila trkače, pomagala u organizaciji, bila spremna za svaki zaželjeni selfi… Rosa osobno potvrđuje da su ljudi koji su istinski veliki, zapravo najobičniji i najnormalniji. Pripremamo video intervju koji smo s njom snimili.

20170604-08_47_31-IM7D5126

 

Vruće, ali predivno

Po jutru se (često) dan poznaje, a tako je bilo i ovaj put – već na startu maratona i polumaratona u nedjelju bilo je jasno da će se trkači i trkačice osim sa zahtjevnom stazom morati boriti i s vrućinom. No, staza ih vodi kroz nacionalni park i velikim je dijelom u šumi, a tu su bile i odlično organizirane okrepne stanice pa je uz nešto sporiji tempo, utrku bilo moguće normalno završiti.

Pobjedu na maratonu odnio je Abel Kibet Rop iz Kenije s respektabilnih 2:32:02 na stazi s otprilike 1.000 metara uspona. Drugi je bio njegov sunarodnjak Moses Kipruto Kibire koji je završio za 2:41:59, a ni dvije minute nakon njega u cilj je stigao naš predstavnik Robert Radojković (2:43:50). Na četvrtom i petom mjestu isto Hrvati – Matija Grabrovečki i Krešimir Balaško.

U ženskoj konkurenciji na prva dva mjesta opet Kenija – pobijedila je Ruth Chemisto Matebo za 2:59:26, a druga je bila prošlogodišnja pobjednica Gladys Jepkurui Biwott s vremenom 2:58:20. Na treće je mjesto dotrčala naša (ultra)maratonka Nikolina Šustić za 3:01:54. Četvrtu poziciju zauzela je Mađarka Tunde Szabo, a petu olimpijka Marija Vrajić.

20170604-12_02_16-IM7D7619

I na polumaratonu je kenijski predstavnik uzeo najsjajnije odličje – prvi je bio Moses Masai Komon s 1:16:07. Drugo i treće mjesto zauzeli su susjedi Mađari, Lajos Berecz u vremenu 1:16:26 i osam sekundi nakon njega Tamás Nagy. Četvrto mjesto pripalo je Zoranu Žiliću, a peto Dragi Paripoviću.

Kod žena pobjeda Kenijke Hellen Jepkosgei Kimutai u vremenu 1:30:59. Drugo mjesto osvojila je Hrvatica Tamara Cakić s 1:35:19, a treće Mađarka Helén Csonge, 1:36:44. Četvrta je bila naša Anda Tomaš, a peta Mađarka Krisztina Kácser.

Na utrci od pet kilometara, koja je održana u subotu, pobjedu je kod žena odnijela Valentina Valjak iz AK Svetice, a kod muškaraca Ante Živković iz AK Dubrovnik.

– Raduje me da je sve prošlu u ovako odličnom raspoloženju! Želim zahvaliti Nacionalnom parku Plitvička jezera kao partneru i glavnom pokrovitelju utrke na odličnoj suradnji u organizaciji. Veliko hvala svim trkačicama i trkačima koji su, vjerujem, uživali u trčanju na Plitvicama, kao i našim posebnim gostima, maratonskoj legendi Rosi Moti i dugogodišnjem direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću. Vidimo se dogodine! – rekao nam je nakon utrke direktor Plitvičkog maratona, Robert Franjković.

Visoka temperatura je tešku stazu ove utrke učinila još težom, no sigurni smo da je najstariji hrvatski maraton svima ostao u sjećanju kao maraton s jednom od najljepših i najposebnijih ruta na ovim prostorima.

Čestitke svim sudionicima!

REZULTATI

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”24″ display_type=”photocrati-nextgen_pro_blog_gallery” override_image_settings=”0″ image_quality=”100″ image_crop=”0″ image_watermark=”0″ image_display_size=”800″ image_max_height=”0″ spacing=”5″ border_size=”1″ border_color=”#cecece” display_captions=”0″ caption_location=”below” ngg_triggers_display=”always” captions_enabled=”0″ captions_display_sharing=”1″ captions_display_title=”1″ captions_display_description=”1″ captions_animation=”slideup” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz