BRAVO ZA SVE!

[FOTO] 34. Plitvički maraton – trčanje linijom većeg otpora

Zen – često upotrebljavana riječ, najčešće u kontekstu postizanja ravnoteže tijela i uma, meditativnog stanja u kojem se osjećamo sigurno, povezano, u kojem naša osjetila upijaju i ono što svakodnevno ne primjećujemo. Zen je stanje koje možete postići i trčanjem – Plitvičkog maratona.

 

Naš najstariji nacionalni park jučer i prekjučer ponovno je bio domaćinom Plitvičkog maratona, koji je održan po 34. put. Format u kojem se utrke održavaju već nekoliko godina nije promijenjen – u subotu se trči utrka na pet kilometara i trče djeca, u nedjelju su maraton i polumaraton.

Iako su mnogobrojne prognoze najavljivale mogućnost kiše, oba dana vrijeme je bio bez kiše, uglavnom ugodno za trčanje (u nedjelju ipak malo prevruće).

 

Subota

Na subotnjim utrkama okupilo se petstotinjak trkačica i trkača na pet kilometara i djece. U muškoj konkurenciji utrke na 5 km najbrži muškarci su bili:

  1. Ante Živković (17:16 min)
  2. Tomislav Kopač (17:39 min)
  3. Domagoj Buzjak (18:15 min)

a najbrže žene:

  1. Tea Faber (20:04 min)
  2. Radmila Maksimović (21:04 min) i
  3. Klara Prpić (22:31 min).

 

Nedjelja

Na startu polumaratona i maratona u nedjelju okupilo se 825 trkačica i trkača u pojedinačnoj konkurenciji te 25 četveročlanih štafeta.

Staza Plitvičkog maratona je jedna od najtežih u Hrvatskoj. No u isto vrijeme i jedna od najljepših. Nakon starta trkači kreću državnom cestom D1, koja je potpuno zatvorena za promet. Spuštaju se kroz hladovinu plitvičkih šuma više od osam kilometara. To je ujedno i jedna od najvećih zamki ove utrke – puni adrenalina mnogi se previše opuste i prebrzo dođu do mosta preko Korane, nakon kojeg kreće prvi, 3.5 kilometara dugi uspon. Za mnoge je to i prvo mjesto za hodanje.

Nakon završetka uspona, kreće malo ravniji dio, ali do samog cilja se izmjenjuju uzbrdice i nizbrdice. Upravo radi takve konfiguracije terena, ovo je najizazovniji cestovni maraton u Hrvatskoj (a i šire). No nitko ne trči maraton da mu bude lako. 😉

 

Pobjednici

Na polumaratonskoj utrci nije bilo kenijskih trkačica i trkača pa su najbrži bili:

  1. Ivan Dračar 1:16:04 h
  2. Ivan Maletić 1:21:06 h
  3. Tomislav Lepan 1:22:03 h

kod muškaraca te

  1. Zita Kácser (HUN) 1:23:06 h
  2. Anda Tomaš 1:30:58 h
  3. Tanja Samardžić 1:32:27 h

kod žena.

Iako su nastupile na maratonskoj utrci, kenijske trkačice su “popucale” pa se za iznenađenje u ženskoj konkurenciji pobrinula Mađarka Tünde Szabó koja je teški Plitvički maraton istrčala za 2:52:07 h, vrlo blizu najbržem vremenu Plitvičkih maratona. Na drugo i treće mjesto plasirale su se naše (ultra)maratonke, Nikolina Šustić (2:54:39 h) i Marija Vrajić (3:00:36 h).

Kod muškaraca nije bilo toliko iznenađenja, najbrži su bili Kenijci Moses Kipruto Kibire (2:37:05 h) i Mark Kipchumba Rotich (2:41:51 h), a na treće mjesto se plasirao najbrži hrvatski trkač Goran Grdenić (2:42:37 h).

 

Rezime

Bilo je to jedno od najboljih izdanja Plitvičkog maratona do sad. Za odličnu organizaciju opet su se pobrinuli organizatori iz AK Maraton 2000 Karlovac i mnogobrojni volonteri. Nije nedostajalo ničega, od kvalitetne okrepe na stazi, preko lijepe finišerske medalje pa sve do pivske okrepe u cilju. Sve pohvale, ovo je utrka iznimno izazovna za trkače, ali jednako tako i za organizatore.

Plitvički maraton dio je Adria Running Toura, koji uz bogate nagrade na svakoj utrci svim trkačima omogućava da na tomboli osvoje Ford Fiestu (korištenje na pet godina). Izlačenje tombole će biti u sklopu utrke Šibenskih deset u Šibeniku.

 

Što je Plitvički maraton?

Plitvički maraton je trčanje kroz stoljetne netaknute šume, pored jezera, uz šum slapova, cvrkut ptica, dok iz tijela izvlačiš zadnje atome snage… a duša se smije. 🙂

REZULTATI

 



Više od 10.000 fotografija u RaceMoment sustavu


 

 

(Z)

Nema postova za prikaz