BAD THINGS ARE OUT THERE

Barkley Marathons: u 32 godine utrku završilo 15 ljudi

Barkley Marathons je trail utrka koja se održava u Frozen Head State Parku u američkom Tennesseeju i slovi za najtežu utrku na svijetu. Poznata kao utrka koja jede svoje mlade, nastala je zbog priče o tome da je ubojica Martina Luthera Kinga nakon bijega iz obližnjeg zatvora na tom terenu u 55 sati prošao samo 8 milja. Od 1986. završilo ju je samo 15 ljudi.

 

Utrka je duga 100 milja (160 km), iako to varira iz godine u godinu, a nekada dosegne i preko 200 km, uz visinsku razliku od 16.500 metara. Uz nju se održava i “fun run” od 60 milja (97 km). Vremenski limit za 100 milja je 60 sati, a trči se 5 krugova – prvi i drugi u smjeru kazaljke na satu, treći i četvrti obrnuto, a smjer petog kruga određuje trkač koji je u tom trenutku na vodećoj poziciji.

 

Vrlo neobična pravila

Ako iz nekog razloga želite nastupiti na ovoj utrci, trebate ispuniti sljedeće: napisati esej na temu “Zašto bih trebao nastupiti na Barkley Marathonu”, platiti 1.60 dolara startnine i još neke tajne zadatke koji su poznati samo onima koji se prijave. Nastupate li prvi put, trebate donijeti registracijsku oznaku iz svoje države, a ako ste već nastupali, onda bijelu majicu, čarape ili košulju – kako koje godine. U slučaju da ste već nastupali i završili, donosite kutiju Camel cigareta.

raceDirector

Utrka svake godine starta u različito vrijeme, a start se označava tako da Gary Cantrell, osnivač utrke, zapali cigaretu. Na stazi nema okrijepnih stanica, samo voda na dva mjesta. Trčeći morate pronaći između 9 i 11 knjiga i iz svake istrgnuti stranicu istog broja kao vaš startni broj kao dokaz da ste išli zadanim putem.

 

Posmrtni marš

Cut-off vrijeme za svaki od 5 krugova je 12 sati. Dosad je utrku započelo 800 ljudi, a završilo samo 15 – neki i po nekoliko puta pa je broj uspješnih finiša 18. Nijedna žena nije završila utrku, a najbolji pokušaj imala je Sue Johnston koja je 2001. istrčala 66 milja. Rekord trenutno drži Brett Maune i iznosi 52:03:08. Brett je trku završio dva puta, a Jared Campbell čak tri.

Kada trkač odustane od utrke, do starta ga prati glazbenik koji svira Taps, melodiju koja se inače svira na američkim sprovodima. Bilo je godina kada nitko nije završio utrku.

 

Kaotično izdanje 2017.

2017. godine samo dvojica trkača bili izgledni finišeri – John Kelly i Gary Robbins. Trčali su zajedno prva četiri kruga nakon čega se Kelly odvojio, otrčao posljednji krug u smjeru kazaljke na satu i završio utrku za 59:30:33. Zamalo nije završio – u posljednjem krugu onesvijestio se zbog manjka sna. Kaže da ni sam ne zna koliko dugo je spavao, procjenjuje između pola i jedan sat. Utrku je završio s plastičnom vrećicom na sebi – bilo mu je hladno, a nije mogao birati sredstva. Putem je našao i narančastu kapu koja mu je više nego dobro došla.

Vrlo nepovoljni uvjeti na stazi bili su uzrok za pogrešno skretanje i produljenje staze Garyja Robbinsa. Kroz cilj je prošao za 60:00:06. Šest sekundi prekasno. Uz to, došao je iz pogrešnog smjera. Iako je imao sve potrebne stranice – piše se da Gary nije  završio utrku. U cilju se srušio na pod i zaplakao, a plakali su i neki gledatelji. Zamislite, nakon 60 sati presudi vam 6 sekundi!

Ni 2018. godine nitko nije završio ovu tešku i nadasve čudnu utrku.

barkleyM

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Barkley Marathons, Canadian Running Magazine

Nema postova za prikaz